A szaglást is érdemes rendszeresen edzeni

szaglás, illatok, érzelmek, illat, orr, szagol
Vágólapra másolva!
Az öregedéssel a többi érzékszervhez hasonlóan romlik a szaglás is, ám az orr rendszeres "tornáztatásával" a folyamat lassítható.
Vágólapra másolva!

A szaglás jelentőségét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig fontos funkciókkal bír: figyelmeztethet bizonyos veszélyekre (például gázszivárgásra vagy az étel romlottságára), szerepet játszik a párválasztásban, a szeretteinkhez való kötődésben, sőt a boldogságérzet kialakulásában is. Nem elhanyagolható funkció a saját testszagról való visszajelzés sem.

Bizonyos körülmények, például dohányfüst vagy légszennyező anyagok, egyes orrsprayk tartós használata, felső légúti fertőzések, fejsérülések vagy akár a cukorbetegség is a szaglás átmeneti vagy végleges romlását okozhatja (ezt hívják anozmiának). Ez nem lebecsülendő veszteség: súlyos esetben depresszióhoz, illetve a libidó csökkenéséhez is vezethet.

A szaglás romlása az ízérzékelésre is negatívan hat: rágáskor az ételből illékony molekulák szabadulnak fel, amelyek az orrüregben lévő szaglómező receptoraihoz áramlanak, ezáltal részt vesznek az ízérzet kialakulásában.

Korral is gyengül a szaglás

A szaglás a fenti körülmények hiányában is fokozatosan romlik az öregedés során: 60 éves korban már minden második ember szembesül szaglási képességének gyengülésével. Jó hír azonban, hogy a szaglás rendszeres "edzéssel" karban tartható, sőt javítható. A szaglást hivatásszerűen űzők (parfümkészítők, sommelier-k, stb.) különféle gyakorlatokkal, praktikákkal érik el, hogy orruk mindig csúcsformában legyen.

Ezek a szaglásgyakorlatok arra is jók, hogy a szaglás romlására idejekorán felhívják a figyelmet. Ilyen otthon elvégezhető teszt például a fagylaltpróba: csukja be a szemét, és tegyen a szájába egy-egy kanál vanília-, illetve csokoládéfagylaltot. Ha nem érez különbséget, akkor valami probléma van a szaglásával. Szintén jó módszer, ha egy alkoholba áztatott vattadarabot állmagasságban az orra alá tart: ha érzi az alkoholszagot, akkor szaglása nagy valószínűséggel rendben van.

Rendszeres orredzés

Aki kifejezetten fejleszteni szeretné a szaglását, annak rendszeresen tornáztatni kell az orrát: persze nem orrkörzésekre kell gondolni, hanem inkább a szagok tudatos megélésére. Fontos, hogy a mindennapi életben szánjunk időt a szaglásra: szippantsuk be a reggeli kávé vagy tea illatát, és többször, alaposan szagoljunk bele a tányérunkon lévő ételbe, mielőtt megennénk.

Szintén hasznos lehet, ha kedvenc alapanyagainkat napi rendszerességgel szagolgatjuk: tegyünk zárható üvegcsékbe fűszereket, például fahéjat, szegfűszeget, vaníliát vagy szerecsendiót, és naponta egyszer, nagyjából fél óráig szagoljuk. Ne hosszan, mélyen lélegezzük be az illatot, hanem kis szippantásokkal, majd hosszan kilélegezve - így a szaglóreceptorok kevésbé "fáradnak" el.

Egy másik módszer az orr edzésére a szagterápia: válasszunk ki 3-4 eltérő jellegű illatot (egy virágillatú szappant, egy karakteres illatú gyümölcsöt, például banánt vagy epret és valami nagyon más illatú anyagot, például kávét vagy fadarabot) és ezeket naponta többször szagoljuk meg. Fontos, hogy ne válasszunk irritáló szagokat (pl. hagymát).

Azok se csüggedjenek, akik valamiért alig éreznek szagokat: szerencsére a jó szaglás az embernél - ellentétben az emlős állatok túlnyomó részével - már nem alapvető fontosságú a túléléshez, és gyógyszerekkel vagy speciális terápiával az állapot javítható.