Vágólapra másolva!
Az már hetekkel ezelőtt eldőlt, hogy a Bayern München labdarúgócsapata sorozatban megnyert 11 bajnoki cím után idén nem lesz a Bundesliga győztese. Ezen a héten azonban a sorozatban szerzett legtöbb bajnoki cím aktuális listájának éllovasai közül más is elbukhatja a hazája bajnokságát.

A Bayer Leverkusen az idei szezonban megszakította a Bayern München 2013 óta tartó sorozatát, és zsinórban 11 bajor Bundesliga-győzelem után ismét más kézbe került a Salátástál. A világon leghosszabb aktív szériája a sorozatban szerzett legtöbb bajnoki cím szempontjából a bolgár Ludogorec csapatának van, amely 12 megnyert bajnokságnál jár, szombaton (május 11-én) pedig a CSZKA Szófia legyőzésével sorozatban a 13. bajnoki elsőségét is megszerezheti Bulgáriában.

Ludogorec, sorozatban szerzett legtöbb bajnoki cím
A Ludogorec a hétvége után már 13 sorozatban szerzett legtöbb bajnoki cím birtokosa lehet
Fotó: Anadolu via AFP/2023 Anadolu

A Ludogorec maradhat a sorozatban szerzett legtöbb bajnoki cím aktuális listájának élén

A Ludogorec mögött jelenleg három csapat áll az aktuális listán, 10-10 sorozatban szerzett bajnoki címmel: 

a malajziai Johor Darul Ta'zim, a tádzsik Istiqlol Dushanbe és az osztrák RB Salzburg egyaránt 2014 óta nem talált legyőzőre. 

A tádzsik és a maláj liga 2024-es szezonjának csak ősszel lesz vége, az osztrákoknál azonban már a hétvégén bajnokot hirdethetnek: amennyiben a Salzburg nem szerez több pontot vasárnap (május 12-én), mint a Sturm Graz, úgy már az utolsó előtti fordulóban eldől, hogy a grazi csapat az idei bajnok Ausztriában.

Európában eddig a Ludogorec, a Bayern és a Salzburg mögött az aktuális listán a moldáv Sheriff Tiraspol állt sorozatban megszerzett 8 bajnoki címmel, ám a néhány éve a Bajnokok Ligája főtábláján is szereplő csapatnak szintén csak matematikai esélye maradt az újabb címvédésre. Amennyiben ugyanis szombaton (május 11-én) a Sheriff nem nyer, vagy a Petrocub Hincesti csapata pontot szerez, úgy a Petrocub már a hétvégén megszerzi története első bajnoki címét.

A Bayern, a Salzburg és a Sheriff csapatát egy szezonban állíthatják meg

Tehát a Bayern bukása után két napon belül elbukhat a sorozatban szerzett legtöbb bajnoki cím szezon előtt aktuális európai listájának harmadik (Salzburg) és negyedik (Sheriff) helyezettje is, a Ludogorec pedig tovább növelheti immáron tetemes előnyét az érintett rangsor élén. 

A második helyre a szerb Crvena zvezda kerül fel a Salzburg és a Sheriff bukása esetén, amely már bebiztosította a címvédését, és mellette szintén sorozatban a hetedik bajnoki címét szerezheti a Dinamo Zagreb Horvátországban, 

aki már akár szombaton (május 11-én) bebiztosíthatja az elsőségét a győzelme és a Rijeka pontvesztése esetén.

A történelem során a leghosszabb rekordot egyébként a lett Skonto Riga (1991-2004) és a gibraltári Lincoln Red Imps (2003-2016) tartja, a Ludogorec ennek a 14-es sorozatnak a beállításától egy lépésre kerülhet a hétvégén.

Kapcsolódó cikkek