A jelöltek

Vágólapra másolva!
A nő, a fekete, az öreg és a lelkész még versenyben van, több színes és kevésbé színes egyéniség - a vadnyugat liberálisa, a sztárpolgármester, a formabontó stb - viszont már kihullott.
Vágólapra másolva!

Hillary Rodham Clinton

It takes a Clinton to clean up after Bush (Egy Clintonra van szükség, hogy kitakarítson Bush után) - az egykori First Lady ezzel a csatakiáltással vágott bele a kampányba. Az előválasztások első fordulói - egy iowai bukta és egy New Hampshire-i váratlan győzelem - után is az egyik fő esélyes a demokrata elnökjelöltség megszerzésére (Barack Obama mellett). Mikor szenátor lett New York államban még tagadta, hogy férje nyomdokain visszatérne a Fehér Házba. Néhány éve életrajzi könyvet jelentetett meg, de még a szélesedő kiadói kampányban is tagadta elnöki ambícióit. Tavaly a Le Monde magazinja Madame President címlappal és az ő fotójával jelent meg, mintegy jelezve, mit vár a külföld Amerikától. Legnagyobb előnye: Bill. Talán a legnagyobb hátránya is, a demokratáknál alapvető a clintoni évek értékelése elfogadásához. Külpolitikai programmal kampányolhatna, de szépségfoltja, hogy a kongresszusban megszavazta az iraki háborút. Félelem vele kapcsolatban táborában, hogy a republikánus térfélen elutasítottsága igen magas, jelöltsége egységbe forraszthatja az ellentábort.

Forrás: EPA

Barack Obama

Ha Clintonné az első női, akkor az ifjú (sz: 1961) illinois-i szenátor pedig az első fekete elnök lenne. Ugyanakkor "nem igazi" amerikai fekete, anyja fehér, apja kenyai bevándorló. Obama soha nem támogatta az iraki háborút, programja jóval liberálisabb az egyre centristább pozíciót elfoglaló Clintonénál. Az elmúlt időszakban - különösen az első jelölőgyűlésen, Iowában aratott győzelme után - egyre esélyesebbnek látszik, nem teljesen függetlenül attól, hogy az amerikai háziasszonyok televíziós szupersztárja, Oprah Winfrey is mellé állt.

Forrás: EPA

John Edwards (már kiszállt)

Ügyvéd, gazdag észak-karolinai szenátor, vagyona mintegy 30 millió dollár. Amerikai értelemben vett szocdem populista, nem volt igazán esélye, hogy beleszóljon Clinton és Obama versenyébe, és alelnök-jelölt sem lesz valószínűleg újra. Nem először próbálkozik, négy éve azonban a kecsupos ember (John Kerry, a Heinz-paradicsombirodalomba beházasodott későbbi jelölt) lenyomta. Párosuk is sikertelennek bizonyult a Bush-Cheney duóval szemben, még a közös kampányszlogenben sem tudtak megegyezni, így különböző jelvényeket osztogattak.

Forrás: EPA

Dennis Kucinich (már kiszállt)

Az ohioi ember mindig elindul - így volt ez 2004-ben és már többször azt megelőzően is -, soha nem jut túl az első kanyaron, és ez így lett most is.

Forrás: EPA

Christopher J. Dodd (már kiszállt)

Connecticuti jenki Arthúr király udvarában - idézhetnénk Mark Twaint, de most minek ide Mark Twaint idézni. Az észak-keleti állam szenátora 64 éves, apja a nürnbergi perben amerikai hadbíró volt - a történelmi rálátás tehát eltagadhatatlan tőle.

Forrás: EPA

Joseph R. Biden Jr. (már kiszállt)

A kis, északnyugati Delaware állam szenátora ősidők (1972) óta, a szenátus külügyi bizottságának tagja. 29 évesen lett szenátor, még ebben az évben autóbalesetben elveszítette feleségét és a három közül egyik gyermekét. Amerikában szeretik az életet újrakezdők történeteit, Joe Biden sztorija is ilyen, ez azonban kevés lesz az elnökséghez.

Forrás: EPA

Bill Richardson (már kiszállt)

A vadnyugat egyetlen liberális államának vezetője, aki a halovány New Hampshire-i szereplés után be is jelentette, részéről vége a dalnak, kiszáll. Az új-mexikói kormányzó egyébként háborúellenes, ám a szabad fegyverviselés barátja, bevándorlás-politikája progresszív.

Forrás: EPA