Vágólapra másolva!
Eddig egyetlen tudományos vizsgálat sem támasztotta alá a vércsoport diéta hatékonyságát, egy új kanadai vizsgálat szintén nem talált összefüggést a vércsoport és az anyagcsere között.
Vágólapra másolva!

A vércsoportdiéta bibliáját, Peter D’Adamo Eat Right for Your Type című, 1997-ben megjelent könyvét a táplálkozástudósok a kezdetektől hevesen támadták, a könyvnek azonban jó volt a marketingje, világszerte ötvenkét nyelvre fordították le, és több mint hétmillió példányt adtak el belőle. A teória lényege, hogy a vércsoport befolyásolja az anyagcserét, és az egyes tápanyagok hasznosulását. Ennek szellemében más típusú ajánlott és tiltott ételeket ír elő az A, B, AB és 0-s vércsoportú embereknek.

Az elmúlt tizenöt évben tudományos vizsgálatokkal nem sikerült alátámasztani az elméletet. A legfrissebb vizsgálatot a Torontói Egyetem táplálkozástudományi szakemberei végezték el.

Az eljárás a következő volt. 1455 fiatal, egészséges személyt vontak be a kísérletbe, és a vércsoporton kívül megmérték a résztvevők legfőbb anyagcseremutatóit: többek között a vércukor, az inzulin, a koleszterin és a triglicerid szintjét. Ezt követően követték a résztvevők étrendjét, és meghatározták, hogy milyen mértékben felel meg a vércsoportdiéta előírásainak. A vizsgálat nem talált összefüggést aközött, hogy az étrend mennyire egyezett azzal, amit az adott vércsoportja ajánl a diéta, valamint az adott személy anyagcseremutatói között.