Az Oscar idei életműdíjasa Magyarországon forgat

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A 71 éves brit színész, Peter O'Toole életműdíjat vehet át a 2003. március 23-án megrendezésre kerülő Oscar-ceremónián, mellyel kiváló alakításainak sorát jutalmazza az Amerikai Filmakadémia. "O'Toole színészete több mint négy évtizeden keresztül kápráztatta el a mozik közönségét, ezért az Akadémia tagsága elérkezettnek látta az időt arra, hogy - hét Oscar-jelölés után - végre a kezébe adja a szobrot" - nyilatkozta Frank Pierson, az Amerikai Filmakadémia elnöke.

O'Toole-t először 1963-ban, utoljára pedig 1983-ban jelölték Oscar-díjra, de a hét alkalomból egyszer sem adatott meg számára, hogy el is nyerje a szobrot. Legismertebb szerepeit az Arábiai Lawrence, a Becket, Az oroszlán télen, és a La Mancha lovagja című filmekben játszotta, többek között olyan partnerek mellett, mint Audrey Hepburn, John Gielguld, Richard Burton, Sophia Loren, és Anthony Quinn. Legutóbb akkor merült fel a neve, amikor egykori cimborája, a nemrég elhunyt Richard Harris helyére kerestek színészt a Harry Potter-sorozat Dumbledore professzorának szerepére.

Az még nem dőlt el, hogy ő lép-e majd barátja örökébe, de az már biztos, hogy febuár 17-e és április 5-e között Magyarországon forgatja a Day of Wrath (A harag napja) című brit-spanyol-magyar koprodukcióban készülő filmet. Adrien Rudomin rendezése a spanyol inkvizíció idején játszódik a XVI. században. A kriminek beillő történet spanyol nemesek váratlan eltűnését, és az ügyben zajló nyomozást dolgozza fel. Peter O'Toole partnerei javarászben magyar színészek (köztük Ónodi Eszter, Bordán Irén és Gera Zoltán) lesznek, de Tim Roth is főszerepet játszik az alkotásban.