Vágólapra másolva!
A Lantana rendezője új filmjében ismét a párkapcsolatokban lappangó elfojtásokról, gátlásokról és hazugságokról mesél. Ha szeretnéd megnézni a nyomasztó, de briliáns Vízbe fojtott bűnöket, játssz velünk, és jegyet nyerhetsz a film premier előtti vetítésére az [origo] filmklubba.
Vágólapra másolva!

A Vízbe fojtott bűnök Raymond Carver So Much Water So Close To Home című novelláját dolgozza fel, amelyet egyébként már Robert Altman is adaptált Rövidre vágva című filmjében. Ray Lawrence (Lantana) filmje lényegében a férfiak és nők közti őszinte kommunikáció nehézségeit boncolgatja egy egyszerű történeten keresztül.

Négy cimbora szokásos horgászhétvégéjére megy a hegyekbe, ahol váratlan és megdöbbentő dolog történik: a folyóban egy nő holttestére bukkannak. Mivel már túl késő lenne hazaindulni, a hullát a vízben hagyják, és úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. Amikor két nappal később visszamennek a városba, és kiderül, hogy mi történt, feleségeik kiborulnak férjeik érzéketlensége miatt.

A történet középpontjában Claire és Stewart áll, az a házaspár, akiknek legkevésbé sikerül feldolgozniuk az esetet: Stewart egyáltalán nem hajlandó beszélni feleségével a dologról, Claire viszont eltökéli, hogy megérti, mi miért történt, és ez válságba sodorja a kapcsolatukat. Stewartot Gabriel Byrne (Közönséges bűnözők, Az erőszak vége) játssza, Claire-t pedig Laura Linney (Truman show) formálja meg. A szereposztás érdekessége, hogy Byrne és Linney az Utóirat: szeretlek című filmben már játszottak együtt, de ott egy már elvált házaspárt alakítottak.

A film a két főszereplő hiteles játéka mellett minden más tekintetben is életszerű és megindító, ami főként Lawrence sajátos munkamódszerének köszönhető. A természetesség érdekében a forgatókönyvíróval, Beatrix Christiannal a forgatás későbbi helyszínén sétálva alakították a tájhoz a jeleneteket, alig használtak mesterséges világítást forgatás közben és a legtöbb jelenetet csak egyetlen egyszer vették fel - így a színészeknek színházszerűen kellett dolgozniuk, és esetlegességek is belekerülhettek a filmbe. Lawrence egy interjúban elmondta, hogy nem szereti, ha a figyelem a színészi vagy akár a rendezői munkára irányul, ő inkább szeret meghúzódni a háttérben, és akkor "egy idő után a film elkezdi megcsinálni saját magát".

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a C) válasz volt:

Sean Penn játszotta Laura Linney férjét a Titokzatos folyó című filmben.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt március 29-én csütörtökön 20 órára a Toldi mozi nagytermébe (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.):

Bacsák Adrián, Bádonyi Anikó, Bálint Krisztina, Barátfalvy Sándor, Basticz Szilvia, Becseics Dusánka, Benicz Henrietta, Béres Edit, Béres Endre, Berinkei Ildikó, Berta Bianka, Bledi Lilla, Bodrogi László, Bognár Beatrix, Csapó László, Csernák Csaba, Csikós András, Csiszér Mónika, Dávid Attila, Derzsi Gábor, Dobó Anita, Domahidi Szabolcs Ákos, Elek Zsófi, Erőss Gizella, Fakó Krisztina, Fauszt Gábor, Fekete Ivett, Gács Orsolya, Gergely Gabriella, Györki Zsuzsa, Harman Balázs, Hartinger István, Horváth Anna, Jaczina Zsuzsa, Jakab Csilla, Jancsek Árpád, Kameniczky Róbert, Kántor Angéla, Kijácz Krisztina, Király Éva, Klenner Gabor, Kovács András, Lipcsei Roland Gábor, Málinger Mónika, Mednyánszky Csilla, Mezői Zoltán, Mitru Nóra, Móricz Viktória, Nagy Richard, Németh Orsolya, Nikoletta Horvath, Novák Norbert, Oláh Judit, Paulics Petra, Pesztránszki Magdolna, Plentner Katalin, Riedl Máténé, Rith Zoltán, Rózsavári Pál, Schneider Mariann, Serestyénné Horváth Anita, Siklóssy Piroska, Simon Ádám, Soós Éva, Stanfel Szilvia, Stibrányi Annamária, Svastics Carmen, Szabó Kriszta, Szabó Viktória, Szakács Enikő, Szandra Albert, Szarka Tünde, Szávai Orsolya, Szentgáli Judit, Szigeti Vera, Szolnoki Péter, Tichy László, Tóth Ágnes, Tóth Timea, Ujszászi Diána, Vajda László, Varga Andrea, Virág Árpád, Virágh Kinga, Vörösváczki Márta

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne legyél szomorú, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!