Több sebet is ejthet a pénznyomtatás vége

Vágólapra másolva!
Nagyot meneteltek az értékpapír- és árupiacok a 2008-as pénzügyi összeomlás után, amiben nagy szerepe volt a Fed laza monetáris politikájának is, hiszen eszközvásárlási programján keresztül hatalmas mennyiségű pénzt pumpált a gazdaságba. Félő, hogy ha a jegybank elkezdi visszafogni a pénznyomtatást, a stimulus által felfújt eszközárak is ereszteni kezdenek. Ilyen esetben a nagyot emelkedő részvény és kötvénypiacok egyaránt veszélyben lehetnének.
Vágólapra másolva!

Amióta a Fed 2008 novemberétől megkezdte laza monetáris politikáját és elárasztotta pénzzel a piacokat, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az értékpapír- és árupiacok is gyorsan talpra álljanak a Lehman Brothers csődjét követő összeomlás után.

Forrás: Origo

Az amerikai eszközárak, elsősorban a részvények hatalmasat emelkedtek, (az amerikai tőzsdeindexek mindenkori csúcsukra értek májusban) de a nyersanyagok is meglehetősen nagyot raliztak, és a kötvénypiac is jól teljesített a csökkenő hozamoknak köszönhetően. A monetáris lazítás első körében (QE1) összesen több mint 1000 milliárd dollár értékben vásárolt a Fed jelzálogalapú értékpapírokat és kötvényeket, hogy ezzel leheljen életet a recesszióba süllyedő gazdaságba. Ez sikeres is volt, és úgy tűnt a gazdaság is kezd magához térni, azonban 2010 őszén kiderült, hogy korai volt még az öröm.

Forrás: Origo

Így a Fed kénytelen volt elkezdeni a pénzpumpa második körét (QE2) novemberben, aminek keretében összesen 600 milliárd dollárért vásároltak amerikai államkötvényeket. Viszont a gazdaság még továbbra sem talált igazán magára a rendszerbe jutatott nagy mennyiségű pénz ellenére, és a munkanélküliség is évtizedes magasságokban ragadt.

Forrás: Origo

2012 szeptemberében kezdődött az először "csak" havi 40 milliárd dolláros QE3 kötvényvásárlási program, amit decemberben emeltek meg 85 milliárd dollárra. Az idei évben a részvénypiacok nagy menetelést mutattak májusig, pontosan a pénzbőség fennmaradása miatt, azonban a tavasz során már megkezdődtek a találgatások arról, hogy a Fed mikor mérsékelheti majd programját. Az ezzel kapcsolatos félelmek, pedig rá is nyomták bélyegüket a piacok teljesítményére, ugyanis május végétől már nem nagyon tudnak emelkedni az indexek.

Ha pedig megkezdődik a kötvényvásárlási program visszafogása, a hozamemelkedés a kötvényárfolyamokat méginkább a mélybe lökheti, de a részvény- és az árupiacok sem úszhatják meg a korrekciót, ellenben a dollár erősödhet a főbb devizákkal szemben. Pontosan ezt lehetett látni a szerdai Fed kamatdöntő ülés után, mivel Ben Bernanke utalt rá, hogy az amerikai jegybank még idén mérsékelheti QE3 programját, ha a gazdaság a vártnak megfelelően javul.