Nem a tagok töltik fel a MÁV ÁBE kasszáját

Vágólapra másolva!
Sokan beépített emberekről beszéltek a MÁV-biztosító közgyűlésének helyszínén, ahol 170 tag döntött a 180 ezer tagú, milliárdos hiányt felhalmozó egyesület ügyeiről. A közgyűlésről kizárták az újságírókat. Végül eldőlt: pótbefizetés nem lesz, inkább eladják a kötelezőbiztosítás-állományt. 
Vágólapra másolva!

A biztosító egyesületek alacsonyabb áraikkal sokkal vonzóbbak, mint a biztosítók, így új autó vásárlásakor vagy év végén, a biztosítóváltáskor sokan választják ezeket. Hiába érkeznek hírek, hogy egy egyesület lassan fizet, elérhetetlen telefonon, ez - gondolják gyakran - csak a károsultakat érinti, a szerződőket nem. Ők örülnek a többiekhez képest alacsony díjaknak.

Csakhogy a kedvező árnak itt is megvan a hátulütője: a kockázat is a tagságra hárul. A MÁV Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) háza táján már jó ideje nincsenek rendben a dolgok. Mint arról beszámoltunk, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) idén tavasszal felfüggesztette az egyesület kötelező gépjármű felelősség-biztosításainak értékesítését, a VPOP különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt kezdett nyomozni, és a bíróság elrendelte a vállalat több emberének, köztük az elnök-vezérigazgatónak előzetes letartóztatását.

A MÁV ÁBE június 6-ára hirdette meg közgyűlését. A helyszín és az időpont kiválasztását is kemény kritikák érték, hisz péntek kora délután, munkaidőben az ügyfelek (illetve egyesületi tagok) nagy része nyilvánvalóan nem tud megjelenni a tatai sportpályán. Sokan úgy vélik, a döntés nem véletlen, hisz a meghirdetett elsőnél fél órával későbbre ismét összehívott közgyűlés a létszámtól függetlenül határozatképes - így lehetséges, hogy 170 ember dönt 180 ezer helyett -, és most kell szavaznia a pótbefizetésről. Sajtóhírek szerint a tagokra egyenként tízezer forint hárulna.


Helyszíni riportunk a sportcsarnokon kívülről


Bár a közgyűlést elhagyó tagok stábunknak azt mondták, ők nem zárták volna ki a médiát, a többség akarata szerint mégis kitiltották a kamerákat és mikrofonokat a sportcsarnokból. Operatőrünk elől még a résnyire nyitott ablakot is bezárták.

A közgyűlésen Gazda Pusztai Sándor felügyeleti biztos beszámolójából kiderült, hogy a veszteség négyszerese a becsültnek - egymilliárd helyett 4,2 milliárd forint -, a saját tőke hiánya pedig 5,8 milliárd forint. A MÁV ÁBE-hez közeli forrásból az MTI úgy értesült, hogy a teljes nemzetközi kárt figyelmen kívül hagyták, a személyi sérüléses károkból pedig a nagy összegűekre nem képeztek tartalékot - ezek százmilliós nagyságrendű összegek. Szintén figyelmen kívül hagyták az úgynevezett aktív és szívességi károkat, ezeket más biztosító rendezte, mert például nála volt a károsult kötelező, illetve casco biztosítása, de a kifizetést a MÁV ÁBE-vel szemben érvényesíti.

A MÁV ÁBE 195 266 kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéssel rendelkezik, a casco szerződések száma 3 724. A kgfb száma a múlt évben 132 ezer volt. A múlt évi teljes díjbevétel 7,8 milliárd forintot tett ki, ebből a kgfb díjbevétel 7 milliárd volt. Erre jegyezte meg a felügyeleti biztos, hogy egy lábon áll a biztosító.

Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

Fel nem vett szavazógépek. A tagság ezreléke vett részt a közgyűlésen


A közgyűlés 85 százalékos szavazati aránnyal felmentette Kiss Bálint elsőszámú vezetőt. Az ellenőrző bizottság jelentését Záhonyi Zsolt terjesztette elő, sokan felvetették a bizottság felelősségét, és a magyarázatok nem győzték meg a közgyűlést, mivel 70,55 százalék nem szavazattal 18,49 igen ellenében nem fogadták el a beszámolót, tehát újat kell készítenie az ellenőrző bizottságnak.

Az állomány átruházása kapcsán nagy vita bontakozott ki a közgyűlésen. Gazda Pusztai Sándor ismertette a PSZÁF áprilisi határozatát, amelyben az áll, hogy elő kell készíteni a kgfb állomány átruházását. A vita előbb arról folyt, hogy szavazzon-e a közgyűlés az átruházásról. A felügyeleti biztos kalkulációja szerint mintegy hatmilliárd forintba kerülne az egyesület rendbe tétele, ami tagonként 30 ezer forint pótbefizetéssel járna, de ez csak elvi lehetőség, ugyanis a nem fizetőktől nehéz lenne behajtani a pótbefizetést. A közgyűlés azonban elvetette azt az alapszabály-módosító javaslatot, amely szerint a testület pótbefizetést írhatott volna elő a tagoknak.

Feróné Szép Rita, a felügyeleti biztos egyik helyettese elmondta, hogy az átruházásra kiírt pályázatra hat érdeklődő reagált. Két opció lehet: vagy csak az állományt veszi meg egy üzleti biztosító, amely annyit fizet érte, hogy abból a korábban keletkezett, de nem tartalékolt károkat ki lehet fizetni, vagy elviszi a teljes kgfb üzletágat a meglévő eszközökkel együtt, és akkor maga felel a korábbi károkért.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az újságírókat és stábokat nem engedték be a "zártkörű rendezvényre"

A vitában elhangzott, hogy ha elmarad az átruházás, akkor azoknak a károkozó biztosítottaknak, akik helyett nem tudott fizetni az egyesület, maguknak kell helytállniuk. Mások az egyesületi tagsághoz ragaszkodtak, két okból is. Úgy vélték, hogy új vezetéssel rentábilisan működtethető a biztosító, s így fenntarthatók a kedvezményes díjak - egy fuvarozó azzal érvelt, hogy más biztosító évi kétmillió forinttal drágábban vállalná a kocsijai biztosítását. A felügyeleti biztos véleménye az volt, hogy a MÁV ÁBE kgfb terméke alulárazott.

A közgyűlést egyébként a felügyeleti biztos hívta össze, a közlemény a MÁV ÁBE honlapján is megjelent:

KÖZLEMÉNY

A MÁV ÁLTALÁNOS BIZTOSÍTÓ EGYESÜLET 2008. JÚNIUS 06. NAPJÁN, 13 órai kezdettel a Tatai Honvéd Sportegyesület - 2890 Tata, Május 1. út - termében, illetve sportpályáján tartja közgyűlését, melyre tagjait meghívja.

A közgyűlés napirendje: 1. A PSZÁF J-II-30/2008. sz. határozatának ismertetése. 2. Az Intéző Bizottság (felügyeleti biztos) beszámolója a legutóbbi közgyűlés óta eltelt időszakról, többek között a 2007. évi éves beszámoló főbb adatainak ismertetése. 3. A PSZÁF J-II-30/2008. sz. határozatára tekintettel döntés az első számú vezető felmentéséről (visszahívásáról). 4. Az Ellenőrző bizottság beszámolója. 5. Döntés a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási állomány átruházásáról, tekintettel a PSZÁF J-II-30/2008. számú határozatára. 6. A szavatoló tőke-megfeleléshez szükséges lépések megtételéről való döntés, különösen a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási ágazat mellett, egyes további ágazatokba tartozó állományok átruházásáról, az érintett tevékenységi engedélyek visszaadásáról. 7. Az alapszabály módosítása a 3.1., 4.3.1., 5.1.2/b és d), 5.1.12., 5.2.2., 5.2.6. j) és m), 5.3.2., 5.5.3., 5.6.1., 5.7.10., 6.3.2., 7.3., (pótlólagos befizetési kötelezettség előírása lehetőségének megteremtése), 10.1-2., 11.3-5. pontok vonatkozásában. 8. Vezető tisztségviselők, így az Intéző Bizottság és Ellenőrző Bizottság tagjainak és elnökeinek megválasztása. 9. Az Alapszabály 7.3. pontjának sikeres módosítása esetén döntés pótlólagos befizetési kötelezettség előírásáról és annak mértékéről.

Amennyiben a fenti időpontra kitűzött közgyűlés az Egyesület Alapszabálya szerint határozatképtelen, ugyanazon a napon és helyen 13:30 órakor - változatlan napirenddel - tartandó közgyűlés a megjelentek számától függetlenül határozatképes.

Tájékoztatjuk a tisztelt résztvevőket, hogy az Egyesület tagjai csak saját jogon élhetnek a szavazati joggal.

A tagsági jogviszony igazolása - személyazonosító igazolvány mellett - a 2008. évi tagdíj befizetését igazoló, illetve bármely biztosítás díjának egész évre vagy 2008. II. negyedévére történt befizetését igazoló dokumentummal történhet.

A MÁV ÁBE INTÉZŐ BIZOTTSÁG JOGKÖRÉBEN ELJÁRÓ FELÜGYELETI BIZTOS