Hatalmas pénz zúdulhat kaszinókba

Vágólapra másolva!
Hatalmas, akár 10 milliárd dolláros beruházásra is kész Japánban a világ legnagyobb kaszinó vállalata, a Las Vegas Sands. Jelenleg a szigetországban még törvény tiltja a kaszinózást, de szakértők ennek eltörlését várják, miután Tokió megnyerte a 2020-as nyári olimpia rendezésének jogát.
Vágólapra másolva!

Dollármilliárdokat költenének

„Annyit költünk, amennyi szükséges” – mondta el Sheldon Adelson milliárdos, a Las Vegas Sands vezére egy tokiói konferencián. Ennek összege pedig elérheti a 10 milliárd dollárt is, ugyanis előrejelzések szerint Japán lehet a jövőben Ázsia második legnagyobb kaszinópiaca, írja a Bloomberg. Persze csak akkor, ha valóban legálissá válik a kaszinózás a szigetországban.

A Sands irodákat nyit és embereket toboroz Japánban, emellett pedig keresi a helyi partnereket is a piac felmérése céljából, ugyanis nagy lehetőségeket látnak a helyi piacban.

Legális lehet a kaszinózás Japánban

Jelenleg a lottón kívül ugyanis csak a lóverseny, néhány motorsportra és a bicikliversenyekre való fogadás engedélyezett Japánban, míg a kaszinózást törvény tiltja, és csak illegális formában érhető elő, amit a jakuzák üzemeltetnek. Viszont azzal, hogy Tokió elnyerte a 2020-as Nyári Olimpiai Játékok rendezési jogát, egyre többen spekulálnak arra, hogy hamarosan engedélyezhetik a kaszinóknak is a működést.

Decemberben a kormányzó liberális-demokrata párt és más csoportok már be is nyújtottak egy indítványt, amiben a kaszinók legalizálását tervezik. Ennek megvitatása a tavaszi parlamenti ülésszakban kezdődhet majd meg.

A legnagyobb kaszinóüzemeltetők, köztük piaci érték alapján a világelső Las Vegas Sands pedig ez alapján kezdett mozgolódni a szigetországban. A Union Gaming Broup becslései szerint a japán kaszinópiac akár 10 milliárd dolláros éves bevételt is megtermelhet, amivel Ázsia második legnagyobb piacává válhatna a kínai Makaó után, ahol tavaly 45,2 milliárd dolláros bevétel keletkezett.

Sheldon Adelson, aki a Bloomberg milliárdos listája alapján jelenleg a kilencedik leggazdagabb ember a Földön, nagyjából 38 milliárd dolláros vagyonnal, azt is elmondta, hogy cége Tokióban és Oszakában ruházna be, és a kisebb városokat egyelőre nem tekinti vonzónak.

Ezt erősítette meg a BNP Paribas, hongkongi kaszinóipari elemzője is a Bloombergnek, hiszen szerinte Adelson stratégiája rendszerint a metropoliszokra épül, mivel azok kiépített infrastruktúrájukkal segítik a nagytömegű forgalmat a kaszinók számára is. Ráadásul Adelson legtöbbször nem csak kaszinót épít, hanem azzal együtt bevásárlóközpontot, hotelt és konferenciaközpontot is.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Nagy bevételek jöhetnének Japánból

Egyébként a Las Vegas Sands több mint tíz éve kezdett el beruházni Makaóban, és azóta a legnagyobb külföldi üzemeltetővé nőtte ki magát a cég. Mára a Sands árbevételének több közel 70 százaléka származik Makaóból, míg a maradékon a szingapúri Marina Bay, és az USA-ban lévő egységek osztoznak.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Sands egyébként most minden erejével az ázsiai piacra koncentrálhat, ugyanis még decemberben lehetett olvasni, hogy a cég elvetette a Spanyolországba tervezett nagyjából 30 milliárd dollárért épülő kaszinókomplexum megépítését.

Nemcsak a Las Vegas Sands fektetne nagy hangsúlyt természetesen a japán piacra, ha tényleg legálissá válna a kaszinózás. Az MGM Resorts is több milliárd dolláros beruházást eszközölne, ha valóban megnyílna a szigetország piaca, mondta el még tavaly a cég vezére, míg a Wynn Resorts többet költene, mint a jelenlegi négymilliárdos makaói fejlesztése, számolt be a társaság egyik vezetője a Bloombergnek tavaly.

A Las Vegas Sands árfolyama nem fest olyan rosszul, az év eleji gyenge periódus után magára talált a részvény és visszakapaszkodott a 80 dolláros szint fölé. Innen akár nagyobb lendületet vehetne több mint ötéves csúcsokat hódítva. Ha lefelé veszi az irányt, akkor először az emelkedő trendvonal álhatja az útját.

A Las Vegas Sands árfolyama (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu