Varga: Ősz elején lehet IMF-megállapodás

Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökséget irányító államtitkár, aki júniustól az IMF-fel és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter lesz, azt mondta: érdekeltek vagyunk abban, hogy a megállapodást a lehető legrövidebb időn belül megkössük. A Népszabadság úgy tudja, hogy Varga Mihály a tárgyalások után pénzügyminiszter vagy akár jegybankelnök is lehet.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökséget irányító államtitkár a Magyar Hírlap szerdai számában megjelent interjúban megerősítette, hogy a kormány mintegy 15 milliárd euró összegű, hároméves elővigyázatossági megállapodást szeretne kötni.

"Érdekeltek vagyunk abban, hogy a megállapodást a lehető legrövidebb időn belül megkössük, de erre reálisan kora ősz folyamán lehet számítani" - fogalmazott a lapnak Varga, aki június 1-jétől az IMF-fel és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter lesz.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi költségvetési intézkedésekkel biztosítható az idei és a jövő évre vállalt hiánycél, ami egyben azt is jelenti, hogy a Magyarország ellen 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás megszűnik.

A Népszabadság kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az IMF-tárgyalások lezárása után Varga Mihály lehet a jövő márciusban távozó Simor András utódja a jegybank élén. A lap azt írja, a másik verzió, hogy Varga pénzügyminiszter lesz, de ehhez az kell, hogy a miniszterelnök szétválassza a Nemzetgazdasági Minisztériumot.