Wéber, Czollner: Bárkiből lehet jó autóversenyző!

2004.10.14. 15:21

Wéber Gábor és Czollner Gyula autóversenyzők, Forma-1-es szakértők és kommentátorok jártak az [origo] Csevegőszobájában, ahol Palik Lászlóról és Baumgartner Zsoltról is őszintén elmondták véleményüket. Kiderült, mennyibe kerül a Clio-kupa, no meg hogy Wéber - akit egyelőre nem keresett Flavio Briatore - hova járt iskolába.

- Helló! Gábor, gratulálok a Clio-bajnoksághoz! A Hungaroringen elég jól nyomtátok mind a ketten. Mi a véleményetek a VIP-versenyzőkről, mint pl. Stohl? (Gotti)
- Szükség van rájuk a sorozat ismertté tételéhez, és mint a példa mutatja, szinte "bárkiből" lehet jó autóversenyző.

- Hány éves kortól lehet indulni a Clio-kupában? És kinél kell jelentkezni? (virusgazda)
- Kell hozzá utcai jogosítvány, és el kell végezni a Hungaroringen egy versenyzőiskolát, ami speciális képzést ad a clio-kupás versenyzéshez. Enélkül kezdőként csak az Astra-kupában lehetne elindulni. Jelentkezni bármelyik létező autósport egyesületnél lehet, amelyik Cliókat is futtat, pl. Zengő Motorsport, JB Motorsport, Proex Racing.

- Mekkora tőke kell a Clio-kupához? (LiNuX``)
- Az autó 5 millió forint, az éves versenyszezon ennek a feléből kijön. Ha nem akarsz autót venni, akkor bérelhetsz is valamelyik csapattól. Szerintem ez a gyorsasági autósport szintjén "filléres" tétel.

- Hány lóerősek a Clio-kupában induló autók? Mind hasonló kiépítésűek? (trixx`NINCS)
- 180 lóerősek, és az utolsó csavarig megegyezik mind a negyven autó. Persze a beállításaik különbözhetnek pilótáktól függően.

- Milyen műszaki szabálytalanság volt nálatok a Clióban? (picivicky)
- Nálunk semmilyen, a Szélesi Motorsportnál kiiktatták a szervokormányt.

- Jövőre is a Clióban fog mindkettőtök szerepelni? Amúgy gratula az idei eredményeitekhez! (bar)
- Egyikünk biztosan a Clióban fog szerepelni, a másik sorsa még nem tisztázott...

- Mi a véleményetek Makai Györgyről? (fodrika)
- Gyuri egy nagyon tehetséges fiatal pilóta, s miután még nincs húszéves, akár remek formaautós karrier is állhat előtte. Az elmúlt egy évben a legnagyobb vetélytársammá nőtte ki magát, ennek ellenére jóban vagyunk, és szurkolunk neki.

- Gábor, Te szimulátorokon kezdted a versenyzést. El tudnád mondani röviden, mi a legnagyobb különbség a szimulátoros és az igazi pályaversenyzés között? (NigelMansell)
- Nem érzed az erőhatásokat, és nincs félelemérzet. A jó szimulátorversenyzők fele elbukna egy igazi megpróbáltatáson emiatt.

- Volt már olyan műsor közben, hogy valami bődületesen nagyot bakiztatok? ;-) (Arjen__Robben)
- Áááá, dehogy! :))) Hogyne, minden bakinkat tudjuk, sőt utána vissza is szoktuk nézni. Az a baj, hogy néha egyetlen baki is sok ahhoz képest, amit elvárnátok. Sokszor egyébként van olyan baki, amit nem vesztek észre, de mi utólag tudjuk, hogy hibáztunk...

- Nekem nagyon nem tetszik a stílusotok, fogtok mostanában változni? (lucaska)
- Gyula: A kritikátok sok szempontból egyelőre jogos lehet, de ne felejtsétek el, hogy mi Gáborral még alig közvetítettünk együtt, így természetesen bőven van még mit tanulnunk ebből a szakmából. Azon vagyunk, hogy kijavítsuk a hibáinkat. Gábor: Ha a stílusunk nem tetszik, és egyébként a közvetítéssel nincs bajod, akkor ki kell ábrándítsalak: stílust változtatni mi sem fogunk.

- Milyen mértékben korlátozza a közvetítés lehetőségeit az, hogy nem utaztok ki a versenyre, hanem stúdióból, monitoron követitek az eseményeket? (NigelMansell)
- Bizonyos mértékben korlátozza. Néha a monitor mérete miatt siklunk el dolgok felett, bizonyos boxutcai információk is hiányoznak, amelyekhez a helyszínen frissiben hozzá lehetne jutni. De tegyük hozzá, hogy mindenki ekkora monitorokról közvetít. Ha egyébként néztétek a Magyar Nagydíj közvetítését, hallhattatok olyan információkat, amelyek akkor tényleg a legfrissebbek voltak, még az interneten sem olvashattátok őket, és ezekről azért volt tudomásunk, mert sok olyan rendezvényre kaptunk meghívást a hétvége során, ahol csapatvezetőkkel, versenyzőkkel volt lehetőségünk beszélgetni. Ez az, amit máskor nem tudunk megtenni.

- Melyik volt a legunalmasabb verseny, amit eddig közvetítettetek? (Arjen__Robben)
- Ha nagyon átéljük a dolgokat, egyik verseny sem nagyon unalmas, persze ez csak a szakavatott nézőkre vonatkozik. A többség számára biztos az egész szezonra rá lehet húzni az "unalmas" jelzőt. Számomra azok a versenyek unalmasak sokszor, amelyek az előre várt koreográfiát hozzák, még akkor is, ha vannak előzések (Gábor).

- Mennyit kerestek ezzel a szakmával? (simbaking)
- Annál kevesebbet, hogy csak ebből meg lehessen élni.

- Mit csináltok, ha vécézni kell műsor közben? ;-) (Arjen__Robben)
- Kimegyünk a WC-re. :) Miért, te mit csinálsz?

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK