Felemás szombat, szép vasárnap

Vágólapra másolva!
Szombaton délelőtt egy felhősáv okoz nyugaton és északon esőzéseket, de délutánra itt is felszakadozik a felhőzet.
Vágólapra másolva!

A több-kevesebb napsütés hatására délután általában 21, 26 fokra melegszik a levegő, délkeleten számíthatunk melegebbre. A hét végén fronthatás nem várható. A következő napokban egyre nyáriasabbá válik az idő, a hét elején néhol a 30 fokot is meghaladja a hőmérséklet.

Nyugat-Európában tartósan hűvös, szombaton csapadékos időjárás alakul ki. Sokfelé napközben is 15 fok alatt marad a hőmérséklet. A kontinens keleti vidékét ugyanakkor átlagos májusi idő jellemzi. A Földközi-tenger medencéjében jelenleg egységesen 25-30 fok közötti hőmérsékletek fordulnak elő, de a következő napokban Görögországban erős kánikula, Ibériában pedig lehűlés várható. A Kárpát-medence fölé egyre melegebb, egyelőre váltakozó nedvességtartalmú légtömegek áramlanak.

Szombaton hajnalban a Dunántúlon, délelőtt pedig északon sokfelé számíthatunk esőre, záporra, néhol zivatarra. Máshol változóan felhős lesz az ég. Később országszerte felszakadozik a felhőzet és néhány órára kisüt a nap. Az általában mérsékelt szél csak zivatarok környezetében élénkül meg. A hőmérséklet csúcsértéke 21, 26 fok között alakul, a magasabb értékek a délkeleti megyékre lesznek jellemzők.

Számottevő fronthatás nem várható. Délután fokozatosan csökken az eleinte meglehetősen magas páratartalom, így szervezetünk felfrissül. Délelőtt sokfelé lesz szükségünk az esernyőre, de később a fülledt időben nyáriasan érdemes öltözni. A közlekedésben északon és nyugaton eleinte esőtől, záporoktól nedves útszakaszokra kell készülnünk.

Vasárnap az átmeneti felhősebb időszakok mellett mindenütt számíthatunk többórás napsütésre. Legfeljebb elvétve alakul ki frissítő zápor vagy zivatar. Napközben a hőmérséklet országszerte eléri, helyenként meghaladja a 25 fokot. Frontmentes napunk lesz.

Tavaink a hétvégén 18-20 fokosak, a bátrabbak már fürödhetnek. Vasárnap lesz jobb idő a strandolásra. A jövő hét elején a vizek hőmérséklete eléri a már elfogadhatónak számító 21-22 fokos értékeket. Óvakodjunk a déli naptól, az UV értékek nagyon magas értéket érnek el!

A jövő hét első két napja igazi nyári időjárást hoz. Hétfőn helyenként még előfordulhat frissítő zápor, zivatar, kedden már alig zavarja felhő az erős nyári napsütést. A Délalföldön mindkét nap várhatóan meghaladja a hőmérséklet a 30 fokot.

Tovább tart a növényzet intenzív fejlődése. A talaj víztartalma általában optimális, helyenként túltelített. A gyümölcsök közül a földieper szezonja még tart, de néhol már a korai cseresznye is érik. A gyomnövények növekedése továbbra is rendkívül gyors.