Jelentősen csökkenthetik a sebességhatárt egy nagy európai országban

Vágólapra másolva!
Egy parlamenti bizottság új jelentése emellett a vasárnapi autóvezetés betiltását is javasolja az Egyesült Királyságban.
Vágólapra másolva!
Forrás: Gov.uk

Az Egyesült Királyság parlamentjének Környezetvédelmi Ellenőrző Bizottsága a

64 mérföld/h-s (103 km/h) sebességkorlátozást bevezetését javasolja

az ország autópályáin a korábbi 70 mérföld/h (113 km/h) helyett. Ez drasztikus változás a sebességkorlátozásokkal kapcsolatos közelmúltbeli politikai diskurzushoz képest, Liz Truss októberben lemondott volt miniszterelnök ugyanis a kampányában még a sebességkorlátozások felülvizsgálatára és esetleges megszüntetésére tett ígéretet.

Azonban a sebességhatár-csökkentés csak egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyeket a bizottság javasolt a fosszilis tüzelőanyagokról való átállásról és az Egyesült Királyság energiaellátásának biztosításáról szóló új jelentésében. Emellett a képviselők a vasárnapi autós közlekedés tilalmat is bevezetnék a brit nagyvárosok belső részeiben, párhuzamosan az autómegosztás arányának növelésével és a tömegközlekedés megfizethetőbbé tételével.

Minden új intézkedés az üzemanyag-fogyasztás, a károsanyag-kibocsátás és az olajimport csökkentésére szolgálna. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) – amelynek ajánlásait a jelentéshez elfogadták – szerint ezekkel az intézkedésekkel világszerte napi 12,3 millió liter olajat lehetne megtakarítani.