Új tesztegyezmény a láthatáron

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Forma-1-es csapatokkal karöltve egy jóval szigorúbb tesztegyezményt vázolt fel a jövő évre vonatkozóan, miután egyre többen hajlanak afelé, hogy változtassanak a versenyhétvégék menetén.
Vágólapra másolva!

Az új egyezség értelmében a szezonközi tesztnapok számát - mely jelenleg 30 - a felére csökkentenék, feltéve, ha a csapatok úgy gondolják, hogy a versenyhétvégék menetrendjének megváltoztatásával elég lehetőségük lenne a gyakorlásra.

A Forma-1 Bizottság múlt hétvégén hozta nyilvánosságra azon tervét, mely szerint eltörölnék a pénteki szabadedzéseket, és ezzel a harmadik autók használatát, mellyel a versenyhétvégék két naposra rövidülnének. A pénteki napot a csapatok teszteléssel tölthetnék az adott pályán, miközben a rajongókat közelebb hoznák a versenyzőkhöz.

"Úgy gondolom, hogy ez egy sajátos, de annál okosabb kezdeményezés. Én abszolút támogatom a versenyhétvégék programjának megváltoztatását" - mondta a Williams technikai igazgatója, Sam Michael az Autosport-nak adott nyilatkozatában.

"Ez a rendszer sokkal jobb lenne az újonc versenyzők számára. Legalább három órás tesztprogramot teljesíthetnének azon a pályán, ahol a hétvégén versenyeznek. Egy olyan kezdőnek, mint Nico Rosberg, ez a lehetőség felbecsülhetetlen lenne az idei évben."

A csapat ügyvezető igazgatója, Chris Chapple a következőket mondta: "Jól hangzanak a tervek, de ezek csak úgy működnek, ha sikerül leredukálnunk a szezonközi tesztek számát. Ha sikerül rávennünk a csapatokat, hogy kevesebbet teszteljenek, és inkább a versenyhétvégék pénteki napjain körözzenek, akkor mindannyian profitálni fogunk az új rendszerből."