A világ legjobb autója - Rolls-Royce

2005.02.08. 8:16

Az éppen száz évvel ezelőtt alapított, és máig az elegancia és a gazdagság szinonimájának számító brit autógyár, a Rolls-Royce történetét Burányi Gyula
a hazai vonatkozásokra is kitérve írta meg.

Önkéntelenül is a Rolls-Royce-ra gondolunk, ha valahol a cím szövegét látjuk vagy halljuk. Az autók iránt érdeklődők által gyakran emlegetett kiváló angol márka mindig legendás minőségéről, utolérhetetlen kényelméről, konzervatív eleganciájáról, csillagászati áráról kerül szóba. "Láttam egy Rolls-Royce-ot!" Ma is élményt nyújt egy igazi autórajongónak templomnyi hűtőjével,  szárnyaló hűtődíszével, hangtalan motorjával. Vevőkörük a lordoktól a maharadzsákig, államfőktől a filmcsillagokig, iparmágnásoktól a tőzsdeügynökökig terjed.Kattintson a galériáért!

A tökéletesség határát súroló motorjaikra és alvázaikra Anglia legkiválóbb karosszériásai varázsoltak szebbnél szebb felépítményeket, sport-, túra- és csukott karoszszériákat mindenkor a vevő ízlése, igénye szerinti minőségben, ezzel is kifejezve a megrendelő rangját. H. J. Mulliner, Wylder, Freestone & Webb, Barker és más szigetországi karosszériások mellett a párizsi Saoutchik, Binder, Henri Labourdette, Gallé, a berlini Erdmann & Rossi, az amerikai Locke, Murphy és Brewster - és ide sorolhatjuk a magyar Nagy Gézát is -, láttak el felépítménnyel Rolls-Royce-okat.

A Rolls-Royce kimagasló minőségéről, értékéről ma a veterán járművekkel foglalkozó lapokban is meggyőződhetünk, nincs még egy régi, drága márka, amelynek modelljeit olyan gyakran hirdetnék, mint ezeket.

A Rolls-Royce születésének 100. évfordulóját a tulajdonosok és a rajongók május 4-én ünnepelték, pezsgővel koccintva az alapítók emlékére, "a világ legjobb autójának" alkotóira.

Előző
Következő