Újabb méretes zakó New York-ban

Vágólapra másolva!
A Wall Street kedden a negatív tartományban ingadozott, bár emelkedéssel kezdett. Az amerikai részvénypiacokat azonban letörte a gazdaság kibocsátásának harmadik negyedévi csökkenéséről szóló hír,a fogyasztói kiadások 3,8 százalékos novemberi visszaesése és az új lakások eladásának kiábrándító adata.
Vágólapra másolva!

A piacokat lefelé húzta az autóipar megmentése körüli elhúzódó bizonytalanság, valamint az amerikai gazdaság rndekívül gyenge, 2001 utolsó negyedéve óta nem látott teljesítménye. A tőzsde vezető ipari mutatója, a Dow Jones (DJIA) végül 1,2 százalékot esett 8420 pont körüli értékre, a Nasdaq technológiai index 0,7 százalékot 1520 pont magasságában végezve. A legsúlyosabban a lejtmenetet a General Motors részvénye mutatta be, árfolyama a nap során 16 százalékot esett.

A kereskedés félidejénél már határozottan a negatív tartományban volt a Wall Street: a tőzsde DJIA indexének vesztesége elérte a 70 pontot, azaz a 0,8 százalékot, míg a Nasdaq piac composite mutatója 10 pontnyi, azaz 0,65 százalék körüli süllyedést jelzett. A jelentések szerint a veszteségeket elsősorban az IBM, továbbá többek között a Caterpillar és a Boeing részvény süllyedése támogatta.

A Standard & Poor's 500 index csengetésre 1 százalékkal esett, amivel az év egészében 41 százalékra nőtt a bukta. Mind a 10 ipari csoport indexe zakózott, a csökkenést a pénzügyi szektor vezette.