Az ideinél kisebb béremelést terveznek a cégek

Vágólapra másolva!
Várhatóan jövőre sem csökken a magyar munkavállalók hatalmas jövedelemhátránya nyugat-európai társaikhoz képest, a nagyobb hazai cégek ugyanis szűk 6 százalékos béremelést terveznek. A szakértőket még Lengyelországban is jobban megfizetik, mint nálunk.
Vágólapra másolva!

A Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. felmérése keretében megkérdezett 315 cég 5,6-6 százalékos béremelést tervez jövőre, az idén pedig 6,1-6,8 százalékos fejlesztést valósított meg - ismertették a felmérés eredményeit szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A tanácsadó társaság évek óta végez jövedelemszint-felméréseket, ügyfelei főként nagyobb, tőkeerős cégek, így a minta is nagyrészt ilyen vállalkozásokból áll össze, a legkülönfélébb ágazatokból. Az idei mintába bevont 315 cég több mint 300 ezer dolgozót foglalkoztat, így a válaszok és a levont következtetések jelzésértékűek - mutatott rá Jakabos Tünde üzletágvezető.

A megkérdezett cégek körében Budapesten az átlagosnál 16 százalékkal magasabbak a jövedelmek, míg Nyugat-Magyarországon 3 százalékkal, Kelet-Magyarországon 12 százalékkal alacsonyabbak. A legjobban fizetett szakterület az IT, ahol 17 százalékkal keresnek jobban az ott dolgozók, mint az átlag. A marketing területén ez a többlet 14, a pénzügy-számvitelnél 5 százalék, a termelés javadalmazása pedig ebben az összehasonlításban mínusz 9 százalékon áll.

A felmérésben szereplő cégek 10 százaléka biztosít a fizikai dolgozóknak is rugalmas munkaidő-beosztást. Az irodai dolgozóknak a vállalkozások 48 százaléka, a szakértőknek, szakembereknek a munkahelyek 49 százaléka teszi lehetővé az ilyen beosztást, ezenfelül 10 százalékuk kötetlen munkaidőben foglalkoztatja ezeket a munkatársakat.

A cafeteria értéke a 315 cég átlagában fizikai dolgozóknál 190 ezer forint, irodai dolgozóknál 210 ezer forint, szakértőknél, szakembereknél 220 ezer forint.

Más országok Hay Group társaságai hasonló felméréseket készítenek, lehetőség van tehát a nemzetközi összehasonlításra - jegyezte meg Jakabos Tünde. Ezek szerint például a felmérésekben szereplő cégek adatait összehasonlítva a fizikai dolgozók összjövedelme kétszer annyi Portugáliában, mint Magyarországon, háromszor annyi Spanyolországban, négyszer annyi Ausztriában és öt és félszer annyi Dániában.

A szakértőknél, szakembereknél már kisebbek a különbségek, itt már a legmagasabb jövedelmet biztosító Dániában "csak" három és félszer annyihoz jutnak hozzá a dolgozók. A vezetők összjövedelménél tovább mérséklődnek a különbségek, itt a legnagyobb különbség kétszeres, a dán és a német vezetők javára.

A szakértői, szakemberi összjövedelmek vásárlóerejét összehasonlítva a válaszoló cégeknél, elmondható, hogy ha a magyar javadalmazást 100 százaléknak vesszük, ez az érték 120, 150, illetve 160 százalék Oroszországban, Csehországban, illetve Lengyelországban, és 270 százalék Németországban.