Szlovákia a várakozásokat is túlteljesíti

Vágólapra másolva!
A vártnál harmadával kisebb lett a költségvetés hiánya Szlovákiában 2007-ben. Tavaly 23,528 milliárd koronára csökkent a szlovák költségvetés hiánya, míg a költségvetési terv eredetileg 38,4 milliárd koronás hiányt tartalmazott, amit a nagy gazdasági növekedés és a 2004-es adóreform eredményeivel sikerült alulmúlni. Szlovákiában 2004-ben egységes, 19 százalékos egykulcsos adórendszert vezettek be.
Vágólapra másolva!

2007-re az államháztartási cél, a nyugdíjrendszer reformjának költségével együtt, a GDP 2,94 százalékát kitevő hiány volt, de a pénzügyminisztérium előzetes becslése szerint, hála a meredek gazdasági növekedésnek, 2,5 százalékot sikerült elérni az állami autópálya-társaság elszámolásának hatása nélkül. Még folyik az alkudozás az EU statisztikai hivatalával, amely eredetileg 0,7 százalékpontos korrekciót követelt fölfelé, egyebek között a közszolgálati médiacégek és a nemzeti autópálya-vállalat elszámolását kifogásolva. A szlovák pénzügyminisztériumban úgy becsülik, hogy a módosítások miatt a GDP-hez képest 2,7-2,8 százalékos hiány lehet a végeredmény tavalyról. Az Európai Bizottság Szlovákia államháztartási hiányát, az eredeti számítással, 2006-ra a GDP 3,7 százalékán ismerte el, tavalyra 2,7 százalékot, idénre 2,3 százalékot, 2009-re 2,4 százalékot valószínűsít.

Szlovákia hazai összterméke a tavalyi harmadik negyedévben 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a szlovák statisztikai hivatal előzetes becslése szerint. Az eredmény messze meghaladta a nemzetközi elemzői előrejelzések 8,6 százalékos átlagát. A növekedést a külföldi tőkével fölfejlesztett autóiparból gyorsan növekvő export tartja magasan, miközben a lakossági fogyasztás növekedése a nyár végére már lassult, és ez meglátszott az import gyengülő növekedésén is.

Az infláció alacsony, így a Szlovák Nemzeti Banknak nincs oka szigorítással fékezni az export táplálta gazdasági növekedést. Az infláció augusztus óta elmarad az euróövezeti tagsághoz szükséges referenciaértéktől, az azóta gyorsult drágulás ellenére is. A Szlovák Nemzeti Bank tavaly kétszer csökkentette alapkamatát, március végén és április végén negyed-negyed ponttal 4,25 százalékra, azóta nem mozdult, mert feszültnek tartotta a költségvetés helyzetét - a jelek szerint ez az aggodalom nem volt indokolt.

A szlovák gazdaság nagy növekedésre van "ítélve", elsősorban az autóipar meredek felfutása miatt. Szlovákiában az idén vagy legkésőbb 2009-ben már körülbelül 800 ezer autót gyártanak. Ezzel egy főre számítva Szlovákia a világ legnagyobb autóipari "hatalma" lesz. A PSA Peugeot Citroen és a dél-koreai Hyundai/Kia már működő gyárai miatt az autóipar termelésének értéke 2006-ban 73,5 százalékkal nőtt.