Világméretűvé válhat a gazdasági küszködés

Vágólapra másolva!
A gazdasági aktivitás világszerte csökken és nem csak néhány elszigetelt piac, mint Európa küzd ezzel a problémával. A Wall Street Journal üzleti napilap szerint ijesztő jelek érkeznek Kínából, Dél-Afrikából, Brazíliából és Amerikából is.
Vágólapra másolva!

A gazdaság világméretű lassulása egyre sötétebbre festi a jövőt - írja pénteki cikkében a Wall Street Journal üzleti napilap. Az Egyesült Államok csütörtökön jelentette be, hogy a megrendelések visszaestek a számítógépek, a repülőgépek, a gépek és egyéb tartós fogyasztási cikkek esetében is. A beszerzési mutatók világszerte csökkennek, köztük Kínában, a világ második legnagyobb gazdaságában is. Az ázsiai országban hét hónapja egyfolytában esik a beszerzési menedzser-index, így már a visszaesést jelentő 50 pont alatt van.

A lap szerint jelenleg Európa és benne Görögország áll a gazdasági aggodalmak középpontjában, miután egyre többször merül fel a görögök kilépése az eurózónából, és egyre szélesebb méreteket öltenek a gazdasági gondok. De a jelentések szerint ijesztő jelek érkeznek Kínából, Indiából, Dél-Afrikából és Brazíliából is.

Amikor a globális gazdaság jól teljesít, akkor a többiekkel szinkronban lévő növekedés erősítőként hat, és a bővülés szélesebb körben is jótékony hatású. De ha a lassulások kapcsolódnak össze, akkor az a globális gazdaságra is kihat - írja a Wall Street Journal.

Az OECD a héten visszavette 2012-es előrejelzését a fejlett gazdaságokra vonatkozónak. Az IMF is úgy véli, hogy a világgazdasági növekedés elmarad majd a 2011-es 3,9 százaléktól idén. Az MSCI-index, amely a világ fejlett részvénypiacai árfolyamainak alakulását méri, több mint 9 százalékkal esett március közepe óta. A nyersolaj ára, amely szintén a globális keresletről ad tájékoztatást, több mint 15 százalékkal esett a hónapban. Mindezek együtt nyomást gyakorolhatnak a politikai döntéshozókra a lap szerint, hogy növekedést ösztönző lépésekkel válaszoljanak a kihívásokra.

Európával szemben az az igény fogalmazódik meg, hogy távolodjon a megszorító intézkedésekre épülő gazdaságpolitikától, és Kína is új utakat keres, hogyan tudná beindítani a növekedést. David Relser, a Nomura Securities közgazdásza szerint megnőtt annak a veszélye, hogy az európai visszaesés a korábbinál nagyobb kárt okoz majd. Nem gondolja azt, hogy globális recesszió lesz, de azt igen, hogy a világgazdaság növekedését erőteljesen visszatartja.

Azonban más régiók gazdaságán is repedés mutatkozik. A brazil jegybank becslése szerint a gazdaság teljesítménye az első három hónapban a rossz ipari termelési adatok következtében visszaesett. Számos brazil cég küzd a növekvő munkaerő- és alapanyagköltséggel, így üzleti szempontból a világ egyik legdrágábbjává teszi. Mi több, a Kínai lassulás hatásának is ki lehet téve, hiszen Kína Brazília legnagyobb kereskedelmi partnere, és vasércének elsődleges felvásárlója. Dél-Afrikát az ütötte meg, hogy számos termék iránti kereslet visszaesett, így a fémeké is, ami érzékenyen érinti.