A lengyel kormány zlotyra váltja az Uniótól a kapott euróját

zloty, lengyel fizetőeszköz, valuta, deviza
Vágólapra másolva!
A lengyel kormány az Európai Uniótól kapott forrásait zlotyra váltja a devizapiacon. A lépéssel hivatalosan nem a zloty árfolyamát védik, az ügyletek hatása mégis ez lehet.
Vágólapra másolva!

Az európai és amerikai adósságválság miatt rossz nemzetközi hangulatban a piaci befektetők a svájci frank euróhoz mért árfolyamát hétfőn és kedden is új csúcsra hajtották, és bár a forint az euróval szemben csak szerény mértékben gyengült, az keresztárfolyamok elmozdulása miatt a frank a forinttal szemben is jelentősen erősödött, az árfolyam 245 forint fölé került, ami új rekordot jelent.

A forinthoz hasonlóan a zloty is veszített értékéből a hétfői és keddi kereskedésben. A lengyel pénzügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy Lengyelország az uniós forrásokat a piacon váltja át euróról zlotyra. A Commerzbank keddi elemzése szerint Varsó nem az árfolyam védelmében döntött a lépés mellett. A bank szakértői azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a lengyelek az összes Európai Uniótól kapott forrást át akarják váltani, ami akkora tételt jelent, hogy alkalmas lehet az árfolyam támogatására. Ez azt jelenti, hogy a Brüsszeltől euróban kapott uniós támogatásokkal a lengyel kormány vagy a jegybank megjelenik a devizapiacon, azaz eurót ad el zlotyért cserébe, ezzel fokozza a zloty iránti keresletet, ami emeli az árfolyamot.

A magyar kormány nem reagál

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden kora délután a svájci frank erősödéséről azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a mostani helyzet is világosan mutatja, milyen fontos, hogy minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével, hiszen a kormány és a bankszövetség között létrejött megállapodás értelmében a devizahiteles családok 180 forintos árfolyamon rögzíthetik a frankalapú hiteleiket. Az [origo] korábbi cikkéből kiderül, hogy ezt a legtöbb devizahiteles csak októbertől veheti majd igénybe.

A magyar kormány az [origo] hétfői megkeresésére még nem kommentálta a forint gyengülését. A Nemzetgazdasági Minisztérium későbbre ígért választ, Havasi Bertalan, a Miniszterelnökség sajtófőnöke pedig azt mondta, hogy ez a téma "nem a Miniszterelnökséghez tartozik". Az [origo] kedden is megkereste a szaktárcát, ám a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ a kérdésünkre.

A Financial Times előre megírta

A londoni Financial Times gazdasági napilap még július közepén azt írta: a közép-európai országok, köztük Magyarország és Lengyelország hasonló veszélyeknek van kitéve a svájci frank erősödése miatt, és a tartósan magas árfolyamszint beavatkozásra kényszerítheti ezeket az országokat. Hasonlóság a két ország közt, hogy mind Magyarországon, mind Lengyelországban népszerű volt a svájci frankban vezetett hitelek felvétele 2008 előtt az alacsony kamatok miatt. A Financial Times kimutatása szerint a lengyel hitelek 53 százaléka áll frankban, míg Magyarországon az összes jelzáloghitel 64 százaléka, a vállalati hitelek 54 százaléka van frankelszámolásban.