Vágólapra másolva!
A két Mercedes csak a 4-5. helyen végzett az Abu-dzabi Nagydíj időmérője előtt, miután Hamilton és Rosberg is fékproblémákkal küzdött. Verstappen és Räikkönen is megelőzte őket,.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés

Szokatlan eredménnyel zárult az Abu-dzabi Nagydíj harmadik szabadedzése: az időmérőre készülve Sebastian Vettel volt a leggyorsabb, de Max Verstappen és Kimi Räikkönen is megelőzte a Mercedeseket, amelyeket egymástól ismét csak egyetlen tizedmásodperc választott el.

A körülmények megint nem számítottak reprezentatívnak, mert melegebb volt, mint a három órával később, naplementekor kezdődő időmérőn és versenyen lesz. A magas hőmérséklet papíron nem kedvezett a Ferrarinak, de

Vettel két új szett ultralágy gumit is bevetett, és az edzés vége felé beállított 1:40.775-ös körével 3 tizedet vert az addig az élen álló Mercedesekre.

Räikkönen is ugyanilyen tempóra lehetett volna képes, a 7-es kanyarnál azonban elfékezte magát a gyors körében, így lemaradt a csapattársától. A bokszba visszatérve még megfutotta az abszolút legjobb részidőt a pálya középső szektorában, de Verstappentől lemaradt.

Vettel nagyon gyors volt Forrás: DPPI/Jean Michel Le Meur

A Mercedes pilótái a Ferrari párosával ellentétben csak egyetlen szett ultralágy Pirellit használtak fel, és azt is az edzés korábbi szakaszában. A csapat garázsában láthatóan feszült volt a légkör, és még feszültebb lett, amikor

Hamilton a rádión arról számolt be, hogy a motorja vesztett az erejéből.

Azt felelték neki, csak váratlanul betápláló üzemmódba kapcsolt, és a garázsban lefolytatott vizsgálat után vissza is engedték őt a pályára.

De Rosberg számára sem alakult simán az edzés: ő arra panaszkodott, hogy az autója a féktávokon oldalra húz. Később Hamilton is hasonló problémát jelentett, neki a jobb első fékje nem fogott rendesen.

Daniel Ricciardo már több mint egy másodperccel lemaradt az éllovasoktól. Mögötte a két Force India, majd Valtteri Bottas és Esteban Gutiérrez végzett, míg Felipe Massa egy megpördülés után csak 14. lett utolsó F1-es szabadedzésén. A Toro Rossók azzal töltötték az tréninget, hogy az FIA felügyelete alatt igyekeztek megbizonyosodni róla, a pénteken defekteket okozó felniproblémákat sikerült megnyugtatóan orvosolniuk.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

11:49
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Hamarosan indul az edzés

Mégpedig a 2016-os év utolsó F1-es szabadedzése. A Yas Marinában természetesen a szokásos napsütés fogadta a csapatokat reggel, a levegő 24, az aszfalt 26 fokos. A körülmények azonban nem reprezentatívak az időmérő és a verseny szempontjából, mert azok 3 órával később fognak kezdődni, amikor lemegy a nap, és hűvösebb lesz. A beállításokkal ezért mozgó célpontra kell lőni.

11:52
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Hamiltoné volt az első menet

Tegnap mindkét edzésen ő volt a gyorsabb, de délután csak 79 ezredet vert Rosbergre, akinek elég lesz a dobogón végeznie ahhoz, hogy világbajnok legyen. A Red Bullok azonban pénteken elég erősek voltak a hosszú etapok alatt, ezért nem kizárt, hogy bezavarhatnak majd a Mercedesek párharcába - igaz, ők az időmérőtől talán jobban feltekerhetik majd a motort.

11:55
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Massa és Button búcsúzik

A két veterán utolsó F1-es szabadedzésére készül. Button ugyan hivatalosan csak szabadságra megy, de egyértelművé tette, hogy úgy kezeli az Abu-dzabi Nagydíjat, mint az utolsó versenyét.

11:58
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Az STR módosította az autóját

A tegnap esti szabadedzést idő előtt abba kellett hagyniuk, mert Kvjat két bal hátsó defektet is kapott a nap folyamán. A felnik megadták magukat, ami nem lehetett véletlen. Az FIA is szorosan figyelemmel követte, hogy a csapat milyen módon próbálja elhárítani a problémát. Végül mára átépítették az autójukat, így módosították a hátsó futóművet is, bár nem sikerült pontosan kideríteniük, hogy mi okozta a hibákat.

12:01
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Autók a pályán!

Hamilton még csak most érkezett meg a Mercedes bokszába, akárcsak Rosberg, aki fejhallgatót visel. De már hatan kint vannak a pályán, hogy megtegyék az ellenőrző körüket, köztük Vettel is. A Ferrarinak tegnap jó napja volt.

12:02
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Kvjat vibrációra panaszkodik

A féktávokon tapasztalta a rádiós jelentése szerint. Helyesbítés: a levegő 29, az aszfalt 34 fokos. Az előbbiek valószínűleg régi adatok voltak a monitoron.

12:05
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen is megérkezett

Mármint ezen a képen csak a Ferrari garázsába, mert amúgy már ő is megtette a próbakörét. Kvjat és Pérez egyébként a szuperlágy, a többiek az ultralágy gumikon voltak kint. És Kvjat megtette az első mért kört, az ideje 1:49.133.

12:06
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Button a váltójára panaszkodik

Úgy érzi, valami nem stimmel, amikor 1-esből felvált 2-esbe. Közben Kvjat elfékezte magát egy kicsit, de csak az ívről csúszott le.

12:09
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Pérez az élen

1:44.046-ra szorítja le az etalont a szuperlágy gumikon. Button mosolyogva integet a kamerába a McLaren garázsában. A családját is elhozta Abu-Dzabiba.

12:11
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen átveszi a vezetést

Nem túl meglepő módon mindhárom szektorban abszolút legjobb részidőt ért el, 1:42.461-es időt érve el. Érdekes módon ő is a szuperlágy gumikat használja, a csapatok ebből rendelték a legkevesebbet a hétvégére. Jön Ricciardo is...

12:13
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg a pályán

Hamilton még épp csak felveszi a kesztyűt, szó szerint! A csapattársa egy perccel előbb hajtott ki a pályára, míg Ricciardo 0,148 mp-s hátránnyal bejött a csapattársa mögé. Még mindig csak öt versenyzőnek van mért köre.

12:16
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg a 3. helyen kezd

Az első köre 0,234 mp-vel lassabb volt Verstappenénél, szintén a szuperlágy gumikon. Hamilton viszont rögtön az élre ugrott, 0,575 mp-vel gyorsabb volt nála, úgyhogy megelőzte a Red Bullokat.

12:18
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

A két Williams is feliratkozik

Bottas és Massa a többiekkel ellentétben az ultralágy gumikat vetették be, az 5-6. helyen kezdtek. A sorrend: Hamilton, Ricciardo, Verstappen, Rosberg, Bottas, Massa, Pérez, Ocon, Wehrlein, Nasr, Kvjat. Másoknak még nincs mért köre.

12:20
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel átveszi a vezetést

Ő rögtön az ultralágy Pirelliket vetette be, 1:42.034-es idejével azonban így is csak 86 ezredet vert az eddig az élen álló Hamiltonra. Csak középen érte el az abszolút legjobb részidőt. Rosberg a második körében nem javított, bár az utolsó szektorban lefaragott az eredményéből valamennyit. Az 5. helyen áll.

12:24
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton motorja vesztett az erejéből?

A  rádión ezt mondja, de a csapat rövid vizsgálat után azt feleli, nincs gond, csak váratlanul betápláló üzemmódba kapcsolt. Az lenne a Mercedes rémálma, ha elromlana valamelyik pilótájuk autója. Rosberg a 7. körében javított, felugrott a 3. helyre, 5 századdal Hamilton mögé. Aki azért visszatért a garázsba, hogy a biztonság kedvéért ellenőrizhessék az autóját.

12:25
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Sainz megforog

A 18-as kanyarnál egyszerűen besokallt, kitört a Toro Rosso hátulja. Räikkönen is megjelent végre, és az első szektorban egyetlen ezreddel maradt el Vetteltől...

12:27
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen csak 6.

Ez nem volt egy jó kör: ki is szélesítette a pályát, összesen 0,828 mp-vel lassabb volt Vettelnél az ultralágy gumikon. Uh...

12:29
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg autója félrehúz

Ez a nap is jól kezdődik a Mercedes számára: a német versenyző arra panaszkodik, hogy a féktávokon oldalra húz az autója, úgyhogy ő is visszatért a garázsba 9 kör után. Hülkenberg az egyetlen, aki nem járt még a pályán, a Sky szerint az üzemanyagrendszerével van gond.

12:31
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen az élre ugrik

Egy hűtőkör után jobbat ment, 1:41.700-as körével 0,257 mp-t vert Vettelre, középen abszolút leggyorsabb volt. Ricciardo is megtette az időmérő-szimulációját az ultralágy gumikon, és a két Ferrari közé került, 0,131 mp-vel Räikkönen mögé.

12:32
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton autójával minden oké

Átnézték a garázsban, miután az előbb teljesítményvesztésről számolt be, de mindent rendben találtak. Egyelőre sem ő, sem Rosberg nem tért vissza a pályára.

12:34
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

A két McLaren az első tízben

Button a 9., Alonso a 10. lett az ultralágyakon. A sorrend: Räikkönen, Ricciardo, Vettel, Hamilton, Rosberg, Verstappen, Bottas, Massa, Button, Pérez, Alonso, Gutiérrez. A két Mercedes és Verstappen még csak a szuperlágy gumikon volt kint.

12:37
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

A Mercik is megkapták az ultralágyakat

Rosberg, majd Hamilton is kiment, hogy megkezdje az időmérő-szimulációt. Végre Hülkenberg is megtehette első köreit, és a szuperlágyakon a 9. helyen kezdett egy elfékezés után. A MotoGP sztárja, Jorge Lorenzo a Mercedes garázsából figyeli az akciót.

12:41
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton 1 tizeddel gyorsabb

Érdekes, hogy ő egyik szektorban sem volt abszolút leggyorsabb, Rosberg viszont az elsőben és az utolsóban igen, mégis Hamilton érte el a jobb időt, mert középen rávert egy kicsit a csapattársára. 1:41.065-ös ideje 0,103 mp-vel jobb Rosbergénél, és 0,635-tel az eddig vezető Räikkönenénél. A Mercedes előnye megint tetemes.

12:43
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso feljön a 7. helyre

Egy új szett ultralágy gumival beférkőzik a Williamsek elé. Az élmezőnyből már Verstappen az egyetlen, aki nem tette meg az időmérő-szimulációját, de egyelőre a Force Indiák sem láttak hozzá. A sorrend így: Hamilton, Rosberg, Räikkönen, Ricciardo, Vettel, Verstappen, Alonso, Bottas, Massa, Hülkenberg, Button, Pérez.

12:45
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Professzor a Renault-nál!

Alain Prost a franciák gyári csapatánál vendégeskedik, Cyril Abiteboullal beszélget a garázsban. Palmer és Magnussen a 15-16. helyen áll, a Manorok és a Sauberek előtt.

12:48
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton középen javított

42,222-es részidőt ért el a középső szektorban, de nem javított volna, átgurult a bokszutcán. Vettel kapott egy újabb szett ultralágyat, és abszolút legjobb első szektorral kezd...

12:50
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel átveszi a vezetést!

Az első két szektorban mindenkinél gyorsabb volt, összesen 0,290 mp-t vert Hamiltonra az új szett Pirellin. Az előző ezek szerint nem volt igazi időmérő-szimuláció a részéről. Pedig meleg van, ami elvileg nem kedvez a Ferrarinak. A sorrend: Vettel, Hamilton, Rosberg, Räikkönen, Ricciardo, Verstappen, Alonso, Bottas, Massa, Hülkenberg, Button, Pérez.

12:53
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Nasr már a 10.

Jó idő a Sauber braziljától, aki mögül a napokban kihátrált a szponzora, a Banco do Brasil, úgyhogy a jövője teljesen bizonytalanná vált. Egy új szett ultralágyon 2,642 mp-vel maradt el Vetteltől. Grosjean arra panaszkodik, hogy az első gumik nem elég melegek a mért kör elejére. Pedig estére még hűvösebb lesz...

12:54
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen is az ultralágyakon

Végre ő is nekivág a leggyorsabb körének. Közben Gutiérrez is megelőzte, feljött a 6. helyre, míg Palmer 9., Grosjean pedig 10. lett a legutóbbi körével. A Mercedeseknek nincs nyomuk.

12:56
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Massa megpördül

Dupla sárga volt érvényben egy ideig, mert a brazil megforgott a 6-os kanyarnál. Pérez és Hülkenberg befúrta magát a 6-7. helyre, Ricciardo mögé. Jön Verstappen...

12:57
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen is a Mercik előtt

Ő most teljesítette az időmérő körét, Vetteltől 0,137 mp-vel elmaradva a 2. helyen talált magát. Räikkönen is gyors körön van egy új szettel, a Mercedesek visszatértek a pályára, de a korábban már használt ultralágy gumikon.

12:59
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton a fékekre panaszkodik

Szerinte a jobb első nem fog rendesen - korábban Rosberg is arra panaszkodott, hogy félrehúz az autója. Räikkönen a 3. helyre tornázta fel magát, Hamilton elé. Az első szektorban abszolút legjobb részidőt ért el, de a 7-es kanyarnál elfékezte magát.

13:01
november 26, 2016
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége, Vettel az élen

Ő érte el a legjobb időt, mögötte Verstappen és Räikkönen zárta az év utolsó szabadedzését. Hamilton és Rosberg csak a 4-5. helyen zártak, Ricciardo, Pérez, Hülkenberg, Bottas és Gutiérrez előtt. Köszönjük a figyelmet! 2 óra múlva időmérő...