Vágólapra másolva!
A Kecskeméti Egyetem MegaLux-csapata a South African Solar Challenge versenyen vett részt, míg a Kefo a Motostudent motorépítő verseny innováció kategóriájának harmadik díját hozta el nemrég.
Vágólapra másolva!

A Pallas Athéné Egyetem GAMF karán működő diákcsapat tavaly októberben versenyzett először a MegaLux névre keresztelt, saját tervezésű és gyártású napelemes autójával. A World Solar Challenge elnevezésű versenyen teljesen kezdőként a 7. helyen végeztek,

az idei South African Solar Challenge-en pedig már a dobogóra is felállhattak.

Csak a többszörös világbajnok, jóval nagyobb költségvetéssel dolgozó holland Nuon és a japán Tokai csapat előzte meg őket.

Forrás: MegaLux Hungary

Mit tud a MegaLux?

A MegaLux 4,5 méter hosszú és 1,8 méter széles karosszériája szénszál erősítésű kompozit műanyagból készül, formáját 3D-tervező szoftver segítségével alakították ki, melyen szoftveres áramlásvizsgálatokat végeztek, hogy minél alacsonyabb légellenállást érjenek el. Az egyszemélyes jármű négykerekű, a veszteségek csökkentése érdekében

egykerék-meghajtású,

kétkörös hidraulikus fékrendszerrel.

Mivel a Megalux normál közúton akár 130 km/h-s sebességgel is tud haladni, gondosan megtervezett, hangolható rugózással és lengéscsillapítással rendelkező futóművel látták el, melynek nagy részét szintén kompozit műanyagból gyártották. Az autó tömege a minimálisan 80 kilós pilóta nélkül

csupán 170 kiló, ezért egy 2 kW-os villanymotor is elég a hajtásához.

Forrás: MegaLux Hungary Team

Egyetlen energiaforrását a napelemtábla jelenti, amely a szabályok miatt 6 négyzetméter felületű (jövőre már 4 négyzetméter lesz az előírás). Mivel a napelem jó hatásfoka kulcsfontosságú, a még elérhető árú legjobb cellákat szerezték be az amerikai Sunpowertől, a Dél-Afrikában győztes holland csapat ugyanilyen cellákat használt.

A magyar autóban 15 részre osztották a napelemet, ezeket külön kellett menedzselni a speciális MPPT szoftverrel. Nagyjából

úgy kell elképzelni a rendszert, mintha egy autónak 15 pici motorja lenne 15 kuplunggal,

és ezeket a leghatékonyabban kell együtt dolgoztatni. Egy 20 kilós lítium-ion akkumulátort is elhelyeztek a karosszériában, amivel borult időben is meg tud tenni bő 200 kilométert a MegaLux, a szabályok szerint az akkumulátort szigorúan tilos volt külső forrásból tölteni.

A napelem minden autón 6 négyzetméter felületű Forrás: MegaLux Hungary Team

Az ausztrál verseny óta eltelt egy évben továbbfejlesztették az autót. Úgy találták, hogy az alapok rendben vannak, de a járművet még több szenzorral látták el, hogy az új telemetria-szoftver segítségével pontosabb információkat kapjanak az aktuális állapotáról. A futóműbe is új alkatrészek kerültek bele, és a speciális felniket is olyanokra cserélték, amelyekben nyomásérzékelő szenzorok is vannak.

A verseny

A szeptember 24. és október 1. között megrendezett, a Nemzetközi Automobil-szövetség által felügyelt South African Solar Challenge versenyen Pretoriából Fokvárosba kellett eljutni, kizárólag napenergia segítségével.

A nyolc napi szakaszból álló, közúton rendezett

verseny célja minél nagyobb távolság megtétele volt,

kizárólag napenergiával. A mintegy 2100 kilométeres kötelező távon felül a csapatok extra kilométereket is gyűjthettek az ellenőrző pontok körül kijelölt hurokszakaszok megtételével. A magyar autónak nyolc nap alatt, 70 km/h-s átlagsebességgel 4033 km-t sikerült megtennie, vagyis majdnem a kötelező táv kétszeresét, ami egy 3. helyezést ért.

A verseny útvonala Forrás: MegaLux Hungary

Egy 14 tagú küldöttséggel ment a GAMF csapata Dél-Afrikába, ami elsőre soknak tűnhet, de tényleg rengeteg emberre van szükség egy ilyen versenyen: az egymást váltó versenypilótákon kívül a felvezető és a követő autóba is kellenek sofőrök, ezenkívül a navigálásra és a telemetria figyelésére, és persze a szerelésre is kell valaki, a logisztikai feladatokról nem is beszélve.

Itthonról is érkezett segítség

Nagy segítséget jelentett a csapatnak, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat pontos adatokat küldött az adott napi szakaszról (mikor lesz tiszta idő, napsütés várható beesési szöge, szélsebesség stb.), és a navigációkat fejlesztő NNG is olyan szoftverrel látta el őket, amely a szervezők által adott adathalmazból és koordinátákból pontosan kirajzolta a teljesítendő útvonalat.

Szerel a csapat Forrás: MegaLux Hungary

Egy versenynapot úgy kell elképzelni, hogy a csapat tagjai fél 5-kor felkeltek, hogy megkezdjék a felkészülést az adott napi szakaszra. A reggel 8 órás rajtig még volt lehetőség az akkumulátor töltésére, persze az is a taktika része volt, hogy mennyi energiát hagytak a nap végén az akkumulátorban. Ezt a fontos információt változatos eszközökkel próbálták megszerezni a csapatok a vetélytársaktól, a lengyelek beszélgetés útján, a japánok hatalmas teleobjektívekkel kémkedtek esténként.

Még a stoptáblánál sem kellett megállni

A MegaLux

nem egyedül haladt az úton, hanem konvojban:

legelöl haladt a szervezők által kirendelt motoros marsall, aki alkalmasint útlezárásokkal biztosította a szabad utat a versenyautónak. Mögötte haladt a magyarok felvezető autója a navigálást végző személyzettel, középen maga a MegaLux, leghátul pedig a követőautó tartalék alkatrészekkel és a telemetriát folyamatosan figyelő mérnökkel.

A kontrollpontoknál kötelezően tartandó 5 perces szüneteket is kihasználták töltésre Forrás: MegaLux Hungary

A hurkok közötti 5 perces szünetekben kellett megoldani a napelem felállítását a „villámtöltéshez”, a pilótacserét, a könnyebb pilóták mellé betenni a homokzsákokat (hogy meglegyen az előírt 80 kg), és a szervizelést is.

Minden nap végén délután fél 6-ra kellett megérkezni az utolsó kontrollpontra,

a késést szigorúan büntették a szervezők, minden percért meghatározott kilométerszámot vontak le a csapat eredményéből.

Ez az autó kormánya Forrás: MegaLux Hungary

Abban rejlett a verseny nehézsége, hogy az akkumulátor töltöttsége, az időjárás-előrejelzések és a forgalmi viszonyok tükrében kellett megbecsülni, hogy hány plusz hurkot tehet meg az autó a kötelezően előírt szakaszon felül úgy, hogy a nap végén lehetőleg késés nélkül érkezzen meg a táborba.

Kalandból nem volt hiány

A kedvezőtlen útviszonyok miatt összesen kilencszer kaptak defektet az alacsony gördülési ellenállású, egyenként 1,5 kilós Bridgestone abroncsok. A korábban begyakorolt kerékcserét minden alkalommal mindössze 4 perc alatt elvégezték, így

az összesen elvesztett fél óra szerelés nem volt döntő a végeredmény szempontjából:

a 70 km/h-s átlagsebességgel számolva csak kb. 40 kilométert vesztettek el, ami nem lett volna elég a 2. helyezett japán beérésére, mert az ő autójuk több mint 500 kilométerrel ment többet a verseny alatt.

Úton a napi cél felé Forrás: MegaLux Hungary Team

A defektek mellett más nehézség is volt: rögtön

a verseny elején elromlott az akkumulátor,

mely nem volt képes tárolni a napból nyert energiát, ráadásul a műszerek sem jelezték a töltöttségi szintet, aztán letört a CB-antenna, és egyszer még a helyi rendőrség is megállította a MegaLuxot, mivel nem értették, hogy hogyan vehet részt a forgalomban. Végül a szervezőket kellett hívni, akik igazolták, hogy a GAMF csapata legálisan közlekedhet a napelemes autóval.

A célban már lehetett örülni a jó szereplésnek Forrás: MegaLux Hungary

Az összetett harmadik hely mellett két különdíjat is sikerült elhozni Fokvárosból a magyaroknak: a legsikeresebb újonc csapatnak járó elismerést, valamint a Nemzetközi Napenergia-szövetség elismerő díját, amelyet mindig az a csapat kap meg, amelyik a legjobban közvetíti a szervezet filozófiáját.

A három elnyert díj Forrás: MegaLux Hungary

A MegaLux pályafutása ezzel a versennyel véget ért,

újabb futamon már nem indítják, mert szabályváltozások várhatók a napelemes autók versenyében. A Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA) a MegaLux idei dél-afrikai indulásához 4 milliós, tavalyi ausztráliai versenyéhez pedig 5 milliós támogatást biztosított.

Siker a Motostudenten is

A spanyolországi Motostudent versenyen minden csapat azonos (benzines) motorblokkot, kerék- és fékalkatrészeket kapott, ezeken kívül viszont minden mást nekik kellett megtervezniük és megépíteniük versenygépükön.

Az október 9-én zárult verseny több statikus és dinamikus számot tartalmazott, már az építés során rendszeres jelentéseket kellett például küldeni, a helyszínen pedig többek között egy fiktív üzleti és marketingtervet is ki kellett dolgozni a motor évi 600 darabos sorozatgyártására.

Sajnos a fő versenyszámon, a klasszikus, test-test elleni pályaversenyen a magyar Kefo Motostudent csapat kétkerekűje egy műszaki hiba miatt nem tudott elindulni, pedig jó esélye lett volna, mert az edzéseken a célegyenesben a második legnagyobb (175 km/h-s) sebességet érte el, és a kanyarstabilitása is átlagon felüli volt.

Vigaszt jelentett, hogy a magyar motor az innovációs kategóriában 100-ból 95 pontot ért el, amivel a harmadik helyen végzett. Ez a remek eredmény annak volt köszönhető, hogy a magyar egyetemisták a világon elsőként készítették el alumíniumhab-szénszövet ötvözetből egy motorkerékpár főtartóit. Ez a különleges anyag 5,4-szer könnyebb az alumíniumnál, a belőle készített komplett váz például csak 7 kilót nyom.