Horváth Vali leszerelte cigány-ellenes olvasóinkat

Vágólapra másolva!
Horváth Vali, a romapage.hu főszerkesztőjét elsősorban arról akarták meggyőzni olvasóink, hogy a cigányok lusták és félelmetesek. A magyarországi romák weblapját szerkesztő vendégünk türelmesen magyarázta, hogy miért nagyon nehéz a cigányok helyzete Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Horváth Vali: Sziasztok, várom a hozzám intézett kérdéseket.

Maga is roma? (wlwlkee)
-Igen, cigány vagyok.

Mi számit romának? Bőrszín? Milyen születésű? (Mazliii)
-
Magyarországon ma az számit cigánynak, aki annak vallja magát. Voltak különböző szociológiai kutatások cigányvizsgálatra, ebből az egyik leghíresebb a 71-es és a 93-as Kemény István-féle kutatás volt, és ott az számított cigánynak, akit a környezete annak tartott.

Az ősi romák Indiából származnak? (GoreLord)
-
A kutatások azt bizonyítják. Van a Kultúra rovatunkban népismereti oldalunk, nézd meg, nagyon érdekes. Épp a nyelvnél is találtak hasonlóságot.

A "cigány" szó nálam nem faji népcsoportot jelöl, hanem életmódot. Az más kérdés hogy ezt az életmódot 99 százalékban cigányok követik. (rest)
-
Életmódot, a legtöbb ember így gondolja. De nem gondolom, hogy 99 százalék lenne ez az arány!

Ön szerint mik azok a sztereotípiák, amelyek a romákkal kapcsolatosan nem igazak, de nap mint nap halljuk? (coll)
-
Rengeteg van. Azt hiszem, hogy ezeket a sztereotip gondolatokat mindenki ismeri. Az a véleményem, hogy előbb meg kell ismerni az embert, és utána véleményt alkotni. Minden népcsoportban vannak emberek, különböző tulajdonságokkal, egyesek miatt egy egész népcsoportot megítélni véleményem szerint több mint ostobaság. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy az összes olasz hangos, és tésztaevő, és a pitbull kutyák mind emberevők...

Mit gondol, hogy ítélik meg ma a romákat? (Jackassbomb)
-
Úgy gondolom, hogy mindig találkozhatunk szélsőséges gondolatokkal, eszmékkel. Mi, az oldal munkatársai, azért dolgozunk, hogy az előítéleteket leküzdhessük, csökkentsük. Ma Magyarországon nekem pozitív tapasztalataim vannak.

De miért van az, hogy a romáknál az "egyesek" adják a többséget? (anti-roma)
-
Én erre visszakérdeznék: Hány roma embert ismersz? Körülbelül húszat, harmincat? Ma Magyarországon a cigányság létszáma körülbelül 500 ezer és 800 ezer fő körül mozog. A legtöbbről nem is tudod, hogy cigány.

Én bárhol bármikor találkozok romával, mélységes gyűlöletet tapasztalok a részükről a magyarok iránt (köztük magam iránt is).Ez szerinted miért van? (somito)
-
Létezik roma nacionalizmus is. Szerencsére a legtöbb cigány ember nem ebbe a csoportba tartozik. Ez valószínűleg abból táplálkozik, hogy annyi bántás miatt beépül a sündisznó effektus: akkor is szúrok, ha nem akarnak bántani. De mondom, a legtöbben nem így gondolkodnak.

Tudna mondani adatokat arra vonatkozóan, hogy az utóbbi időben mennyire (százalékos arányban) romlott vagy javult a romák helyzete Magyarországon? (munkanélküliség, hajléktalanság, bűnözés, satöbbi) (coll)
-
A munkanélküliség sajnos nagy a romák körében (pontos százalékot nem tudok említeni) ez főleg az aluliskolázottságból, illetve a területi hátrányokból és a diszkriminációból adódik. A hajléktalanok körében nagyon kevés romával találkozni. Ez adódik a családi összetartásból. Többen is élnek együtt, ha valamelyik családtag megszorul. Bűnözésről nem tudok adatokat mondani, hivatalosan nem regisztrálhatják romaként az elkövetőket.

Mi az oka annak, hogy a cigányok életszínvonala ennyire lecsúszott? Lát-e ön némi javulást az utóbbi időkben? (anti-roma)
-
Az 1960-as években az akkori kormány hatalmas erőfeszítéseket tett arra, hogy asszimilálja a hazai cigányságot. Felszámolta a cigánytelepeket, és helyette "cs" lakásokat építettek, ami komfort nélküli volt, azaz csak villany volt benne, víz és fürdőszoba nem. Mivel közveszélyes munkakerülésért (kmk) bárkit elvihettek, ezért teljes foglalkoztatás volt, így a romák is dolgoztak, főleg a mezőgazdaságban és az építőiparban, A rendszerváltás mindenkinek hatalmas megrázkódtatás volt, a cigányok kerültek leépítésre legelőbb, az alacsony iskolázottságuk miatt. Az az élet, amit addig felépítettek, hogy dolgoztak, eltartották a családot, sokszor munkásszállón éltek, ezek mind megszűntek, nem tudtak alkalmazkodni a hirtelen jött változáshoz. Pénz nélkül pedig az életszínvonal rohamosan csökkent. Ma a legtöbb roma az elmaradott régiókban lakik (Borsod, Szabolcs megye) ahol nincs munkalehetőség. Nem csak a romáknak, de a nem romáknak sem. Javulás... Én reménykedem benne. Az EU csatlakozással hatalmas verseny veszi kezdetét. Az, aki versenyképes lesz (diploma, nyelvek), az boldogulni fog. Szerintem a szakadék élesedni fog.. De nem szeretnék pesszimista lenni.