Vágólapra másolva!
Öt éve, a Fél Nelsonban figyeltünk fel Ryan Goslingra, de a harmincéves színész azóta is következetesen csak jó filmekben szerepel, idén ősszel háromban is. Közben pedig mindent megtesz, hogy a világ legmenőbb emberének is tartsuk. A Blue Valentine, az Őrült, dilis szerelem és leginkább a Drive örömére itt az ideje, hogy felsoroljunk huszonöt érvet, amiért imádni kell ezt a srácot.
Vágólapra másolva!

1. Kanadai létére 17 000 gyereket ütött ki, hogy a legendás The Mickey Mouse Club tévéműsor gyerekszínészei közé kerüljön. Partnerei többek között Britney Spears, Christina Aguilera és Justin Timberlake voltak, akiket a későbbi énekesi karriert illetően nem, de színészként igencsak lepipált. A sorozat kaliforniai forgatásának idején állítólag Timberlake családjánál lakott.

Ryan Gosling és Justin Timberlake a Mickey Mouse Club egyik részében

2. Számos kanadai és nemzetközi tévéfilm után az Emlékezz a titánokra című jó szándékú Denzel Washington-sportfilmben kapott szerepet, ahonnan egyenes út vezetett a hollywoodi karrier felé. Ennek első jelentősebb állomása a Kísérleti gyilkosság című egészen elfogadható Sandra Bullock-thriller volt. A pletykák szerint az ekkor huszonkét éves Gosling össze is szűrte a levet a tizenhat évvel idősebb Bullockkal.

Forrás: AFP
Ryan Gosling és Sandra Bullock a 2002-es cannes-i filmfesztiválon

3. A hollywoodi mellékszerepek mellett hamar kiderült, hogy Ryant nem feltétlenül a kommersz filmek világa vonzza; első igazán átütő alakítását A hitetlen főszerepében nyújtotta egy zsidó származású náci fiatalember megformálásával. A hitetlen fődíjat nyert a független filmek Mekkájában, a Sundance filmfesztiválon, ahol Ryan a mai napig istenként tisztelt, visszatérő vendég.

Forrás: [origo]
A hitetlen | Ryan Gosling

4. Érdekes módon Goslingot a mai napig a legtöbben a Szerelmünk lapjai című romantikus film főszerepe miatt ismerik. A "melyik a kedvenc Ryan Gosling-filmed?" szavazásokon rendre toronymagasan nyer, és nemrég az Esquire magazin riporterével a New York lepusztult tengerparti külvárosába, Coney Islandre tett látogatás során is ez volt az egyetlen filmje, amelyet a híresség láttán odacsődülő gyerekek meg tudtak nevezni tőle. Pedig Nick Cassavetes 2004-es limonádéja nem volt kiugróan nagy siker, csak az alapul szolgáló regény népszerűségének köszönhetően sokan megnézték azóta dvd-n, tévében, itt-ott... és imádták. Imádták, mert a "szegény fiú és a gazdag lány nem lehet egymásé" toposzt sikerült kicsit felfrissíteni, és a főszereplők között remekül működő együtthatás elnyomta a giccsfaktort. Szóval a Szerelmünk lapjai az új évezred Titanic-ja csak éppen hajó nélkül, Gosling karrierje viszont simán utolérheti Leonardo DiCaprióét.

Forrás: [origo]
Szerelmünk lapjai | Rachel McAdams és Ryan Gosling

5. A Szerelmünk lapjai-ban valószínűleg azért is parázslott fel a vászon, mert partnernőjével, a szintén kanadai Rachel McAdamsszel egymásba szerettek a forgatáson, és kisebb szünetekkel három évig együtt jártak, ami a huszonéves sztárok Hollywoodjában felér egy örökkévalósággal. Egy ideig egyébként úgy tűnt, hogy McAdams karrierje profitált többet a sikerből, de a lendület azóta megtorpant, és csak Woody Allen idei meglepetéssikere (Midnight in Paris) emelkedik ki az utóbbi néhány év filmjei közül.

Forrás: AFP
Rachel McAdams és Ryan Gosling a 2005-ös MTV Movie Awardson

6. Az [origo] filmklub 2005-ben fedezte fel Goslingot, és a harminc alatti generáció legígéretesebb színészeit felvonultató cikkünkben a jövő titkos favoritjának neveztük egy helyezéssel McAdams előtt. Ekkoriban egyébként a Maradj! című zavaros thrillerben láthattuk a magyar mozikban, ahol feltűnő volt, hogy remek alakítása mennyivel jobb filmet érdemelne.

Forrás: [origo]
Maradj! | Ryan Gosling

7. A Maradj!-t még egy felejthető krimi követte, de a Törés-ben legalább Anthony Hopkinst játszhatta le a vászonról. A film producerei egyébként azt állították, hogy Goslingot nehéz volt megkapni a szerepre, mert akkoriban egy sátorban élt két hónapig - nem tudni miért - így a forgatókönyvet is csak nehézségek árán tudták eljuttatni hozzá. Eközben viszont egy aprócska film főszerepe lehetővé tette, hogy teljesen új szakasz kezdődjön a karrierjében, amikortól ő válogat a filmszerepekben, és azzal dolgozik, akivel csak akar.

Forrás: [origo]
Törés | Ryan Gosling és Anthony Hopkins

8. Ez a kevés pénzből készült, kevés nézővel kecsegtető, viszont mindent megváltoztató film pedig nem más volt, mint a Fél Nelson, amelyben Gosling kábítószerfüggő fiatal tanárt alakít minden giccs és pátosz nélkül. Egy tisztességes filmrajongónak Ryan Gosling már legalább kétszer ripityára törte a szívét, és ez a film volt az első alkalom. Ha kasszát nem is robbantott a Fél Nelson, de sok tisztességes filmrajongóhoz eljutott, így a Sundance filmfesztiváltól az Independent Spirit Awardson keresztül egészen az Oscar-pódiumig menetelt, ráadásul az Amerikai Filmakadémia épp Ryan alakítását találta kiemelésre méltónak, így 26 évesen ő lett a férfi főszereplői kategória második legfiatalabb jelöltje (a csúcsot John Travolta tartja, akit a Szombat esti láz-ért jelöltek 24 évesen).

Forrás: [origo]
Fél Nelson | Ryan Gosling

9. A Fél Nelson-nak egyébként meglepően sokáig tartott eljutni a magyar mozikig, de ma is áll, amit a 2008-as Titanic filmfesztivál idején írtunk róla, miszerint "ha az ember rengeteg filmet néz, áhítattal vágyik újra elérni azt a ritka élményt, amikor egy film istenigazából földhöz vágja, odadöngölni, megforgatja, hogy még napokig sajog utána. A Fél Nelson képes erre; szép, elgondolkodtató film, amelynek a megtekintése után akár új életet is lehet kezdeni", valamint: "Ryan Gosling az első öt percben megveszi a nézőt. Mindenki vágyik rá, hogy a tanárai inkább rocksztárokra hasonlítsanak, neki ráadásul cinkosan csillog a szeme, amikor odaáll egy rakás feka kiskölyök elé, hogy megkérdezze: na, szerintetek mi a történelem? Sajnos hamarosan kiderül, hogy a tanár úrnak mitől csillog a szeme, és nyomoronc létében az egyetlen inspiráló dolog a tanítás".

10. 2007 óta Gosling neve minden évben felmerül az Oscar-versenyben, noha második jelölését még nem sikerült begyűjtenie, bár a Plasztik szerelem-mel és leginkább a Blue Valentine-nal nagyon közel kerülhetett hozzá. Idén ismét az Oscar-esélyesek közt emlegetik két szerepért is (Drive, The Ides of March), de őt egyelőre nem nagyon hatja meg a téma: "Azon kívül, hogy felhívja a figyelmet a filmedre, nem sok értelmét látom. Örültem, hogy szóba kerültem, mert extra promóciót jelentett olyan filmeknek, amelyek egyébként nem engedhették meg maguknak a reklámot" - nyilatkozta az idei Oscar-hajrá kezdetén.

Forrás: AFP
Húgával és édesanyjával a 2007-es Oscar-díj-kiosztó gálán

11. Csillagának emelkedésével Ryan is egyre jobban felfedezi magában a reneszánsz embert, bár a James Franco-féle polihisztorkodásnál még nem tart. Bútorokat készít, jazzgitározik, DJ-skedik és indie-bandában énekel. Egykori Mickey Mouse Club-os kollégái babérjaira nem tör (érdekes, hogy Timberlake pont mostanában nyergelt át a színészkedésre, és Aguilera is próbálkozik), hiszen a Dead Man's Bones nem a poplisták élvonalát célozta be. 2009-es debütáló albumuk kifejezetten élvezhető, kellemes muzsikát tartalmaz, és akik látták őket koncerten, elismerően írtak Gosling frontemberként nyújtott teljesítményéről és kellemesen mély baritonjáról.

Ilyen a hangulat egy Dead Man's Bones-koncerten (Gosling a kép előterében guggol)

12. A Dead Man's Bones nevében, klipjeiben és lemezborítóján is megjelenik Ryan fura vonzódása a csontvázakhoz, amely saját bevallása szerint még a gyermekkorából ered. Az Esquire fotósával ennek örömére meg is kísérelték, hogy megjelenítsenek párat Ryan csontvázas álmaiból. A bizarr szenvedély következménye lehet az is, hogy előszeretettel viszi Disneylandbe szellemvasutazni a nőit, az utóbbi időben például Blake Livelyt és Eva Mendest is.

Tizenkét perces kisfilm, amely a Dead Man's Bones Pa Pa Power című számához készült

13. Ryan a legtöbb szerepében szaporább lélegzést és kéjes sóhajokat vált ki a női nézőkből, bár egy időben alaposan felhizlalta magát két filmszerep kedvéért. Az egyik a kedves Plasztik szerelem volt, amelyben bebizonyította, hogy még egy guminővel is képes hozni a vásznon megkövetelt hatást, noha a film teljesen megriadt attól, hogy kiaknázza a helyzet bizarrságát. Ryan viszont meglátta a romantikát a guminős szerelmi történetben: "Az emberek kiröhögik, ha meghallják, miről szól. De higgyétek el, hogy ez a film romantikusabb, mint a Szerelmünk lapjai".

Forrás: [origo]
Plasztik szerelem | Paul Schneider, Emily Mortimer és Ryan Gosling

14. A másik szerep, amelyért felfüggesztette a konditerem-tagságát egy időre, kevésbé érte meg, ugyanis a Komfortos mennyország forgatása előtt pár nappal a rendező Peter Jackson elszörnyedve látta meg a tíz kilóval hájasabb, szakállas színészt. Nem tudni, hogy csak a külsőségeket illetően voltak-e kettőjük között kreatív ellentétek, de végül Mark Wahlbergnek kellett beugrania a helyére, hogy eljátssza a lánya halálába teljesen beleőrülő apát. Utólag szólva jobb így, hiszen Ryan eleve túl fiatal volt a szerepre, és Peter Jackson rémesen elnyálasította a hátborzongató alapanyagot (Alice Sebold briliáns regényét).

Forrás: AFP
Ryan Gosling ebben az időszakban

15. A Komfortos mennyország körüli bonyodalmak megmagyarázzák a 2007 és 2010 közötti kisebb űrt Ryan filmográfiájában, de következő filmje, a Blue Valentine egyébként is hosszú és intenzív felkészülést igényelt a főszereplőktől, egy időre össze is költöztek Michelle Williamsszel. Az összeszoktatás meghozta gyümölcsét, hiszen mindkét - egyébként is remek - színésznek sikerült megugrani a saját maga által magasra tett lécet; varázslatosak a szerelem hajnalát jelentő bájos és az alkonyát jelentő fájdalmas jelenetekben is. A Blue Valentine az a film, amellyel Gosling másodjára törte össze a nézők szívét.

Forrás: [origo]
Blue Valentine | Michelle Williams és Ryan Gosling

16. A siker a Blue Valentine esetében is temérdek díjat eredményezett, de Ryannek pechje volt, mert a Golden Globe-jelölésig eljutott, de Oscarra már csak Williamst jelölték, ami pusztán annak köszönhető, hogy az idei ultraerős férfimezőnyben végig heten küzdöttek öt helyért (Mark Wahlberg maradt még le A harcos-ért), ráadásul két harminc körüli konkurense (James Franco, Jesse Eisenberg) is akadt. Ennek ellenére biztosak lehetünk benne, hogy ha így folytatja, 35 éves kora előtt még legalább kétszer jelölni fogják Oscarra.

17. A Blue Valentine forgalmazása egyébként nem volt mentes a nehézségektől, különösen, hogy az amerikai korhatárbizottság érthetetlen módon a legszigorúbb kategóriába sorolta a filmet, ami egyenlő lett volna a biztos anyagi bukással. Az ok a realista szexjelenetekben keresendő, ami azért is furcsa, mert egyetlen öncélú kocka sincs a páros intim jelenetei között, és semmi olyan megbotránkoztatót nem művelnek a vásznon, amit ne lehetne a normális házasélet részének tekinteni. A színész mindenesetre felkészült, amikor az édesanyjával együtt nézte meg a filmet: "Vittem egy iPodot, és amikor a durvább jelenetek következtek, felraktam a fülére és eltakartam a szemét".

A Blue Valentine előzetese

18. A kőkemény drámák után ráfért egy kis lazítás Goslingra, és valószínűleg sok új rajongót is szerzett a könnyedebb műfaj hívei közül az Őrült, dilis szerelem nőcsábász szépfiújának szerepével. A szórakoztató vígjáték legmókásabb momentumai közül kettő is hozzá kapcsolódik, egyrészt, amikor Emma Stone meggyanúsítja, hogy photoshoppolva van, annyira jól néz ki, másrészt pedig, amikor az öltözőben meztelenül magyaráz a Steve Carell által megformált megkeseredett, elvált pasinak. Carell kellemes emlékeket őriz a közös jelenetről: "Hogy kínos volt-e? Ugyan, inkább élveztem. Senki sem tagadhatja, hogy Ryan iszonyatosan jó pasi. Nem szégyellem bevallani, hogy én is nagyon mutatósnak találom".

Forrás: [origo]
Őrült, dilis szerelem | Ryan Gosling és Emma Stone

19. Ha Ryan önmagában nem lenne elég imádnivaló, a biztonság kedvéért rendszeresen magával hordozza a cuki kutyáját, George-ot, akiről úgy tartja, hogy sokkal érdekesebb karakter, mint ő. Jimmy Fallon talkshowjába is magával vitte az érdekes frizurájú ebet, ahol saját maga által leharapott almadarabokkal etette. A színész és kutyája nem csak paparazzifotókon látható együtt rendszeresen, de művészi fotósorozat alanyai is lettek, Hama Sanders lencséje előtt.

Forrás: hamasanders.com
Ryan Gosling és kutyája, George (Fotó: Hama Sanders)

20. Az utóbbi hónapokban nagyon beleélhette magát, hogy ő a világ legkúlabb embere, olyannyira, hogy a konditeremből hazafelé menet még egy utcai csetepatét is leállított a járókelők nagy örömére. Gyerekkori beceneve egyébként Trouble, azaz Balhé volt, mert rendre ő kezdeményezett verekedéseket: "Mindig a legkeményebb srácokba kötöttem bele, mert a csajok értük bomlottak. Azt képzeltem, ha megverem őket, akkor majd engem fognak szeretni a lányok. Sose jött be" - állítja.

Ryan Gosling leállít egy utcai csetepatét

21. A világ legkúlabb embere imidzset egyébként a filmvásznon is sikerült bebetonoznia a Drive-val. Nicolas Winding Refn kőkemény, de valahol legmélyen mégis irtó romantikus neo-noirjának első háromnegyed órájában az ember nem győz vigyorogni a hihetetlenül menő jelenetek láttán, illetve a fantasztikus betétdalok hallatán, hogy aztán ráfagyassza a vigyort az arcára az elképesztő brutalitás. A Drive mesés egymásra találás két vakmerő művész között; nem csoda, hogy a dán rendező és Gosling azóta sem tud elszakadni egymástól, számos új közös filmtervet dédelgetnek, melyek közül elsőként az Only God Forgives című thaibokszolós thriller fog megvalósulni.

Forrás: [origo]
Drive | Kaden Leos, Carey Mulligan és Ryan Gosling

22. Gosling egyébként lojális a kedvenc rendezőihez, hiszen nemrég éppen a Blue Valentine-t jegyző Derek Cianfrance kamerája elé tért vissza, hogy platinaszőke frizurával leforgassa a The Place Beyond the Pines-t Eva Mendes, Bradley Cooper és Rose Byrne társaságában. Érdekes módon eddig kerülte a beskatulyázást, de most a Drive után rögtön újra egy sebességmániás kaszkadőrt formál meg, ezúttal motoron adja majd a gázt.

Forrás: [origo]
Ryan Gosling a The Place Beyond the Pines forgatásán

23. A forgatás sajnos annyira lefoglalta, hogy ki kellett hagynia legújabb filmje, a George Clooney rendezésében készült politikai dráma, a The Ides of March világpremierjét is a velencei filmfesztiválon. Óriási lépés a karrierjében, hogy nagyobb szerepet játszik Clooney filmjében, mint Clooney maga, és velencei kritikánk szerint nem is okoz csalódást: "Igazi mozisztár, aki látszólag erőfeszítés nélkül leköti a figyelmünket. Lefogadom, hogy egy csomó dialógusát kihúzták: minek több sornyi szöveggel szájba rágni azt, amit Gosling kifejező tekintete egy néhány másodperces közeliben is el tud mondani?". A tengerentúli Oscar-jós blogok már azon spekulálnak, hogy Gosling saját maga ellen versenyezhet az Oscar-szezonban a Drive és a The Ides of March főszerepeivel.

Forrás: [origo]
Evan Rachel Wood, George Clooney és Ryan Gosling a The Ides of March forgatásán

24. A normandiai Deauville amerikai filmfesztiváljára is hiába várták két hete Goslingot, noha még a Hollywood legnagyobb reménysége díjat is létrehozták a kedvéért. A Drive-ot és Nicolas Winding Refnt küldte maga helyett, aki ismét hangsúlyozta, hogy mennyire imádják egymást, és nem kis derültségre elmesélte, hogy, amikor Ryan legutóbb Deauville-ben járt, kidobták a kaszinóból, mert annyira lerészegedett Ben Kingsley társaságában az ingyenviszkitől.

Forrás: AFP
Ryan Gosling és Nicolas Winding Refn a 2011-es cannes-i filmfesztiválon

25. Jövőre sem kell majd Ryan-hiányban szenvednünk, hiszen alig mutatták be előző két filmjét és forgatta le a The Place Beyond the Pines-t, már meg is kezdte a The Gangster Squad, a című negyvenes-ötvenes évekbe kalauzoló gengszterfilm forgatását Sean Penn, Josh Brolin, Nick Nolte és ismét Emma Stone partnereként.