Bottas vezetésével élen maradt a Mercedes Silverstone-ban

Események

Forma-1, Brit Nagydíj, Valtteri Bottas, Mercedes
BOTTAS Valtteri (fin) Mercedes W08 Hybrid EQ Power+ team Mercedes GP action during the 2017 Formula One World Championship, Grand Prix of England from july 13 to 16, in Silverstone, Great Britain - Photo Gregory Lenormand / DPPI
Vágólapra másolva!
Hamilton hibázott az időmérő-szimulációján, de csapattársától így is csak 47 ezreddel kapott ki, a Ferrarikat pedig, melyek közül ismét Räikkönen volt a gyorsabb, simán megelőzte. A széllökések megtréfálták a mezőny egy részét az egyik gyors kanyarkombinációnál, ahol többen megpördültek.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül44 bejegyzés

A Mercedes fordulhat előnyből a Brit Nagydíj szombatjára és vasárnapjára, mivel az első edzés után a másodikat is behúzta 1-2-vel, méghozzá magabiztos, több mint 3 tizedmásodperces fórral. Az élen Valtteri Bottas végzett, de valószínű, hogy Lewis Hamilton még nála is erősebb időre lehetett volna képes, ha nem csúszik túl az egyik rázókövön a gyors Maggots/Becketts kanyarkombinációnál az időmérő-szimulációján.

A lendületes pályaszakasz másokkal is kibabrált, amiben közrejátszhatott, hogy a széllökések megbolygatták az aerodinamikát a terhelésváltásnál.

A tréning elején Carlos Sainz repült ki a fűre úgy, hogy utána hosszabb szervizre volt szüksége, aztán Hamiltonon kívül Max Verstappen is hibázott itt, majd a hosszú etapján kis szünettel Felipe Massa és Kimi Räikkönen forgott meg nagy tempónál. Az autóját ugyanakkor senki sem törte össze.

Bottas mindkét pénteki edzést az 1. helyen zárta. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: DPPI/Gregory Lenormand

Hamilton így a lágy gumis idejével végzett a tabella 2. helyén, 47 ezreddel volt lassabb Bottasnál. A többség a szuperlágy keveréken viszonylag keveset, 2-4 tizedet javított az idején a lágyhoz képest, a britet azonban az élre repíthette volna a nyers tempója.

A Ferrarikat ugyanakkor kényelmesen megelőzte,

amelyek közül ismét Kimi Räikkönen ért el jobb időt, egész pontosan 128 ezreddel verte Sebastian Vettelt. A csapattársak egymás mögé sorakozása, ahogy várható volt, a Red Bull párosával folytatódott mögöttük.

Az üldözőbolyt Nico Hülkenberg vezette, és a 7. helytől a 11.-ig öt különböző csapat pilótája végzett Felipe Massa, Fernando Alonso, Esteban Ocon és Sainz személyében. Jelen állás szerint csak a Sauber lóg ki hátrafelé a mezőnyből.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:44
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrarinak bekavar a Red Bull?

Szép napot kívánunk kedves Olvasóinknak, 14 órától folytatódik a program Silverstone-ban. A napot a Mercedes indította a legjobban, Bottas és Hamilton több mint 1 másodperccel verte a sokat csúszkáló Räikkönent és Vettelt az első edzésen, és a Red Bullok is befurakodtak közéjük. Előzetesen gyanakodtunk, hogy Ricciardóék bekavarhatnak a nagyágyúk küzdelmébe, és a következő bő másfél órában többet megtudhatunk, ebből lehet-e valami.

15:47
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel nem fűz vérmes reményeket az új motorhoz

A Ferrari új motort vet be a hétvégén, a beszámolók szerint 10 lóerővel tud többet, mint a korábbi változat. Vettel azonban egy olasz lapnak azt mondta, "nem tudja, ez hoz-e változást." Räikkönen szerint az autó egésze számít.

15:48
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

A Williams megosztó volt

Délelőtt különböző kombinációkban próbálgatták az előző hétvégén bevetett fejlesztéseket, hogy elmélyüljenek bennük. Bár Ausztriában főleg a gumik miatt szenvedtek, úgy érzik, a technikai újításokkal sem stimmelhetett minden. "A gyors kanyarokban kicsit megváltozott a balansz, valami nem működött jól" - mondta Massa. Ő az új orrkúphoz és oldalszárnyakhoz a korábbi változatot kapta meg a pilótafülke melletti oszlopos elemből, csapattársánál, Strollnál mindhárom elemből ellentétes volt a leosztás. Massa 9., Stroll 15. lett délelőtt.

15:50
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Megúszta a büntetést a Toro Rosso

Nem kaptak büntetést azért, mert Sainz autóját veszélyes állapotban küldték a csütörtöki gépátvételre. Erről itt írtunk részletesen.

15:53
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Borult az égbolt

Maradtak a délelőttihez hasonló körülmények, bár az aszfalt 30 fokra melegedett. A levegő 16 fokos.

15:54
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Baumgartner élménnyel ajándékozta meg a veterán újságírót

Adam Cooper, az ismert szakújságíró először ülhetett kétüléses F1-es autóban a hétvégi betétprogram keretében. Silverstone-ban is a korábbi magyar pilóta, Baumgartner Zsolt vezeti azt az autót, amellyel néhány szerencsést visznek körbe az aktuális versenyhelyszínen.

15:58
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton vezekel

Két kissrácnak aláírást ad, majd egy hölggyel fotózkodik, mielőtt besétál a motorhome-ba, szóval próbálja feledtetni azokat a kritikákat, melyek szerint nem törődik a rajongóival. Ezt a londoni parádé kihagyása miatt vágták többen a fejéhez.

15:59
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Magnussennek most kezdődik a munka

Délelőtt a tesztpilóta Giovinazzi vezethette az autóját, Magnussen számára most kezdődik a munka. Aki sok időt vesztett még, az Palmer, akinek megint bedöglött a Renault-ja hosszabb időre, és csak késve tudott pályára hajtani.

16:02
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel kimérten figyel

Hátratett kézzel áll a garázs előtt, és figyeli, ahogy egy orrkúpot elvisznek előtte a szerelők. Megkezdődött az edzés, egyelőre csak Hülkenberg, Grosjean és Kvjat bukkant fel.

16:06
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Gyülekezik a mezőny

Már 8-an hajtottak pályára, igaz, az élmezőnyből még senki. Hülkenberg 1:32.163-mal nyitott a lágy gumin, Grosjean 827 ezred hátránnyal követi.

16:08
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne a szuperlágyakon kezd

A McLaren ígéretesen szerepelt az első edzésen, Alonso 8., Vandoorne 10. lett az új motorral. A belga a piros csíkos gumikkal kezdte meg a körözést, úgy néz ki, mindjárt átveszi az 1. helyet.

16:09
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Ericsson a tévét bámulja

Sisak nélkül, magányosan figyeli a közvetítést a garázs oldalában, talán műszaki gondja van? Vettel és Räikkönen közben megjelent a pályán, lágy gumival.

16:12
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel letaszítja az élről a McLarent

Vandoorne eddig élvezhette az 1. helyet, gyors egymásutánban Vettel, Massa és Alonso is megelőzte.

16:14
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Záporoznak a jobbnál jobb idők

Ricciardo 1:30.148-as ideje most a mérce, Räikkönen meg bejött Vettel elé a 2. helyre. Ocon Massát előzte meg rövid időre, de a brazil visszavágott. Sainz megpördült a Beckettsnél.

16:16
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen most érte utol a Mercedest

Bottas 29.106-tal nyerte a délelőtti edzést a lágy gumin, Räikkönen most közelítette meg ezt 29.161-gyel. De jön Hamilton, és 28.780-cal átveszi a vezetést.

16:18
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso megint gigabüntetést kaphat

A BBC tudósítója szerint a McLaren azt tervezi, hogy a teljes erőforrás-rendszert kicserélik az autójában szombatra, így formálisan 30 rajthelyes büntetést várhat rá. Eddig csak a -5 hely a biztos az idei ötödik akkumulátor beszerelése miatt.

16:19
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel továbbra is elmarad Räikkönentől

Eddig a finn diktálja a jobb tempót a hétvégén, egyelőre 7 tizeddel gyorsabb csapattársánál. Hamilton áll az élen, utána jön Räikkönen, Ricciardo, Vettel, Bottas, Massa, Verstappen, Ocon, Pérez, Alonso.

16:20
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Ericssonnak tényleg baja lehet

Továbbra sem láttuk a pályán, csapattársa, Wehrlein ellenben most megjelent. Hamilton kicsit lesodródott a 3-as kanyarnál a bukótérbe.

16:23
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas tesztelte a közepes keveréket

Ehhez a túl keménynek tűnő gumifajtához nem sokszor nyúlnak majd a csapatok a hétvégén, de a finn vele szerezte meg az 5. helyet. Közben Ericsson kijött a pályára.

16:27
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Alábbhagyott a forgalom

Most csak 5 pilóta vezet, ezek szerint nemsokára jönnek az időmérő-szimulációk a szuperlágy gumival. A Force Indiák éppenséggel meg is kezdték.

16:30
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso feljött az 5. helyre

Kicsit késve tűnik fel nekünk, de a spanyol 1:30.2-re javítva kapaszkodott előkelő pozícióba. Ocon nem tudott előrébb lépni a 9. helyről, hiába gyorsult a szuperlágy keveréken.

16:32
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas az élre ugrott

1:28.496 a finntől, de az utolsó szektorban nem ő jegyezte az eddigi legjobb részidőt. Perceken belül a riválisainak is lesz ideje a legpuhább abroncson.

16:35
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrarik messziről üldözik a Mercedest

Räikkönen 438, Vettel 460 ezred hátránnyal sorol be a 3-4. helyre.

16:38
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton hibázott, nem javított

Így Bottas marad az élen, igaz, Hamilton az egy fokozattal keményebb gumin is csupán 47 ezredre áll tőle. Hamilton a szélvészgyors Becketts kanyarnál csúszott a kerékvetőn túlra.

16:39
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Palmer megpördült

Az első hosszabb egyenest követő 6-os számú balosnál rosszul csípte meg a balelső kerékkel a rázókövet, amitől kiforgott. Egy ismétlésen látható, hogy Ricciardónak is bűvészkednie kellett a kormánnyal a Maggotts/Becketts kombinációban.

16:40
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Megsérülhetett Hamilton Mercedese

Az iménti hibájakor durván vágtatott át a kerékvetőkön, lehet, hogy ettől megrongálódott a padlólemeze.

16:41
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Az állás

Bottas és Hamilton áll az élen, utánuk Räikkönen, Vettel, Ricciardo, Massa, Alonso, Verstappen, Ocon, Pérez jön. Verstappen most érkezik a sprintre.

16:45
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen bevág Ricciardo elé

1:29.098-at futott, fél másodperccel jobbat csapattársánál. Ez az 5. helyet jelenti a hollandnak.

16:50
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Sainznak nincs ideje

Az edzés elején volt egy kalandja a füvön, lehet, hogy akkor megsérült az autója, és ezért nincs még mért köre. Ez mindjárt változhat, ugyanis kint van a pályán.

16:53
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Készülődés a hosszú etapokra

A versenyzők nemsokára visszatérnek a pihenőből, hogy feltankolva vizsgálják az autó viselkedését. Sainz a 11. helyre jött fel a körével.

16:57
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton a szuperlágyakon érkezik

Bizonyára azzal a keverékkel, amelyikkel az időmérő-szimulációjában hibázott.

16:59
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Pérez egyenletes tempót diktál

6 mért köréből 5-ben 1:34-et futott, csak egyszer csúszott vissza az 1:35-ös tartományba. A szuperlágy keveréken kezdte a hosszú etapját.

17:01
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Stabilak a feltételek

A levegő ugyanúgy 17 fokos, mint az edzés elején volt, az aszfalt hőmérséklete sem ingadozik sokat. Fél óra van hátra a gyakorlásból.

17:04
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen a füvön

Más irányba indult el a Beckettsnél a terhelésváltásnál, mint amerre kellett volna, ezt a kört bukta. Szinte mindenki a szuperlágy gumival köröz most.

17:07
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Massa csúszkál

Az egyik éles balosba nehezen fordult be, majd az utolsó kanyar közepén kellett ellenkormányoznia és játszania a gázpedállal. Alapból nem rossz a Williams, Massa a 8. helyet szerezte meg a legjobb idejével.

17:09
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas a garázsban várakozik

De a Sky Sports szerint nincs probléma, egyszerűen ez a Mercedes ütemterve. A finn a délelőtti elsősége után vezeti a délutáni rangsort is.

17:13
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Massa hatalmas piruettet mutat be

A Hangar egyenesre gyorsítva megforgott, de pont 360 fokkal, úgyhogy máris mehet tovább.

17:15
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen is kiforgott

Neki nem jött össze a mutatvány tökéletes 360 fokkal, bár nyilván nem bánja, és örül, hogy nem törte össze az autót. Ugyanúgy a Beckettsnél hibázott, ahogy Massa.

17:17
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas ismét a közepes keveréken

Érdekes, hogy ezen küldte ki versenyszimulációra a Mercedes, hiszen alapból nem valószínű, hogy sok szerep jut neki a futamon, annyira kemény. A többi csapat nem is nagyon tesztelte.

17:19
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönent a széllökésekre figyelmeztetik

A silverstone-i pálya, amely régen egy katonai légibázis volt, síkságra épült, így gyakran fúj errefelé a szél. Ez is közrejátszhatott a megpördülésekben.

17:20
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen és Massa necces jelenete

Verstappen meg akarta előzni a Williamst a kör végén, de Massa ellenállt, és bevágott a Red Bull orra elé. 10 perc van az edzés végéig.

17:24
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Így állunk

Emlékeztetőül a sorrend: Bottas, Hamilton, Räikkönen, Vettel, Verstappen, Ricciardo, Hülkenberg, Massa, Alonso, Ocon.

17:27
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

A Merci most is gyorsnak tűnik

Hamilton körei a szuperlágy gumis hosszú etapon egyelőre jobbnak tűnnek, mint Vetteléi. Szokásos elemzésünkben alaposabban is elmélyedünk majd bennük.

17:31
július 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vége az edzésnek

Előkerült a kockás zászló, a csapatok holnapig a garázsban folytatják a felkészülést a Brit Nagydíjra az adatok elemzésével. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan bővítjük a cikket az eredményekkel és az összefoglalóval.