Vágólapra másolva!
A kilencvenes évek bálványai tisztes családapákká és -anyákká váltak, és eljött az a pillanat, amikor már Tom Cruise, Brad Pitt vagy Julia Roberts nevét is félredobják a producerek azzal, hogy túl öregek egy-egy szerepre. Aggodalomra persze semmi ok, az utánpótlás készen áll, és már ezen a télen is számtalan olyan alkotás érkezik a mozikba, amelyet huszonévesek cipelnek el a hátukon: Keira fegyvert, majd férjet fog, Heath és Jake egymást szeretik, Reese countrylegenda-feleség lesz, Orlandót pedig bukni láthatjuk. Útjuk innen vezethet a filmvilág csúcsára, a tinimagazinok címlapjaira vagy éppen az elvonóba, de megérzéseink szerint egy éven belül a csapból is a következő 30 harminc alatti sztár fog folyni.
Vágólapra másolva!

1. Scarlett Johansson (21 éves)
A művészmozik Angelina Jolie-ja

Forrás: InterCom

Bár a filmvilág Sofia Coppolának mond köszönetet Scarlett felfedezéséért, akinek jó szeme van a tehetséghez, már A suttogó-ban, az Amerikai rapszódiá-ban vagy a Tétova tinédzserek-ben is felfigyelhetett a telt ajkú, telt keblű és erotikus vodkaedzett hangon búgó Scarlettre. Igen erőteljes szexuális kisugárzása nem homályosította el a tehetségét a Leány gyöngy fülbevalóval, az In Good Company vagy az A Love Song for Bobby Long című filmekben, bár a hazai forgalmazók pont az akciófilmek világába tett szerencsétlen kirándulását (A sziget) részesítették előnyben. Jó hír viszont, hogy Scarlett lett Woody Allen megmentő múzsája, már második közös filmjük forog Londonban (Scoop), míg a briliáns Match Point hamarosan Oscar-jelölést hozhat mindkettőjüknek.

Kötelező Scarlett: Elveszett jelentés, Tétova tinédzserek, Match Point
Kötelező olvasmány: Scarlett-portré, Elveszett Scarlett, Nyolc számjegyért a lelküket is

***

2. Jake Gyllenhaal (25 éves)
A Gyllenhaal-hadművelet megindult

Forrás: SPI

A Donnie Darko négy évvel ezelőtti meglepetéssikere után Jake-et a legtöbb szereposztó hasonló problémás tinédzserek, illetve harmincas asszonyok titkos szeretőinek szerepeivel halmozta el. Utóbbiból három egészen jót sikerült összehoznia: a Lovely & Amazing-ben Catherine Keener, a Jóravaló feleség-ben Jennifer Aniston, a hamarosan bemutatásra kerülő Proof-ban pedig Gwyneth Paltrow vigasztalódik a vállain, míg az életben ez a hálás feladat Kirsten Dunstnak jutott. A Darko-gyümölcs pedig mostanra érett be igazán, hiszen az idei tél felér egy Jake-offenzívával: a már említett Proof-on kívül főszerepben láthatjuk két rizikósabb témájú alkotásban. Sam Mendes (Amerikai szépség) új rendezésében, a Bőrnyakúak-ban új értelmezést ad a Mikulásnak a kuvaiti háború kellős közepén, a velencei nagydíjas Brokeback Mountain-ben pedig Heath Ledgerrel melegítik egymást a hegyek közt. A jövő, ha lehet még fényesebb, hiszen David Fincherrel (Hetedik, Harcosok klubja) forgatja a Zodiac-ot a 70-es évek legrettegettebb (és máig leleplezetlen) sorozatgyilkosáról.

Kötelező Jake: Lovely & Amazing, Jóravaló feleség, Donnie Darko
Kötelező olvasmány: A gátlásos akcióhős

* * *

3. Keira Knightley (20 éves)
Fűzőben és gépfegyverrel is lenyűgöző

A hollywoodi esélyegyenlőségre jellemző módon a Beckhamet istenítő két focistalány közül csak a fehérebb bőrűből lehetett sztár, de a tinédzseréveinek végét taposó Keira is gyorsan beleszaladt egy skatulyába: a csinos, mosolygós díszletlányokéba. Ennek megfelelően nem sok dolga volt az Igazából szerelem-ben és AKarib-tenger kalózai-ban sem, de az esztétikai élmény miatt így se panaszkodott senki. A húszévessé cseperedett Keirát továbbra is rendre a legszexisebb angol nőnek választják, de mostanra kiállta a színészi próbát is, méghozzá egy igazi brit ikon, Elizabeth Bennet szerepében a Büszkeség és balítélet sokadik jól sikerült feldolgozásában. Kevésbé szerencsés Domino, a sorozatgyilkos modell élettörténetének zavaros vászonravitele, de már készül AKarib-tenger kalózai-nak második és harmadik része is, amelyekben Keira már egyenrangú partnere szeretne lenni Johnny Deppnek is.

Kötelező Keira: Csavard be, mint Beckham!, Büszkeség és balítélet
Kötelező olvasmány: Anglia legszebb rózsája