Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Varga János: Valós a madárinfluenza veszélye, de a média eltúlozza

Vágólapra másolva!
Belélegezhetjük? Megkaphatjuk a macskánktól? A kutyára veszélyes? Cseppfertőzéssel terjed? Lesz elég védőoltás? Ehetünk rántott csirkét? - A Vendégszobában Varga János állatorvos, mikrobiológus, a Mindentudás Egyeteme előadója válaszolt a madárinfluenzával kapcsolatos nyugtalanító kérdésekre.
Vágólapra másolva!

- Jó napot kívánok mindenkinek, részemről indulhat a fáklyás menet!

[] Cseppfertőzéssel terjedhet a madárinfluenza?
- Igen, kiköhögött hörgőváladékban nagyon sok a vírus, ezért igen hatékony fertőzési mód.

[Bránert!] Mennyire vagyunk veszélyben?
- A veszély egyelőre kisfokú, amíg a madárinfluenza csak vadmadarat érint. Komolyabb lesz a gond, ha házi madárállományokba is átjut, mert ekkor kerül igazán az ember közelébe.

[haleintifada] Pontosan hogy lehetne definiálni a madárinfluenzát?
- Az influenzák lázzal, nagyfokú elesettséggel és légúti tünetekkel járó, gyorsan terjedő fertőző betegségek. Pontosan ugyanez áll a madárinfluenzára is.

[killworm] Nálunk az emberre veszélyes vírus jelent meg?
- Igen, a H5N1 az emberre is veszélyes változat, ebben pusztultak el a nálunk talált hattyúk is.

[j picare] Veszélyt jelentenek-e a galambok? A városban sok galamb él. Nem lélegezzük be a megszáradt ürüléküket vagy a tollaikat, illetve nem jelent ez veszélyt ránk?
- Nem. A galambok természetes úton nem betegszenek meg, csak mesterségesen fertőzhetők, igen nagy adag vírus kell nekik, ekkor viszont elhullanak. A beszáradt ürülékben a vírus elpusztul, a porral belélegzett anyagban nincs influenzavírus.

[dani1229] Elképzelhető, hogy a H5N1-vírus a 21. század pestise lesz? Gondolok itt hatalmas nagyságú emberi fertőzésre, halálra.
- Igen, de ennek az esélye azért kicsi. Ez a vírus 1996 óta jelen van madarakban és emberben, és még mindig csak madárban okoz komolyabb megbetegedést.

[Spydee] A legutóbb kifejlesztett és emberek által is tesztelt vakcina a H5N1 ellen véd? (amelyik a madárról emberre terjedhet?)
- Igen, ez a vakcina a madárinfluenza ellen véd, az idehaza kifejlesztett oltóanyag hatékonynak bizonyult. Manapság már kb. 20 ezer adag rendelkezésre is áll. Ha szükség lesz rá, használni tudjuk az ember megvédésére.

[4687] Féltenem kell a kisfiamat, amikor megsimogat egy macskát? Lehet, hogy már az is fertőzött?
- Nem, a macska is csak akkor betegszik meg, ha mondjuk elfogyasztott egy influenzában elhalt hattyút. Természetes viszonyok között a macska nem betegszik meg, úgyhogy nyugodtan simogathatja tovább a gyerek.

[Small Peet] Mekkora esély van arra, hogy a vírus tovább mutálódik?
- Ennek az esélye nagy: a H5N1 és a további influenzavírusok is nagyon változékonyak, bennük a mutáció folyamatosan történik.

[liguana] Bárkinek be lehet adni a vakcinát? Pénzbe kerül, vagy bárki hozzájuthat?
- A vakcinát bárki megkaphatja, de csak azoknak az oltását tervezzük, akik a madárinfluenzával szemben valóban veszélynek vannak, vagy lesznek kitéve, pl.: baromfitartók, baromfivágóhídon dolgozók, állatorvosok, az orvosi személyzet. A városi lakosságot megelőző célból oltani teljesen felesleges. Az oltóanyagot a miniszterelnök ígérete szerint ingyenesen fogja mindenki megkapni.

[.janek_] Pár napja, vagy talán hete volt egy beszélgetés, ahol azt taglalták, hogy a 60-as években felfigyeltek ilyen esetekre...
- 1969 és '85 között nálunk is izoláltak H5N1-es törzseket pulykákból, fácánokból, fürjekből, de azok akkor nem okoztak tömeges megbetegedést, valószínűleg azért, mert azoknak a kórokozó képessége lényegesen alacsonyabb volt, mint a jelenlegi H5N1-es törzseké.

[liguana] Ön szerint hisztériakeltés az, ami a médiában folyik, vagy tényleg ilyen nagy a veszély?
- A veszély valós, de a hírközlés el is túlozza. A veszélyből nekünk annyit kell megjegyezni, hogy odafigyeljünk a madarak elhullására, azokat begyűjtsük a korai diagnózis érdekében, ne érintsük az ilyen elhullott madarakat és tartsuk zárva a házi madárállományokat. Ez egyelőre elég.

[izsu] A H5N1 vírus miként reagál a hőhatásokra?
- Az összes influenzavírus 70°C-on perceken belül tönkremegy. Ezért a normális konyhatechnikai eljárásokkal - sütés, főzés - elkészített baromfi-ételekben vírus már nem lehet, még akkor sem, ha eleve esetleg lett volna benne. Fertőzött állatból származó termék azonban nem került forgalomba, a hazai baromfiállományok kellő ellenőrzés alatt állnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről