Vágólapra másolva!
Kiszivárgott képek és kémfotók után e hét szerdán a McLaren végre bemutatja új szupersportkocsiját, amely P11 helyett MP4-12C néven jelenik meg. Különleges fék-kormányzási technológiája egy betiltott Forma-1-es fejlesztésen alapul.
Vágólapra másolva!

Az eredetileg P11-ként, Mercedes-segítség nélkül készülő modell fejlesztéséről már számos hírben beszámoltunk, kezdve az eredeti formatervek visszadobásával, majd az első kiszivárgott képek és kémfotók megjelenésével. Most azonban úgy tűnik, vége a várakozásnak, és a nagyközönség élőben is láthatja az elkészült autót a Frankfurti Autószalonon, de a hivatalos információkat már szeptember 9-én közzé teszik. Az MP4-12C 2011-es megjelenésével piacra kerül a legendás McLaren F1 utódja, valamint új riválist kap a Mercedes SLS AMG Gullwing, a Porsche 911 Turbo és a Ferrari 458 Italia.

Az autó neve nem véletlenül hasonlít a McLaren-Mercedes 1997-es, MP4-12 F1 elnevezésű Forma-1-es versenyautójára. Ebben az új utcai modellben megtalálható lesz ugyanis az az egyedülálló fék-kormányzási technológia, amelyet a britek 1997-ben vezettek volna be a Forma-1-ben, ám akkor a FIA betiltotta használatát. Lényege, hogy a vezető egy második fékpedál segítségével a két hátsó kereket külön-külön is fékezheti. Ez csökkenti a kerekek kipörgését és az alulkormányzottsági hajlamot. A szénszálas anyagból készült, önhordó szerkezetű MP4-12C teljesítményéről a cég ikerturbós, hatliteres V8-asa gondoskodik. Ennek 6-700 lóerejét egy hétfokozatú váltó továbbítja a hátsó kerekek felé.

Ereje ellenére a McLarennél nem csupán versenypályára termett szupersportkocsiként gondolnak a négykerekűre. A mindennapi használatot kényelmesebbé téve, wi-fi csatlakozással, állítható keménységű felfüggesztéssel és egy fedélzeti számítógéppel látták le az MP4-12C-t. Emellett érdemes megemlíteni, hogy az autó felfelé nyíló, Lamborghini-stílusú ajtókkal rendelkezik.

Bár a McLaren most csupán a szupersportkocsit mutatja be, Ron Dennis vezérigazgató azon korábbi kijelentésének megfelelően, hogy a cég nem egy autót, hanem egy márkát épít, a következő hat évben további két új modell érkezhet. A cél, hogy a következő évtizedben az angolok már évi négyezer járművet értékesítsenek, amely a Ferrari hatezerével összemérve nem is lenne rossz eredmény. A 2011-ben, várhatóan 170 ezer eurós áron megjelenő MP4-12C a középső modell lesz a wokingiak utcai modellpalettáján.

Forrás: [origo]