Teret nyer az ausztrál bor a franciával szemben

Vágólapra másolva!
Negyedével nőtt az ausztrál borexport tavaly, az előző évhez viszonyítva. Mindez annak ellenére történt, hogy Ausztráliát tavaly emberemlékezet óta az egyik legnagyobb szárazság sújtotta. Franciaország kivitele 10 százalékkal esett vissza. 
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

A borkivitel 24 százalékkal 518 millió literre nőtt, és 2,1 milliárd ausztrál dollárt (1,65 milliárd USA-dollár) tett ki. A francia bortermelők ezzel szemben visszaeső keresletről számoltak be mind belföldi, mind külföldi értékesítésben, írta a BBC News. A francia boripar képviselői ezen a héten találkoznak a miniszterelnökkel, hogy krízistárgyalásokat folytassanak a kereslet 10 százalékos külföldi, illetve 5 százalékos belföldi visszaeséséről.

Ausztráliában a belföldi kereslet is nőtt tavaly, az Ausztrál Statisztikai Hivatal adatai szerint. A fogyasztás 400 millió liter fölé emelkedett, ami azt jelenti, hogy fejenként 25 liter bort ittak az ausztrálok tavaly. A behozatal is nőtt: 17 millió liter bort importáltak, 18 százalékkal többet, mint 2002-ben.

Ausztrália legnagyobb exportpiaca az Európai Unió volt, az 1,1 milliárd ausztrál dollárnyi kivitel elsősorban Nagy-Britanniába irányult. Ausztráliát tavaly hosszan tartó szárazság sújtotta, ami miatt a szőlőtermés 15 százalékkal, 1,5 millió tonnával volt kevesebb, mint az előző évben.