15-20 milliárdjába kerül az adófizetőknek a látványsportok felfuttatása

Vágólapra másolva!
Ha labdarúgó-, kézi-, kosár- és vízilabda-, valamint jégkorongcsapatot támogat egy vállalkozás, akkor társasági adóját csökkentheti, a pénz pedig a látványsportok közé tartozó sportágak csapataihoz kerül. Ez évi 15-20 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek, végső soron az adófizetőknek.
Vágólapra másolva!

Tavaly 15-20 milliárd forintba került a látványsportágak - vagyis a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, és a jégkorong - támogatása az adófizetőknek, és idén is hasonló nagyságrendű lehet ez az összeg - derül ki Matolcsy György írásbeli válaszából, amelyet közzétettek a parlament honlapján.

Scheiring Gábor (LMP) kérdésére a nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a kormány a társasági adóból érvényesíthető adókedvezmény megalkotásával szeretné ösztönözni a látványcsapat-sportágak támogatása iránt elkötelezett társas vállalkozásokat. Ennek érdekében a látványcsapat-sportágak támogatója a juttatás adóévében és az azt követő három adóévben - a támogatási igazolás birtokában - a fizetendő társasági adó 70 százalékáig terjedő adókedvezményt érvényesíthet, valamint a támogatás, juttatás értéke elszámolható az adózás előtti eredmény terhére is.

A támogatás nem közvetlen, célzott állami támogatásként, költségvetési kiadás formájában jut a sportszervezetekhez, hanem a látványcsapat-sportágakat támogató társas vállalkozások döntése, felajánlása alapján.

A sportcélú adókedvezmény költségvetési hatásának alakulását ugyanakkor a nemzetgazdasági tárca is figyelemmel kíséri. A rendelkezésre álló adatok szerint a 2011-ben a sportcélú adókedvezmény államháztartási szintű költségvetési hatása - számításba véve azt is, hogy az adókedvezmény révén megvalósuló beruházások többlet adóbevételt generálnak - összesen mintegy 15-20 milliárd forintra tehető, és a tárca idén is hasonló nagyságrendű bevétel-elmaradással kalkulál - fogalmazott válaszában Matolcsy György.