Menekülnek az aranyból

Vágólapra másolva!
Közel öt százalékot zuhant ma az arany árfolyama, miután Ben Bernanke meglebegtette, hogy a Fed még az idén visszafoghatja eszközvásárlási programját. Nemcsak az aranyat, hanem a kistestvér ezüstöt is ütni kezdték a hírre, mely több mint 7 százalékos mélyrepülésben mozog. Az arany gyengélkedése nem új jelenség, már hónapok óta tart a jelentős mértékű tőkekivonás a nemesfémből, a tőzsdén kereskedett legnagyobb arany ETF esetében például több mint negyedével zuhant az alapban lévő arany mennyisége fél év alatt. A nemesfém kilátásai továbbra sem kedvezőek, az amerikai gazdaság mérsékelt javulása, az alacsony infláció, a pénznyomtatás mérséklése, de még az indiai importvám emelése is tovább lökheti lefelé az árfolyamát. Ráadásul fontos technikai szint esett el, amire az arany piaca különösen érzékenyen reagálhat.
Vágólapra másolva!

Négy év után újra 1000 tonna alá csökkent a tőzsdén kereskedett legnagyobb arany ETF-ben, a SPDR Gold Trust Shares-ben lévő arany mennyisége. Az ETF-ben már "csak" 999,56 tonnányi arany van a decemberi 1353 tonna után, így hat hónap leforgása alatt több mint 26 százalékkal csökkent az arany mennyisége ebben a tőzsdén kereskedett befektetési alapban, ami 29 milliárd dolláros tőkekivonásnak felel meg. A tőkekiáramlás az ETF óriási méretéből adódóan az arany árfolyamát is befolyásolja, részben ennek tudható be a nemesfém árfolyamának elmúlt hetekben látott mélyrepülése is.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A befektetők eladásaira csak ráerősíthettek Ben Bernanke szerda esti szavai, a Fed elnöke ugyanis közölte, akár még az idén visszafoghatja a nemesfém ralit támogató eszközvásárlási programját a Fed, ha az amerikai gazdaság javulása a vártnak megfelelően tovább folytatódik. A QE3 lehetséges mérséklése pedig negatívan hat az arany árfolyamára, hiszen az elmúlt években a jelentős áremelkedéseknek a legfontosabb mozgatórugója volt a jegybanki lazítás. A program csökkentése ráadásul dollárerősödéssel járhat együtt, ami szintén kedvezőtlen a nemesfém számára. Ezt régóta árazhatja a piac, részben emiatt is esett már az arany ára.

A Fed közleménye, és Bernanke beszéde után az nemesfém kétéves mélypontjára zuhant, és már 1300 dollár alatt is megfordult az unciánkénti jegyzése. Korábbi elemzéseinkben mi is felhívtuk a figyelmet az arany további zuhanásának valószínűségére, és hogy a nemesfém folyamatosan veszít fényéből. Legutóbb múlt héten jeleztük, hogy egy jellegzetes technikai formáció, a fordított füles-csésze miatt első körben 1266 dollárig is zuhanhat az árfolyam. Mivel az arany esetében nincsenek olyan értelemben vett fundamentumok, mint egy részvényeknél, a befektetők a technikai tényezőkre igen nagy hangsúlyt fektetnek.

A mai zuhanást a 161,8-as Fibonacci-szint állította meg 1285 dollár környékén, ahonnan 1300 dollárig tért vissza a jegyzés. Ha folytatódik a mélyrepülés, és az 1285-ös szint alá bukik az árfolyam, az esést az 1240 dollárnál lévő 200-as Fibonacci állíthatja meg. Az arany további esése mellett szóló technikai érv az RSI indikátor csökkenő trendje, illetve az MACD közelgő eladási szignálja. Az előbbi "segédeszköz" hosszú távon eső trendben mozog, ráadásul tartósan nem tud 50 pont fölött ragadni, ami általában a csökkenő irány jellegzetessége.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Az arany kilátásai továbbra sem igazán kedvezőek, amit több tényezővel is magyarázhatunk:

  1. hamarosan elkezdi visszafogni a Fed az eszközvásárlási programját, ami eddig nagy segítségére volt a nemesfémnek az emelkedésben
  2. a pénzügyi rendszerrel kapcsolatos aggodalmak elültek, az európai adósságválság miatti félelmek mérséklődtek, az arany biztonságos menedék funkciója már nem annyira vonzó
  3. a Fed közleménye szerint az infláció továbbra is alacsony maradhat Amerikában, márpedig az arany jellemzően a magas inflációs környezetben teljesít jól
  4. a gazdasági folyamatok mérsékelt ütemben, de javulnak, ami szintén más eszközök felé terelheti a befektetőket
  5. a legnagyobb aranyimportőrnek számító Indiában az importvám emelésén keresztül próbálják visszafogni az óriási méretű aranykeresletet, ami további kockázatot jelent a nemesfém számára.

Mindezek miatt egyes elemzők további tőkekivonásra számítanak, Zeb Eckert, a Société Généralé szakértője szerint 800 tonna alá csökkenhet a SPDR ETF-ben lévő arany mennyisége. Ha az elemzőnek igaza lesz, az az arany árfolyamának további esésével járhat együtt.

Az arany árfolyama (USD/uncia)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Paulson még bízik

John Paulson milliárdos befektető viszont továbbra is bízik az aranyban, és a guru még nem kezdte el leépíteni aranyemelkedésre játszó pozícióit. Cége, a Paulson & Co tájékoztatása szerint továbbra is 21,8 millió darab befektetési jeggyel rendelkezett a SPRD Gold Trust-ban az első negyedévben. A Paulson aranyalapja egyébként 13 százalékos mínuszt halmozott fel májusban, de idén már 54 százalékkal csökkent az alap értéke. Bár Paulson még kitart, számos hedge fund döntött úgy az utóbbi hónapokban, hogy kiszáll korábban felépített aranypiaci pozíciójából.

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindex összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.