[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
önéletrajzpályázat

Önéletrajz, kísérőlevél: ezt kerüljük, így csináljuk

2006.04.03., 14:19|Utolsó módosítás:2006. 04. 03., 14:17|

Nem ritka, hogy 50-90 önéletrajz benyújtása után sem jár eredménnyel a pályakezdő. A szakértők úgy látják: sokszor a rosszul megírt önéletrajz és kísérőlevél a kudarc oka. A hibák felkutatása mellett annak jártunk utána, milyen elemekből épül fel az írásbeli pályázat.

Fehér Péter: "Szeretjük a fényképet a CV-ben, de nem kötelező."

JÁTSSZ ONLINE!

A pályakezdői kudarcok legfőbb oka a felkészítés hiánya- véli Hágen Tímea, a Fővárosi Munkaügyi Központ Ifjúsági Irodájának vezetője. Általános tapasztalat, hogy a pályakezdőket hidegzuhanyként éri, amit munkaerőpiacon tapasztalnak. Nem ritka ugyanis, hogy 50-70-90 életrajz beadása után sem történik semmi. "A fiatalok 4-5 évet töltenek el a kiválasztott intézményben úgy, hogy senki sem készíti fel őket az álláskeresésre, az esetleges elutasításokkal járó csalódásokra. Enemcsak a pályakezdők problémája. Sok esetben  a szüleik sincsenek tisztában azzal, mi a helyzet az álláspiacon."

A jó önéletrajz nem terjengős, strukturált

A kirendeltségvezető szerint a legtöbb félreértés az önéletrajzok, az állásbörzén és az interjún elvárt megjelenés terén tapasztalhatóak. Még mindig van arra példa, hogy a pályakezdők a szüleiktől tanult, hibás önéletrajztípusokkal keresik fel a leendő munkáltatót. Tapasztalatait Boros Alexandra, a Career Management tanácsadója is alátámasztja. Meglepően sok a divatjamúlt, hagyományos önéletrajz. Ezekben az állásokra jelentkezők szüleik foglalkozásával, születési dátumukkal kezdik a bemutatkozást.
Boros Alexandra azt is kifogásolja: a pályakezdők gyakran terjengős, áttekinthetetlen, rendszertelen önéletrajzokat adnak be. "Ezek helyett sokkal inkább jól tagolt, alapvető információkra szorítkozó pályázatra van szükség."-jegyzi meg a tanácsadó.
Hágen Tímea hozzáteszi, sokszor a pályakezdők nem tesznek emílítést a szakmai gyakorlatról, pedig ez is kulcsfontosságú.

Diplomásoknál nem fontos a középiskolai tanulmány

De milyen is a jó önéletrajz? Fehér Péter, a Sara Lee Kávé és Tea Rt. HR-menedzsere a CV felépítéséről elmondta: a személyi adatokkal kezdődik, az iskolai végzettséggel, a szakmai tapasztalat, a nyelvtudás, a számítástechnikai ismeretek bemutatásával folyattódik és a hobbival zárul.
"Ha felsőfokú végzettségünk van, akkor nem szükséges a középiskolát részletezni, középfokú végzettségűeknél pedig az általános iskola elhagyható. Az egyetemnél, főiskolánál a kart, szakot, szakirányt írjuk be és azt a tényt is, hogy megszereztük diplománkat. Szeretjük, ha fényképet is küldenek, mert így könnyebb a pályázók azonosítása az interjú után, de nem kötelező - jegyezte meg Fehér Péter.

A szakmai gyakorlatot is meg kell említeni

A szakmai tapasztalat bemutatásánál gondoljuk át: Mit dolgoztunk eddig? Milyen nyári vagy szakmai gyakorlaton vettünk részt? Pályakezdőknél ez azért lehet előnyös, mert jelzi, a pályázó látott már munkahelyet, volt főnöke, feladatokat kellett megoldania, egyszóval nem ismeretlen számára a munkahelyi környezet, az ottani normák és értékek számára elfogadottak.

Fordított időrend: először a legutóbbi állomást

"A szakmai tapasztalat rovatban a fordított időrendet javasoljuk, azaz a jelenből haladjunk a múlt felé. Az utolsó 6-8 év, vagy a megpályázott pozíció szempontjából releváns tapasztalat legyen részletesebb. Az egyes állomásoknál ne csak a munkahely nevét a pozíciót tüntessük fel, hanem 5-8 pontban a munka tartalmát. Milyen feladatokat végeztünk? Mekkora csapatban dolgoztunk? Milyen eredményt/hasznot hoztunk a cégnek? Az derüljön ki mindebből, hogy mihez értünk, miben van megbízható jártasságunk. A legjobb persze az, ha a szakmánkhoz kapcsolódó tapasztalatunk van, de bármilyen korábban végzett munka jól veszi ki magát. Ha 1-2 évnyi lyuk van az életrajzban, készüljünk arra, hogy rákérdeznek, mi történt akkor", magyarázza a HR manager.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »