Varga Mihály: Én sem vagyok Superman

Varga Mihály tárca nélküli miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatása a Parlamentben
Vágólapra másolva!
Az IMF-tárgyalások vezetésére kijelölt Varga Mihály szerint a kormánynak az elsősorban külső tényezők miatt egy éve stagnáló gazdaság növekedése miatt és a befektetői bizalom javítása érdekében van szükség az IMF-megálapodásra. A tárgyalások kimenetele azonban csak harmadrészt múlik a magyar kormányon, mondta el parlamenti meghallgatásán, amelyet követően a gazdasági bizottság támogatta miniszteri kinevezését.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány arra törekszik, hogy a Nemzetközi Valutaalappal olyan megállapodást kössön, amely javítja a Magyarországba vetett befektetői bizalmat, és segíti a gazdaság fenntartható pályára történő állítását - mondta a parlament gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán Varga Mihály, aki június 1-jétől az IMF-fel és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter lesz.

A miniszterjelölt közölte: "Én sem vagyok Superman, nem tudom egyedül befolyásolni a megállapodást". Hozzátette, a végső megállapodás csak harmadrészt múlik a magyar kormányon, az Európai Unió és az IMF hozzáállása ugyanolyan mértékben befolyásolja majd a tárgyalások kimenetelét. Az ülést követően újságíróknak azt mondta, abban bízik, hogy a tárgyalófelek is a nyár folyamán megkezdődő tárgyalásokra készülnek.

Varga kiemelte, hogy a magyar gazdaság növekedése és a kockázati árak csökkentése miatt van szükség az IMF-megállapodásra. A tárgyalások során elővigyázatossági hitelkeretről kell egyezséget kell kötni, amely piaci problémák esetén biztonsági hálót garantál, de nem kötelező lehívni - tette hozzá. Az államadósságról azt mondta, az utóbbi hónapokban 500 milliárd forinttal, 78,9 százalékra csökkent a GDP-arányos államadósság részben a forint erősödése miatt.

A miniszterjelölt azt is elmondta, nem ideális állapot, hogy egy éve stagnál a magyar gazdaság, ez azonban nem a kormány intézkedéseivel, hanem elsősorban külső tényezőkkel magyarázható, ugyanis az uniós országok támasztotta kereslet nagyon gyenge. Varga szerint nagyon fontos a német gazdaság teljesítménye, mert minden hatodik magyar munkahely kötődik a német befektetésekhez. Szerinte éppen ezért reménykeltő, hogy a német gazdaság az élénkülés jeleit mutatja.

Magyarország köszönettel tartozik

Varga úgy vélte, a kormány eddigi erőfeszítései, például az államadósság csökkentésében, akkor hasznosulhatnak igazán, ha a gazdaság iránti bizalom erősödik. Ezt segítheti az IMF hitelkeret, amelynek köszönhetően egyebek mellett a ma a GDP 4-4,3 százalékát is elérő államadósság-szolgálat is csökkenhet - mondta.

A magyar kormány sok tapasztalatot gyűjtött a korábbi két IMF-hitel felvételéből - mondta. Hozzátette, hogy a 2008-as megállapodásra szükség volt, Magyarország ezért köszönettel tartozik az IMF-nek, de emlékeztetett arra is, hogy a hitel visszafizetési kötelezettsége kizárólag erre a ciklusra esik. A 2016-ig tartó törlesztési időszakban különösen 2012-ben és 2013-ban magasak ezek a terhek, 3,5 illetve 5 milliárd euró visszafizetését jelentik - ismertette.

A kormánynak új feladatokat is ad, hogy az elmúlt fél évben kissé megváltozott a nemzetközi közgazdasági gondolkodás. Az eddigi megszorítás, szigorú fiskális politika mellé felsorakozott a gazdaságösztönzés igénye is. Ezért Varga Mihály szerint szemléletváltásra van szükség, amely jobban koncentrál a munkahelyek bővítésére és a növekedés ösztönzésére.

A magyar kormány szerinte időben kezdett el foglalkozni ezekkel a területekkel. Az elmúlt 2 évben például nagy erőfeszítéseket tett az adóssági kitettség csökkentése és az államháztartási hiány leszorítása, amelynek sikerét mutatja Varga Mihály szerint, hogy júniusra megszűnhet a túlzottdeficit-eljárás az országgal szemben. Hozzátette, hogy júniusig a kormánynak igazolnia kell Brüsszel felé, hogy jövőre is tartani tudja a 3 százalék alatti hiányt, és el kell gondolkodnia azon, milyen erőfeszítéseket kell még tenni a munkahelyek növelése és a növekedés ösztönzése érdekében. "Az adócsökkentésben is előre tudtunk lépni, a járulékcsökkentés területén azonban van még tennivalója a kormánynak" - mondta.

A konvergenciaprogram szerinti hiány az idén a GDP 2,5, jövőre 2,2 százalékára csökken, az államadósság pedig az árfolyamváltozásnak köszönhetően több mint 500 milliárd forinttal, a GDP 78,9 százalékra mérséklődött. Ez is azt bizonyítja, hogy az eddigi adósságcsökkentő intézkedések csak akkor hasznosulnak ha a bizalom erősödik - fejtette ki. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a görög és spanyol helyzet miatt a kabinetnek tartósan bizalmatlan helyzetre is fel kell készülnie.

A jelölt miniszterré történő kinevezését a gazdasági bizottság 18 kormánypárti képviselője támogatta, az 5 ellenzéki politikus tartózkodott.

"Csodát ne várjon senki"

A gazdasági bizottság után a költségvetési bizottság hallgatta meg Vargát, ahol a miniszterjelölt megismételte, nem csak rajta múlik a megállapodás. "Csodát ne várjon tőlem senki, a magyar kormány álláspontját fogom képviselni, de van két fontos partner, többségében rajtuk múlik az egyezség. Azon leszek, hogy a megállapodás az ország szempontjából a legkedvezőbb legyen, vagyis erősítse a bizalmat, csökkentse az ország működésének a költségeit, ezzel összefüggésben mérsékelje a kockázati felárat.

Varga azt is elmondta, még nem ismeri a tárgyalópartnerek feltételeit, így azt sem, hogy az egykulcsos adó napirendre kerül-e és egyelőre a konkrét összegről is korai lenne nyilatkozni. Hozzátette: akkor lenne elégedett, ha a hitelkeret két-három esztendőre biztosíthatná a finanszírozást, de ez nem jelenti azt, hogy le is hívja ezt az összeget Magyarország. A miniszterjelölt megismételte, hogy arra kapott mandátumot a miniszterelnöktől, hogy segítsen kifeszíteni a magyar gazdaság védőhálóját, tehát egy, piaci gondok esetén lehívható elővigyázatossági jellegű hitelt fog igényelni a kormány.

A költségvetési bizottság 19 igen szavazattal, nemleges voksok nélkül támogatta Varga kinevezését.