3 millió euró kellene a baromfi népszerűsítésére

Vágólapra másolva!
A fogyasztói bizalom helyreállítása a madárinfluenza okozta fogyasztás-visszaesést követően sokba, mintegy 3 millió euróba kerül, ezért uniós támogatást kér a Baromfi Terméktanács. Az eladások csökkenése miatt 20-28 ezer tonna áru halmozódott fel.
Vágólapra másolva!

A Baromfi Terméktanács szerint a fogyasztói bizalom visszaszerzésére indított reklámakcióhoz 3 millió euróra volna szükség, ebből legalább egymillió eurót szeretnének az uniótól kapni erre a célra - közölte Takács László igazgató.

Takács László elmondása szerint a fogyasztói bizalom helyreállítására már 200 millió forintot (plusz áfa) költöttek. Az agrártárcától 20 millió forintos támogatásra van ígéretük, ám a szerződést még nem kötötték meg.

Mintegy 20-28 ezer tonna árut kellene tárolni fél éven keresztül, az eladások csökkenése miatt ugyanis ennyi feleslegük halmozódott fel a gyártóknak. Ehhez szintén legalább egymillió eurót szeretnének kapni az uniós kasszából.

A Baromfi Terméktanács igazgatója jelezte azt is, hogy korábban, a múlt hónap végén javasolták a szaktárcának, hogy mintegy 10 ezer tonna baromfiterméket vásároljon fel az állam 320 forintos kilogrammonkénti áron, de ezt a minisztériumban "meg sem hallották".

Az uniós agrár-érdekképviseleti szervezetek úgy vélik, hogy marketingtámogatásra esetleg lehet pénzt szerezni a brüsszeli kasszából, ám a tárolási támogatás esetében már az uniós szakértők nem ilyen optimisták.