Gyorssegélyhez jutnak az önkormányzatok

Vágólapra másolva!
A magyar kormány több mint 15 milliárd forint többletforrást biztosított az önkormányzatoknak - mondta Gyenesei István önkormányzati miniszter.
Vágólapra másolva!

A kistelepülések körjegyzőségeik és a tagiskoláik tárgyi feltételeit javíthatják 3,5 milliárd forint értékben. Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések támogatását azok az önkormányzatok igényelhették, amelyek nem képesek kötelező feladataik ellátására - írja a Napi Gazdaság.

A döntés alapján a forráshiánnyal küszködő önkormányzatok gazdálkodását 7,79 milliárd forinttal segíti a kormány, valamint a rászoruló települések számára a villamos energia áremelkedésének hatását kiegyenlítő 430,5 millió forint céltámogatást is mozgósít. A működésképtelen önkormányzatok esetében a folyósított összegek a működési nehézségek megoldását, a településszerkezeti sajátosságaikból adódó hátrányok kompenzációját, továbbá az intézményrendszer folyamatos fenntartását, az intézményi szolgáltatások színvonalának megőrzését szolgálják - tette hozzá Gyenesei. Erre 3,8 milliárd forintnyi keret van.