Több százezer magyar fiatal szenved fülzúgástól

Vágólapra másolva!
Félmillió magyar szenved fülzúgástól, fülcsengéstől, és míg tíz éve 70 százalékuk 55 év feletti volt, ma a többségük 30 év körüli. Az arányeltolódás oka a zajártalom és a fokozott stressz, amiben a fiatalok élnek. Néhány hete már Budapesten is elérhető egy új, a hibásan működő idegsejtek átprogramozásán alapuló német fülzúgás-terápia.
Vágólapra másolva!

Csengés, bongás, sípolás, zúgás, kattogás, zümmögés, dübörgés, ciripelés, fütyülés - közel félmillió magyar hall ilyen jellegű hangokat úgy, hogy a környezete azokat nem érzékeli. A sokféle hangtípust az orvostudomány összefoglalóan tinnitusnak nevezi. A jelenség soha nem betegség, mindig tünet. "A tinnitus nem is gyógyítható az oki háttér felderítése és kezelése nélkül. Kivéve, ha valaki a fülzúgás észlelése után azonnal orvoshoz fordul, ilyenkor infúzióval még el lehet fújni a tünetet. Minél hosszabb ideje áll fenn azonban a tinnitus, annál inkább áttevődik a fülből az agyba, azaz egy-egy agyi terület kerül folyamatosan inger alá, és a tünet egyszerűen 'beragad' az adott területre" - magyarázza dr. Szalai László, a Magyar Tinnitus Egyesület elnöke.

Ha nem múlik a koncert utáni fülzúgás, érdemes minél előbb orvoshoz fordulni

A szakember a koncert-, buli- vagy fesztivál-fülzúgásban szenvedő fiataloknak azt tanácsolja: ne várják meg, hogy a tünet krónikussá váljon, panaszaikkal forduljanak minél előbb szakemberhez. Legjobb, ha kifejezetten erre szakosodott tinnitusambulanciát keresnek fel.

"Míg tíz éve a betegek 70 százaléka még 55-75 év közötti volt, ma már a többség 25-30 év közötti. És ennek oka csak részben a túl hangos zene; a stressz, aminek a mai fiatalok ki vannak téve, szintén felelős. A stressz hatása ugyanis mindenkinél a leggyengébb szervnél jelentkezik először, sokaknál a fülnél" - magyarázza a szakember.

De a fülzúgás hátterében számos egyéb ok is állhat: többek között fülbetegség, keringési zavar, központi idegrendszeri vagy fogászati probléma, de okozhatja neurózis, a gerincoszlop nyaki szakaszának elváltozásai, kávé, nikotin vagy alkohol, valamint gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet.

A tinnitus 10 százalékban gyógyítható, további 70 százalékban enyhíthető

"Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a tinnitus az esetek 10 százalékában teljesen gyógyítható, 60-70 százalékban jelentősen enyhíthető, 20-30 százalékban viszont nem reagál a terápiákra. A terápiának minden esetben összetettnek kell lennie: nem elég az eszköz segítségével végzett vagy gyógyszeres kezelés. Fontos, hogy ha például a hátterében stressz áll, a beteg pszichoterápiás kezelésben is részesüljön, elsajátítson relaxációs technikákat, megtanulja például az autogén tréning vagy a hipnózisos eljárás alapjait" - mondja a Magyar Tinnitus Egyesület elnöke.

Az eszközös terápia itthon leggyakrabban alkalmazott eszköze a zajgenerátor. Leegyszerűsítve ez az eszköz az agyban szélessávú zajt kelt, "körbevéve" a tinnitusért felelős agyterületet, ily módon befolyásolva a belső zajkeltésben részt vevő idegsejteket. A gyógyászati segédeszköznek minősülő eszköz ára tb-támogatással nem éri el a százezer forintot.

Tb-támogatás híján azonban nyolcszázezer forint körül van az a szintén eszközös terápia, amelyet Németországban fejlesztettek ki, és Európában Anglia után harmadikként Budapesten érhető el. A Jülichi Kutatóközpont által kifejlesztett eljárás azon az elven alapul, hogy bármi is a tinnitus oka - zajártalom, időskori halláscsökkenés, gyógyszerek, stressz -, a zavar a fültől a hallókéregig történő jelátvitelben van, amely valahol megszakad.

"Tinnitus esetén a hallókéreg érintett területén lévő idegsejt-hálózat a jel kiesésére nem úgy reagál, hogy néma marad, hanem spontán aktivizálódik - mint egy zongorabillentyű, amelyik anélkül ad hangot, hogy azt egy zongorista leütné" - magyarázta a terápiát bemutató sajtótájékoztatón dr. Borsi Máté, az újonnan megnyílt Tinnitus Kezelőközpont és Fül-orr-gégészeti Szakrendelő orvos igazgatója.

Az új német terápia lényege, hogy a fülön keresztül egy gyufásdoboz méretű, programozott neurostimulátor segítségével célzottan a kóros hang keletkezéséért felelős agyi területre hatnak, hogy az ott lévő idegsejteket és hálózatukat átprogramozzák. A zajgenerátor és a neurostimulátor közötti fő különbség, hogy míg az előbbi a belső hang elnyomására törekszik, az utóbbi az idegsejtekkel igyekszik elfeledtetni a zavaró hang keltését. Minden betegnél a saját tinnitusprofiljának megfelelő hangot juttatnak el a hangkéregbe. A klinikai vizsgálatok szerint a kezelt betegek által krónikusan érzékelt tinnitus hangereje átlagosan 40 százalékkal csökkent, és a tünetek a betegek 70 százalékánál enyhültek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hasznos, ha a kezelést értágító és nyugtató szerekkel, gyógynövényekkel egészítik ki

"Fontos azonban hangsúlyozni, hogy önmagában az eszközös terápia kevés. Természetesen segít, ha valaki hanggenerátorral elnyomja napközben a zavaró belső zajt, ám kezelni kell azt is, ha valaki a tinnitusa miatt nem tud aludni, ezért napközben fáradt, romlik a koncentrálóképessége, vagy szorong, depressziós tünetei vannak a belső hangok miatt" - mondja dr. Szalai László.

Így az eszközös kezelést érdemes kiegészíteni értágító, illetve nyugtató, szorongásoldó gyógyszerek vagy hasonló hatású gyógynövények fogyasztásával. Ugyancsak hasznos, ha a tinnitusszal küzdő beteg stresszcsökkentő antioxidánsokban, többek között C- és E-vitaminban, szelénben, cinkben, béta-karotinban gazdag étrendet követ.