Ikarus terepjáró és önvezető magyar versenyautó is lesz az AMTS-en

ikarus terepjáró
Vágólapra másolva!
A G-pavilon 1700 négyzetméternyi területén több mint ötven jármű és részegység idézi fel a hazai járműgyártás múltját, jelenét, jövőjét, és világraszóló szerepét a Magyarok a Világ Járműgyártásában kiállításon március közepén.
Vágólapra másolva!
Ikarus terepjáró Forrás: Ikarus

Szakemberekkel, fiatalokkal a tudatos mobilitásért, közlekedésbiztonságért, környezetvédelemért, a jövőért - ez a mottója a Magyarok a Világ Járműgyártásában című kiállításnak, mely

március 17-19-ig lesz látogatható a Hungexpón.

Az Autós Nagykoalíció által megrendezésre kerülő Magyarok a Világ Járműgyártásában című kiállítás a hagyományához hűen hiteles történelemkönyv, mely idén is izgalmas időutazást ígér a Hungexpo G-pavilonjában.

Többezer lóerőnyi autópark szomszédságában parkol a lovaskocsi őse, a legendás községben, a magyar járműgyártás bölcsőjében, Kocs községben született. A XV. századi kocsi kocsi méltó utóda a Made in Hungary jelzésű győri Audi, a kecskeméti Mercedes és az esztergomi Suzuki, vagy a szentgotthárdi Stellantis-gyár motorja.

A magyar formatervezők autói életnagyságban és makettként is ki lesznek állítva Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kocsigyártó mesterekből alig néhány száz működött, a magyarországi beszállítóiparban foglalkoztatott szakemberek száma napjainkban eléri a 170 ezret. Az utánpótlás biztosítása, a szakma népszerűsítése idén is fontos szerepet kap a kiállításon.

Az Autós Nagykoalíció (ANK) jóvoltából idén is a járműgyártás iránt érdeklődő ezer középiskolás diák vehet részt ingyenes belépővel a Magyarok a Világ Járműgyártásában című kiállításon, melyen több mint húsz cég és egyesület képviselteti magát. A Michelisz Norbi-féle M1RA csapat szomszédságában parkol majd a BME Formula Racing Team elektromos és önvezető Formula versenyautója, mely gyorsulásban veri a Forma 1-es autókat is.

Önvezető módra is képes, de sofőr is vezetheti a BME versenyautóját Forrás: BME Formula Racing Team

A G-pavilonban lesz drónokból álló légiflotta, izgalmas vízi jármű, muzeális és új mentő, tűzoltó, rendőrautó, valamint a hazai közlekedés több kulcsszereplője: a Magyar Közút speciális gépe és a Volánbusz profiljához illő jármű.

Először lesz látható nyilvánosan a nagy múltú hazai autógyártás egyetlen megmaradt és immár muzeális darabja, az Ikarus terepjáró,

valamint néhány Csepel márkájú, de szigetszentmiklósi gyártású Volvo Laplander. És idén nem hiányozhat a makói születésű Galamb József tervezésű Ford T-modell sem.

Csepel Laplander Forrás: Boros Jenő

A gyerekek izgalmas útvonalú interaktív minivárosban elektromos járművekkel próbálhatják ki a biztonságos autózást, motorozást, miközben szüleikkel megcsodálhatják a piac legújabb modelljeit.
A kiállítás ötletgazdája, Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke a döntős mezőny jelenlétében adja majd át az idei Év magyar autója verseny díjait.