A felmelegedés miatt erőre kaphat a kolera baktériuma

kolerabaktérium
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás miatt melegedő tengervíz kedvező feltételeket biztosít a kolerát és más fertőzéseket okozó Vibrio baktériumnemzetség szaporodásának – állapították meg kutatók.
Vágólapra másolva!

A Vibrio baktériumnemzetség képviselői természetes részét képezik a tengerek élővilágának, legnagyobb számban a part menti vizekben találhatók meg – írja a New Scientist magazin.

Több fajuk komoly megbetegedéseket okozhat embereknél, ezek közül az egyik legveszélyesebb a Vibrio cholerae baktérium által előidézett kolera. A baktériumcsoport igazán a melegebb vizekben érzi jól magát, így felmerülhet a kérdés, hogy a globális éghajlatváltozás nyomán melegedő tengervíz befolyásolja-e valamilyen módon a kórokozók terjedését.

Kolerabaktérium Forrás: Wikimedia Commons

Melegebb víz, több baktérium, több fertőzés

Rita Colwell mikrobiológus és kollégái ennek jártak utána. A folyamatos planktonfigyelő program keretében a tudósok 1958 óta gyűjtenek vízmintákat az Atlanti-óceánból. Colwell a begyűjtött mintákban fél évszázadra visszamenőleg vizsgálta a vibriók előfordulását. Ezt követően az eredményeket összevetették az adott időszakban mért tengerfelszín-hőmérséklettel és a vibriók okozta fertőzések számával. Ebből egyértelműen kiderült, hogy az óceánok melegedése miatt jobban szaporodtak a kórokozók, és így több volt a fertőzéses eset is.

Colwell szerint az egyik leginkább érintett térségnek jelenleg Észak-Európa minősül, ahol a Balti-tenger melegedése miatt várhatóan emelkedni fog a vibriók által előidézett fertőzések száma a jövőben.

A probléma természetesen nem csak Európát érinti. Hasonló negatív folyamatokról számolt be az Amerikai Járványügyi Központ (CDC), amely Alaszka környékéről jelentett megbetegedéseket, pedig a térség korábban mostoha körülményeket biztosított a vibriók számára.

Az eredményeket a PNAS című szakfolyóiratban publikálták.