A végső érv a cumisüveg ellen

Vágólapra másolva!
A cumisüveges táplálás akkor is károsíthatja a fogakat, ha a baba anyatejet vagy tápszert iszik az üvegből, különösen ha éjjel, elalvás előtt teszi - figyelmeztetnek ausztrál fogorvosok.
Vágólapra másolva!

A sydney-i Westmead Gyermekkórház ajánlása szigorúbb a korábbiaknál, amelyek elsősorban a gyümölcslével, teával, szörppel vagy más édes itallal teli cumisüveg fogkárosító hatására hívták fel a figyelmet.

"Tény, hogy az anyatejben több a tejcukor, mint a tehéntejben" - mondja dr. Tarján Ildikó, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikájának igazgatója. A tejcukorból (laktózból) a szájban lévő mikroorganizmusok hatására keletkező tejsav pedig tönkreteheti a tejfogak zománcrétegét, és szuvasodáshoz vezethet.

"A problémát azonban nem maga az anyatej vagy tápszer okozza, hanem a cumisüveges táplálás. A cumisüvegből ugyanis akkor is kifolyik valamennyi folyadék, ha a baba nem fejt ki erőt" - magyarázza a fogorvos. "Így ha ivás közben a baba álomba merül, a folyadék ottmarad a szájában. Ezzel szemben szoptatáskor a tej csak akkor tud a szájába kerülni, ha aktív izommunkát végez. Ez az izommunka egyébként elengedhetetlen az állcsontok normális fejlődéséhez - ezért is javasolják a legalább fél éves korig tartó szoptatást."

Az édes italok fogkárosító hatására értelemszerűen akkor kell külösen ügyelni, ha már előtörtek az első fogak, különösen a négy felső metszőfog (az úgynevezett frontfogak). Tarján Ildikó szerint ekkor érdemes megpróbálni áttérni a cumisüvegről a pohárból való itatásra, kizárólagosan szoptatott csecsemők esetében pedig akár teljesen ki is hagyható a cumisüveg használata.

Napi kétszer két perc fogmosás az első fogak megjelenésétől

A fogszuvasodás már egészen kicsi, akár egyéves gyermekekben is kialakulhat, súlyos esetekben a felső metszőfogak teljesen elszuvasodhatnak (hazánkban ez ma már szerencsére viszonylag ritka). Míg az említett ausztrál kórházban és több nyugat-európai országban ilyenkor eltávolítják (altatásban) a tönkrement fogak gyökereit, a hazai gyakorlat az, hogy ezeket igyekeznek megtartani és ecseteléssel megerősíteni, hogy a gyerek képes legyen rágni.

A tejfogak épségére nem csak esztétikai okokból kell ügyelni, hiszen a rágás mellett a tejfogaknak fontos szerepe van a beszédfejlődésben és a maradó fogak helyének megtartásában is. A megfelelő szájápolási szokásokat ezért minél előbb el kell kezdeni. Attól fogva, hogy az első fogak kibújnak, naponta kétszer, két percen át tartó fogmosásra van szükség, és legkésőbb kétéves kortól rendszeres fogászati ellenőrzésre. Az elalvás megkönnyítéséhez pedig semmiképp se válasszuk a cumisüveget segédeszközként!