Mol-Transgaz megállapodás született

Vágólapra másolva!
A Mol csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt. és a román Transgaz megállapodást kötött a két ország nagy nyomású földgázszállító rendszereinek összekapcsolásáról kedden.
Vágólapra másolva!

A Mol keddi közleményében ismerteti: a nemzeti földgáz szállítóhálózatok összekapcsolása során az Arad-Szeged vonalon, az FGSZ Zrt. építi a vezeték magyarországi szakaszát, míg a Transgaz a romániait. A felek a vezeték rájuk eső részének építési költségeit saját maguk finanszírozzák.

A vezeték kezdetben Magyarországról Románia felé szállítja a gázt, azonban nem zárják ki az ellenkező irányú szállítás technikai feltételeinek megteremtését sem. A vezeték működtetésére, illetve szállító kapacitásának értékesítésére a tervek szerint FGSZ Zrt. és a Transgaz együttműködési megállapodást és kapacitás allokációs megállapodást ír alá.

A megállapodás részletezi 2010 közepéig az építés és az üzembehelyezés lépéseit.

Románia területén a vezeték teljes hossza eléri majd a 61,7 kilométert, amiből 36,7 kilométer már elkészült. A magyarországi területen az újonnan épülő vezeték hossza 47 kilométer lesz. A magyarországi fejlesztés várható költsége 9 milliárd forint.

A megállapodás célja az ellátásbiztonság növelése és a szállítási útvonalak és források diverzifikálása - áll a közleményben.