A férfiak is tudnak szoptatni?

újszülött, baba, csecsemő
Képünk illusztráció!
Vágólapra másolva!
Egy brit alapítvány – amely egyébként számos kórházat felügyel – közleményében azt állítja, hogy a férfiak által (a bevitt hormonok segítségével) előállított tej ugyanolyan jó a csecsemők számára, mint az anyatej.
Vágólapra másolva!

Dr. Rachael James, a University of Sussex Hospitals NHS Trust (USHT) orvosi igazgatója tavaly augusztusban levelet írt a Children of Transitioners nevű szervezetnek, amelyben azt állította, hogy

 az „anyatej” kifejezés (amelyet ő a „csecsemők ideális táplálékának” nevezett) „nemi szempontból semleges”.

Az USHT közleményében felidézett egy 2022-es tanulmányt, amely "az anyatej tesztoszteron-koncentrációját" mérte, ebben a dokumentumban az állt, hogy a transznemű (biológiailag férfi) szoptatós anyák tejét használó gyermekeknél "nem fedeztek fel csecsemőkori mellékhatásokat". A Daily Mail beszámolója szerint ezt a tanulmányt a szakértők azóta már megcáfolták.

2021-ben az USHT létrehozta Nagy-Britannia első klinikai és nyelvi irányelveit, amelyek a transznemű és nem bináris emberek befogadását támogatja. A szervezet állítása szerint 

a hormonokat szedő férfiak "a baba születése után termelődő tejhez hasonló" anyatejet termelnek.

Lottie Moore, a levelet felfedező Policy Exchange minőségért és identitásért felelős vezetője elmondta: 

Ez a levél kiegyensúlyozatlan és naiv abban a tekintetben, hogy a férfiak hormonok hatására termelt váladéka úgy táplálhatja a csecsemőt, mint az anyatej. A gyermek jólétének mindig elsőbbséget kell élveznie az identitáspolitikával és a nem bizonyítékokon alapuló, vitatott hitrendszerekkel szemben. Az NHS-nek nem szabadna engednie ennek a képtelenségnek."

Az USHT szóvivője kijelentette: "Kiállunk a levélben foglalt tények és az azokat alátámasztó hivatkozott bizonyítékok mellett".