Váratlan fejlemény a dízelbotrányban, nyomozók szállták meg a BMW-t

bmw
Vágólapra másolva!
Házkutatást tartottak kedden a BMW müncheni központjában és egy ausztriai telephelyén a versenytárs Volkswagen dízelbotrányához hasonló manipuláció gyanújával. Közben a Volkswagen ellen tőzsdepiaci csalás miatt indult eljárás.
Vágólapra másolva!

A müncheni ügyészség közleménye szerint

11 400 rendbeli csalás gyanújával indítottak eljárást a BMW ellen,

nagyjából 100 ügyész és rendőr részvételével házkutatást tartottak a társaság központjában, és egy meg nem nevezett ausztriai helyszínen. Sajtóértesülések szerint ez a felső-ausztriai Steyrben működő motorgyár, ahol naponta 6000 BMW-motort szerelnek össze.

Minden emeletre jutottak nyomozók, több adathordozót lefoglaltak Forrás: BMW

A közlemény szerint a német közúti közlekedési hatóság (KBA) február 22-én tájékoztatta az ügyészséget, hogy

a BMW képviselői elismerték, hogy a motor károsanyag-kibocsátását szabálytalanul befolyásoló szoftvert telepítettek a 750xd és az M5500xd típusú modellekbe.

Véletlenül telepítették volna fel a szoftvert? A németek ezt állítják... Forrás: BMW

A tájékoztatás és további információk beszerzése alapján február 27-én nyomozást indítottak ismeretlen BMW-alkalmazottak ellen azzal a gyanúval, hogy olyan szoftverrel szereltek fel motorokat, amelynek révén a kipufogógáz-tisztítási rendszer csak vizsgálati körülmények között működik megfelelően, és így a motor a közúti forgalomban a megengedettnél több káros anyagot bocsát ki.

Most tőzsdei csalás miatt indult eljárás a VW ellen

Eljárást indított a braunschweigi ügyészség a Volkswagen ellen piaci manipuláció gyanúja miatt - erősítette meg a németországi város nyomozóhatósága a VW-nél tartott razziáról szóló sajtóhíreket.

A házkutatást még március elején tartották, a VW wolfsburgi központjában 13 irodát kutattak át, lefoglaltak számos iratot és adathordozókat. Az eljárást ismeretlen tettes ellen indították azzal a gyanúval, hogy tőkepiaci manipuláció szándékával valótlan adatokat jelentettek meg egy 2015. december 9-i közleményben.

A tőkepiaci szabályok alapján megjelentetett közleményben a VW arról tájékoztatta részvényeseit és a közvéleményt, hogy egy korábbi, 2015. novemberi közleményükkel szemben nem 800 ezer, hanem csupán 36 ezer gyártmányt érinthetnek bizonyos dízel-, illetve benzinüzemű motorok szén-dioxid-kibocsátásával kapcsolatos rendellenességek. Az ügyészség szerint ez az adat valótlan, és meg kell vizsgálni, hogy ki tudott, és ki tudhatott erről.

Az ügyről szóló német sajtóbeszámolókban kiemelik, hogy éppen 2015 végén volt a VW-t megrendítő dízelbotrány legsúlyosabb szakasza, így a befektetők érzékenyen reagáltak a csoport körüli fejleményekre. A jó hír révén a VW részvényének árfolyama aznap több mint 6 százalékkal emelkedett.

A BMW szerint nem jogsértés történt, hanem csupán tévedés.

A házkutatás tényét megerősítő közleményükben azt írták, hogy

Ezért tervezik, hogy visszahívják az érintett 11 400 autót, és kijavítják a hibát.