Szijjártó: Nincs tervben az árfolyamrögzítés átalakítása

Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvívője sajtótájékoztatót tart, válságadó
Vágólapra másolva!
A svájci frank erősödését a miniszterelnök szóvivője szerint az árfolyamrögzítéssel lehet ellensúlyozni. Szijjártó Péter szerint nem igaz az a kritika, amely szerint az aktuális és a rögzített árfolyam különbségéből adódó - 2015-től törlesztendő - hitelt kiszámíthatatlan módon kell majd kifizetni. Az MNB közölte: korábbi tesztjeik alapján 257 forintos árfolyamszintig stabil a magyar bankrendszer
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden kora délután a frankerősödésről azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a mostani helyzet is világosan mutatja, milyen fontos, hogy minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével, hiszen a kormány és a bankszövetség között létrejött megállapodás értelmében a devizahiteles családok 180 forintos árfolyamon rögzíthetik a svájci frank alapú hiteleiket.

Szijjártó: árfolyamgát a megoldás

A szóvivő szerint az árfolyamgát révén a családok terhei kiszámíthatóak és alacsonyabbak is lesznek. Szerinte nem igaz az a kritika, hogy a gyűjtőszámlán felhalmozódó összegek kiszámíthatatlanok lesznek. Közölte, hogy a szabályozás értelmében az árfolyamgát időszakának 2014 végi lejárta után a törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában. Arra a kérdésre, hogy van-e olyan árfolyamszint, amelynél újratárgyalhatják az árfolyamgátat, Szijjártó Péter azt mondta, nem tud ilyen szándékról.

A kormány még korábban létrehozta az úgynevezett otthonvédelmi programot, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy a svájcifrank-hitelesek 180 forintos rögzített árfolyamon törleszthetik az adósságukat 2014 végéig. Az [origo] korábbi cikkéből kiderül, hogy ezt a legtöbb devizahiteles csak októbertől veheti majd igénybe.

MNB: 257 forintos svájci frank árfolyamig stabil a bankrendszer

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) eközben a Reuters hírügynökségnek jelezte: továbbra is érvényes az áprilisban végzett terheléspróbákból levont következtetés, amely szerint a magyarországi bankok elviselik a svájci frank meredek erősödésének sokkszerű hatását .

Arra a kérdésre, hogy milyen hatást fejthet ki a frank erősödése a magyar bankrendszerre, az MNB Simor András jegybankelnök múlt heti, az MNB kamatdöntő ülése után tett megállapításait idézte. Simor akkor kifejtette, hogy az MNB áprilisban stressztesztet végzett, amelyben a jóval erősebb frankárfolyammal számolt. A banki terheléspróba azt a helyzetet modellezte, hogy a frank árfolyama 2011 végére 245 forintra, 2012 végére pedig 257 forintra emelkedik.

"A teszt eredményei rámutattak arra, hogy a magyar bankszektor még az ilyen szélsőséges árfolyamszintekből adódó veszteségeket is elviselné. Másként fogalmazva; megfelelő tőkével és likviditással rendelkezik ahhoz, hogy szélsőségesen erős terhelés alatt is megtartsa rugalmasságát" - idézte a Reuters Simor Andrást az MNB közleménye alapján.