234. Borbély Anita - Boston

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Borbély Anita mesél Bostonról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Győrben születtem, Fertődön jártam középiskolába és érettségi után 18 évesen úgy döntöttem, hogy kimegyek Londonba egy évre angolt tanulni. Babysitteri állást kerestem, de ehelyett kutyasétáltató lettem London északi részén, két nagydarab kutyusra vigyázva. Annyira megszerettem az országot, hogy tovább maradtam, és tíz évet ott töltöttem. Közben persze tanulgattam az angolt, és miután sikeresen letettem a felsőfokút, a Middlesex University-n Londonban elvégeztem a diplomás ápolói szakot. A diploma megszerzése után sikerült elérni akkori nagy álmomat: a Royal Free kórházban az sürgősségin kaptam munkát, ami hatalmas kedvet és ösztönzést adott a karrieremhez. Többször kilátogattam Amerikába, mivelhogy családom egy része itt él. Beleszerettem az itteni életstílusba, és úgy döntöttem, hogy megpróbálom itt folytatni a karrieremet. Egyéves kemény tanulás és az amerikai bevándorlás bonyolult folyamata után Bostonban kaptam egy állást és tíz fantasztikus londoni évet magam után hagyva, kiköltöztem az Egyesült Államokba.

Meg kell mondjam az első év nagyon húzós volt, Anglia után egy új országot megszokni. Iszonyatosan hiányzott a londoni élet és a barátok. Ha a családom nem állt volna mögöttem, rég visszamentem volna Angliába. De vagy megszoksz vagy megszöksz, ahogy a jó magyar szólás is mondja. Most már negyedik éve élek itt. Jelenleg a Boston Medical Center-ben dolgozom az ER-ban, mint Registered Nurse. Ez az ER New England legnagyobb trauma központja, ahol mindenfele baleset, lövés, szúrás tömegével látható és mindennapi dolog.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a varost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Boston Massachusetts állam fővárosa, az Egyesült Államok észak-keleti partján található, New York-tól négy órára autóval. Boston az Egyesült Államok egyik legrégebbi városa, ennek is köszönhetően európai jellegű. Gazdasága felsőoktatásra, kutatásra és egészségügyre épül. Boston egyetemvaros, a Harvard Egyetemnek is otthona, a diákok a világ minden részéről megfordulnak itt. A belváros gazdag és gyönyörű, de a sok milliomos mellett rengeteg a szegény ember, és sok a hajléktalan is. Nagyon könnyű lecsúszni a létrán, de szorgalommal és kemény munkával kényelmes életmódot lehet elérni. Bostonban sok az ír és olasz leszármazott, ezenkívül nagy részben Puerto Rico, Brazilia, Columbia, Haiti és Cape Verde is képviselteti magát. Magyarokkal még nem nagyon találkoztam. A négy évszakból a tél hat hónapig tart, ami azt jelenti, hogy az igazi tavasz május elején kezdődik. Húsvétkor nem ritkaság havat lapátolni.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családom, rokonaim, barátaim, Győr, a Balaton, az európai életforma, a magyar ételek, és még sorolhatnám.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A lakásom, az autóm, a cicám, a gyönyörű természet (főleg ősszel), Cape Cod, a vásárlás.

Milyen az életszínvonal az ittenihez viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Ezt nehéz összehasonlítanom ,mivel 14 éve nem élek Magyarországon. Szerintem az itteni életszínvonal magasabb, mint otthon. Legalábbis, ha az én munkámat nézem, Magyarországon - úgy hallom - nem fizetik meg az egészségügyi dolgozókat. Azt szeretem, hogy ha elmegyek vásárolni szinte mindent meg tudok venni és nem kell az árakon aggódnom. Azért Magyarországon a fizetésekhez képest nagyon magas árak vannak, legalábbis az átlagembernek jobban oda kell figyelnie az anyagiakra, mint itt. Az emberek itt, Bostonban nem valami barátságosak, tipikus nagyváros, mindenki saját magával van elfoglalva. Rettentően figyelmetlenül és önzően vezetnek (nem hiába a sok baleset). De úgy általában boldogok és kiegyensúlyozottak az emberek.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás egy parkolóházban általában 30 dollár (4860 forint) egy estére, az utcán 1,25 dollár (203 forint) óránként, de szinte lehetetlen helyet találni. A buszjegyet nem tudom mennyibe kerül a belvárosban, de Bostonból New Yorkba 30 dollárért (4860 forint) oda-vissza el lehet jutni busszal. A benzin 3,30 dollár (583 forint) gallononként (kb. 140 forint/liter). A mozijegy kb. 10 dollár (1620 forint), a sör 3 dollárnál (486 forint) kezdődik, szórakozóhelyeken egy ital ára általában 10 és 20 dollár (1620-3240 forint) között mozog, a kávé ára 2 dollártól (324 forint) megy felfelé.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Kb. 1500 dollárnál (243 000 forint) kezdődnek a kétszobás lakások. Sokan albérletben laknak életük végéig, főleg a cityben. Kb. 300 000 dollártól (48 600 000 forint) már lehet venni lakást, persze attól függ, hogy hol, és milyet.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A jövedelmem fele elmegy a lakástörlesztésre, számlákra, autóra. Negyedét kajára, vásárlásra, szórakozásra költöm. Negyedét néha sikerül félretenni, ezt általában nyaralásokra költöm.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Szeretem a munkámat, jó emberek között lenni, igaz, a sürgősségin sok a szomorú eset. Nagy a nyüzsgés és a stressz, de ez utóbbit megpróbálom nem hazahozni, és amint kilepek a kórházból, megpróbálom magam mögé tenni az aznap történteket. Egy nap szeretnék egy magyar cukrászdát, vagy éttermet nyitni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Magyarországon nem dolgoztam, csak diákként éltem. Itt sokat kell dolgozni, és ahogy visszaemlékszem gyerekkoromra a szüleim is ugyanezt csinálták, ők is sokat túlóráztak. Sokszor úgy érzem, hogy a munkahelyen élek, és mellette nem sok mindenre jut időm. Folyton próbálom utolérni magam. Nem hiszem, hogy ez sokban különbözik Magyarországtól.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartok a betegségektől, soha nem lehet tudni, hogy mi fog történni holnap. Amióta kórházban dolgozom rájöttem, hogy minden napot úgy kell élni, mintha ez lenne az utolsó, és örüljünk, hogy egészségesek vagyunk. Vagyis megpróbálom élvezni az életet, amennyire csak lehet. Reménykedem benne, hogy majd az én gyerekeimnek könnyebb lesz az élete, mint az enyém, és nem kell ennyit hajtaniuk.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az elnökválasztás Hillary Clinton vs. Barack Obama.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A tegnapi cantoni vonatbaleset hírei, a bűnözés és lövöldözések Bostonban, és persze a Red Sox (Boston baseball csapata).

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység feletek?
Így télen a téli sportok, főleg a síelés, aztán a mozi, színház, étterem, bárok, ha már jobb az idő, a grillezések, tengerpart, túrázások, séták, meg persze a vásárlás.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Bostonban a szórakozási lehetőségek korlátlanok, a night klubok és bárok általában hajnali kettőkor bezárnak. Rengeteg étteremből lehet választani, nyáron sok a kiülős hely, főleg a partokon van jó pár hangulatos hely. Nagyon sok a fiatal egyetemista, akik imádnak kijárni bulizni.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem bánnám, ha itt nőnének fel, Bostonban jó pár jó hírű iskola van. Szeretném, ha ők ugyanúgy világjárók lennének, mint én. Szerintem az utazás nagyon fontos, és többféle szemszögből megismered a világot és megtanulod tisztelni a különböző kultúrákat. Szeretném, hogy a magyar nyelvet szépen megtanulják és megismerjék a magyar kultúrát.

<