Fürdőznének még a nyugdíjasok

Vágólapra másolva!
Tiltakoztak az idősek a kormány fürdőpályázata miatt, mert keveslik, hogy csak 15 ezren kaphatnak 2500 forintért olyan belépőt, amellyel legalább ötször, de akár 33-szor is bemehetnének gyógyfürdőkbe. Két hét alatt lezárták a pályázatot. A nyugdíjas szervezetek nehezményezik azt is, hogy nem nyugdíjasbarát módon, interneten kellett pályázni.
Vágólapra másolva!

A nyugdíjasok számára kiírt, decemberben bejelentett fürdőprogram-pályázat rövidsége miatt tiltakozott két nagy idősszervezet, a Nyugdíjasok Országos Képviselete és a Nyugdíjasok Országos Szövetsége – számol be a Népszava.

Múlt héten egyik pillanatról a másikra lezárta a nyugdíjasoknak szóló, decemberben bejelentett, 3,5 milliárdból megvalósuló fürdőjegyprogram pályázatát a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA). Az érdeklődők másfél hónapon át, eredetileg január 2-tól február 15-ig jelentkezhettek volna, ám a nagyszámú érdeklődőre hivatkozva az alapítvány január 15-én közölte: a pályázat benyújtására már nincs lehetőség. Az eredeti kiírás szerint 2500 forint befizetésével az ország 60 gyógyfürdőjének szolgáltatásait legalább ötször, de akár 33 alkalommal is igénybe vehetik azok, akik nyernek.

Az idősszervezetek nem tartják idősbarát módszernek, hogy csak az interneten lehetett jelentkezni a felhívásra. Sérelmezik, hogy az alapítvány nem jelezte, kizárólag 15 ezer pályázót várnak. Ezzel kapcsolatban megjegyezték, ez a szám elenyésző a jogosultak létszámához képest, az idősek 1 százalékát sem fedi le. Emlékeztettek arra, hogy pályázati feltételként megjelölték a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által a pályázó nevére kiállított nyugdíjigazolást. Csakhogy - mint írták - ez még sok helyen nem jutott el a jogosultakhoz.

A petíciót megfogalmazó két szövetség a pályázati kiírás átalakítását és újabb források előteremtését követeli - írja az újság.

Az Orbán-kormány eddig a tenyerén hordta az öregségi nyugdíjasokat. Tavaly jóval az átlagos áremelkedés felett, 5,2 százalékkal emelték a nyugdíjakat, miközben az infláció 2 százalék alatti volt. Az Orbán-kabinet arra ügyelt az elmúlt négy évben, hogy az öregségi nyugdíjasok kimaradjanak a legtöbb megszorításból.