A takarékok vezetői tapsviharral, morgással tiltakoztak

Vágólapra másolva!
Mindent megszavaztak a Takarékbank részvényesei: a Posta 655 millió forintos tőkeemelését, az állami tulajdon 50 százalék fölé emelkedését, valamint az igazgatóság és a felügyelőbizottság új tagjait.
Vágólapra másolva!

A Budapest határán lévő szállódánál, ahol a közgyűlést tartották, annyit sikerült megtudnunk, hogy az igazgatóságba 3 belső (takarékszövetkezeti) ember mellé 4 külsős érkezett (a Posta és az MFB emberei), a felügyelőbizottságban pedig 3-3 lesz a belsős-külsős arány. Az új tagok megbízatása augusztus 28-ától él, a vezető testületek új elnökét szerdán délután 5-kor fogják megválasztani maguk közül.

Turisták tanulmányozzák a rendezvényeket felsoroló táblát. Fotó: Magócsi Márton - Origo

A névsort a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete hozta később nyilvánosságra. E szerint az igazgatóság belső tagjává választották Szabó Leventét és Brezina Szabolcsot, míg tag lett Vida József a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője, Vojnits Tamás kormánybiztos, Szarka Zsolt a Magyar Posta vezérigazgatója, valamint a legnagyobb egyedi tulajdonost, az MFB-t képviselő Nagy Csaba és Nyikos Péter.

A megújult Felügyelő Bizottság tagjai lettek: Kultné Mátyás Rita a Mohácsi Takarék Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hartmann Imre a Pannon Takarék Bank Zrt. elnöke, Bede József a Szabolcs Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője, Lontai Dániel, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének elnöke – akit az fb elnökének is jelöltek a tagok –, Urbán Zoltán az MFB vezérigazgató-helyettese és a Magyar Postát képviselő Hadházyné Burucs Magdolna Judit.

Tapsolva tiltakoztak

A közgyűlésről távozók közül egyébként szinte senki nem akart részleteket elárulni a szavazások menetéről, de annyit megtudtunk, hogy az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség alelnöke egy erős hangvételű három oldalas tiltakozó levelet olvasott fel, amelyet a jelen lévő részvényesek tapsviharral méltattak. A levélben nagyjából az állt, hogy a közgyűlés elé terjesztett javaslatok mindegyikét csakis kényszer hatása alatt szavazzák meg a szövetkezetek vezetői. Ezt az állami tulajdonos képviselői minden reagálás nélkül tudomásul vették.

Televíziókamera a közgyűlés helyszínén Fotó: Magócsi Márton - Origo

Ezen kívül annyi történt, hogy néhány személyi kérdésnél jól hallható morgással konstatálták a szövetkezeti vezetők, hogy az állami jelöltek közül többen nem is jelentek meg, de ennél nagyobb felzúdulás nem történt.

A hangulat már a közgyűlés előtt is feszült vol, az MTI fotósának gépéből ki is töröltették a szállodán belül készült képeket, mondván, csak a hotel előtt lehet fotózni.

A törvényi feltételek miatt nem nagyon volt más választásuk a takarékoknak, mint megszavazni a változásokat. Aki a takarékszövetkezetek közül nem szavazott volna a közgyűlésen, elveszítette volna eddigi Takarékbank-részvényét. (A takarékszövetkezi döntés hátteréről itt olvashat bővebben.)

A közgyűlés nem sokkal dél után véget is ért. Fotó: Magócsi Márton - Origo