Nem változtatott a kamaton a jegybank

Vágólapra másolva!
A Monetáris Tanács november 3-ai ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 9,50 százalékos szintjét. Hétfőn a bankközi devizapiacon jelentősen gyengült a forint, az euróval délelőtt 264 forint fölött is kereskedtek. A forint zuhanását és az államkötvények hozamszintjének növekedését az MNB nagy összegű államkötvény vásárlása fékezte meg. Piaci szereplők véleménye szerint a külföldi befektetők kamatemelést akartak elérni a Monetáris Tanács hétfői ülésén.
Vágólapra másolva!
Erősítette a forintot a jegybank/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20031103folytatodik.html

Az elmúlt napokban az állampapírpiacon jelentős hozamemelkedés következett be. A Monetáris Tanács szerint a hozamemelkedés hátterében az áll, hogy néhány piaci szereplőnek az oroszországi és a lengyelországi piaci események miatt át kellett rendeznie a portfolióját.

A Monetáris Tanács bízik abban, hogy a piaci rendellenesség gyorsan korrigálódik - derül ki az MNB honlapján közzétett közleményből. A jegybank szükség esetén nyíltpiaci műveletekkel is támogatja a piaci likviditáshiány enyhülését és az állampapírpiac mielőbbi konszolidációját. A MNB az inflációs célok teljesítése érdekében továbbra is a 250-260 Ft/eurós árfolyamsáv erősebb felében tartózkodó árfolyamot tart indokoltnak.

Kisebbfajta pánik alakult ki hétfőn az állampapírok másodlagos piacán, a bankközi devizapiacon pedig jelentősen gyengült a forint. Az euró kilépett a 250-260 forintos árfolyamsávból, amelyet a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium egyaránt szükségesnek tart a 2005-ös inflációs célok elérése érdekében.

A bankközi devizapiacon hétfőn reggel 7,39 százalékon nyitott a forint, 81 bázisponttal gyengébben a pénteki záró értéknél. A nyitás után fél órával az euróval 264,20/40 forinton, dél körül 262,00/20 forinton kereskedtek. A forint zuhanását és az államkötvények hozamszintjének növekedését az MNB két hullámban végrehajtott, nagy összegű államkötvény vásárlása fékezte meg.

László Csaba pénzügyminiszter bejelentette, hogy a pénzügyi kormányzat támogatja az MNB törekvését, hogy nyílt piaci műveletekkel segíti az állampapír-piac konszolidálását. Hétfő délre megállt a forintgyengülés, és némileg stabilizálódott a helyzet az állampapírok másodlagos piacán.

Elemzők a forint folytatódó gyengülése ellenére sem vártak hétfőre jegybanki kamatemelést. Reinhard Cluse, a UBS londoni befektetési irodájának elemzője szerint a jegybank egy-két hetet tud várni a forintpiac megnyugvására.