Újabb egyezség a Szeged-Arad gázvezetékről

Vágólapra másolva!
A magyar Mol-csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító ZRt. és a román Transgaz cég augusztus 18-án Siófokon egyezményt írtak alá, amely újabb fázist jelent a Szeged és Arad között tervezett gázvezeték előkészítésében.
Vágólapra másolva!

A vezeték építéséről már januárban előzetes megállapodást kötöttek, majd ezt július elsején tényleges szerződéssel is megerősítették.

A legújabb, augusztusi egyezményben - amelyről a Transgaz adott hírt weblapján - a két országot összekötő gázvezeték minimális kapcitásairól, azok elosztásáról egyeztek meg.

Stratégiai jelentőségű a vezeték

A Szeged és Arad közötti gázvezeték stratégiai fontosságú lehet, hiszen nemcsak Romániát és Magyarországot kötheti össze, hanem Bulgária felé is fontos új szállítási lehetőségeket nyithat.

Ehhez a román és a bolgár gázszállító kapcitásokat is bővíteni kell, amire szintén vannak törekvések.

Ezért érkezett már tavaly is olyan hír, hogy a francia Gaz de France is támogatná a Szeged és Arad közötti vezeték, illetve a bolgár-román összeköttetés kiépítését.

2010-re lehet kész a vezeték

A román Petrom szintén támogatná a vezeték építését, ami azért érdekes, mert a Petrom fő tulajdonosa az az OMV, amely egyébként komoly vitákat folytat az FGSZ tulajdonosával, a Mollal.

A várhatóan 2010. január elsején elkészülő, Szeged és Arad közti gázcső kapacitása 4,4 millió köbméter lenne, óránként 500 ezer köbméter továbbítására lenne képes a létesítmény.