Kiderült, mekkora gyorshajtástól büntetnek a fix traffipaxok

traffipax inteligen kamera
Budapest, 2016. április 4. Közúti ellenőrzésre figyelmeztető tábla a budapesti Nagykőrösi úton telepített Véda közúti intelligens kamerának nevezett új fix traffipaxok közelében 2016. április 4-én. Az új kamerák, amelyek április 5-én reggeltől fognak működni, sebességmérés mellett - a többi között - forgalomszámlálásra és többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmasak. A rendszer 160 mobil sebességmérőt, valamint az ország egész területén 365 fixtelepítésű komplex közlekedésellenőrző pontot (KKEP) foglal magában, 134 útszakaszon. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Beengedték az Origo munkatársait is a vásárosnaményi bírsággyárba, ahová befutnak a gyorshajtók felvételei, a postázóban pedig futószalagon készülnek a sárga csekkek. Megtudtunk egy fontos információt a bírságolásról. 
Vágólapra másolva!

Szombathely vagy Vásárosnamény: e két település egyike szerepel azokon a leveleken feladási helyként, amiket a gyorshajtók kapnak. A fotókat a 160 hordozható vagy a 365 fix traffipaxszal (plusz a 7 régi, főleg az M1-esre és az M0-sra telepített kamerával) készítették.

Mindegyik közigazgatási bírság,

amit a jármű tulajdonosán vagy üzemben tartóján vasalnak be, és nem lehet azzal trükközni, hogy családtag vezetett, akit nem vagyunk kötelesek megnevezni. Ez az objektív felelősség elve.

Jelentős gyorshajtásért büntetnek az új fix traffipaxok, és ki vannak táblázva. Persze ettől még 20 méterrel távolabb kiszabhat egy rendőr helyszíni bírságot Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kisebb sebességtúllépésekért a legalább 30 ezer forintos közigazgatási helyett csak helyszíni bírságot lehet kiszabni, igaz, ahhoz helyszínen meg kell állítani a vétkes sofőrt, hiszen utólag ezért nem vonható felelősségre.

Kapacitás híján nem is nagyon töri magát a rendőrség,

hogy egyesével, megállítással vadásszon a sofőrökre. De pontosan mit takar a kisebb túllépés? Azt a tartományt, ami a lenti táblázat közigazgatásibírság-értékei és az előírt sebességhatár közé esik, tehát például lakott területen 50–65, autópályán pedig 130–150 km/h-t.

A közigazgatási bírságok táblázata, amit az objektív felelősség elve alapján a tulajokon hajtanak be. Alatta helyszíni bírságot lehet csak megállapítani, de az nem megy automatizáltan: nyakon kell csípni a sofőrt Forrás: Origo

Van azonban a traffipaxoknak egy hibahatára is, amit figyelembe kell venniük rendőröknek mérésnél és büntetésnél. Ez 100-as tempóig 3 km/h-t, annál nagyobb sebességnél pedig 3 százalékot jelent. Tehát a lakott területen belüli előírásoknál maradva példaként, a fix traffipaxok az előírt 50 helyett 65 (a közigazgatási bírság alsó határa) plusz 3,

vagyis 68 km/h felett büntetnek.

Ez megfelel a gyakorlatnak is: kollégánk is azt a tájékoztatást kapta, hogy az új oszlopok 69 km/h-tól küldik a felvételeket Vásárosnaményba. Nyilván 53 km/h és 68 km/h között is be lehet gyűjteni helyszíni bírságot, de arra eléggé kicsi az esély. A bírságolás további kulisszatitkairól nemsokára újabb cikkel jelentkezünk.