Jó árat akar a Fortis az ABN Amro-részvényekért

Vágólapra másolva!
A Fortis Bank nem kívánja elsietni az RFS Holdingban lévő AMN Amro részesedésének értékesítését, hiszen ha az 24 milliárd eurónál alacsonyabb áron történik, a banknál értékvesztés jelentkezik - közölte Bernard Levie, a bank nemzetközi régiójának vezetője.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A belga, luxemburgi és holland kormány által közösen nyújtott 11,2 milliárd euró összegű állami pénzügyi segélycsomag fejében összesen 49 százalékos részesedést szerez a Fortis Bankban. Ebből az összegből a belga kormány 4,7 milliárd eurót fektet be a Fortis belga részlegébe, a holland kormány 4 milliárdot a Fortis Bank Neederlandba, a luxemburgi kormány pedig 2,5 milliárd eurót a Fortis luxemburgi ágába.

Már biztosnak látszik, hogy harmadik negyedévben az adózás utáni eredményt várhatóan ötmilliárd euróval helyesbítik. A jelzett változások nyomán, amelyek között szerepel az alaptőke emelése 11,2 milliárd euróval, illetve az 5 milliárdos veszteségleírás, a bank 9,5 milliárd euró többlet alaptőkére tesz szert, így a Fortis tőkemegfelelési mutatója 9 százalék fölé kerül, a szavatoló tőkéje pedig 13 százalékra emelkedik.

Akkor értékesítjük az RFS Holdingban lévő ABN Amro részesedést, ha elfogadható árat kapunk érte - felelte egy kérdésre a Fortis vezető. A magyarázatból kiderült, hogy amennyiben 24 milliárd eurónál alacsonyabb áron találnak vevőt az ABN Amro csomagra, akkor a banknál értékvesztés jelentkezik, hiszen a könyvekben a pakett vásárlása ekkora összegben szerepel. Ha az eladás 12 milliárd eurónál nem hozna többet, akkor az akvizíció már negatívan befolyásolná a Fortis alaptőkéjét is.

A 85 ezer alkalmazottat foglalkoztató, a németalföldi térség egyik legnagyobb pénzintézetének számító Fortist szeptember 29-én segítette meg a belga, a holland és a luxemburgi kormány, miután a bank részvényei szeptember 26-án 12 százalékkal esve 14 éves mélypontra kerültek, s január óta a részvények árfolyama közel kétharmaddal csökkent.

A 2005. októberben megnyitott budapesti fiókjával a Fortis Bank az első olyan külföldi pénzügyi csoport, amely nem önálló leánybankkal vagy képviselettel, hanem bankfiókkal jelent meg Magyarországon. Erre az EU-csatlakozás óta van lehetőségük a tagállamok pénzintézeteinek.

A pénzintézetnek Magyarországon 200-250 üzleti partnere van, mérlegadatokat azonban nem közölhetnek, mivel egy bankfióknak erre nincs jogosítványa - mondta Sziráki Edit vezérigazgató az MTI kérdésére.

A Fortis egyik fő területe a nemzetközi kereskedelem, azaz export-import ügyletekhez kapcsolódó háttérszolgáltatások nyújtása, így például a nemzetközi kereskedelem során felmerült különböző kockázatok kezelése, többek között bankgaranciák, hitelbiztosítások nyújtása révén. Egyik fő területként a kis- és közepes cégek tevékenységének segítésére, finanszírozására helyezik a hangsúlyt.